Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова показа документи за поне три проверки на сделката за продажбата на "Техноимпекс"

| обновено на 05.12.17 в 19:16
Снимка: БГНЕС

Сделката за продажбата на "Техноимпекс" е проверявана поне три пъти, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, като показа преписки и документи за извършени проверки през годините. 


Първата проверка е от 1998 година, а последната е приключила с отговор на главния прокурор Сотир Цацаров по запитване на народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова. В него главният прокурор казва, че няма данни за извършени престъпления, обясни Нинова:
Че по преписката не са налице данни за извършени престъпления по член 282 и 220 от НК. За ваша информация, тези текстове от НК са длъжностни престъпления за сключена неизгодна сделка и длъжностни престъпления при нарушения или неизпълнение на сключен договор или сделка, всичко, за което ГЕРБ лъже, че е станало. Преди пет месеца очевидно с тези документи и сегашният главен прокурор с това писмо казва: "Отново проверено, 10 юли 2017, и потвърдено, че по преписката не са налице данни за такива престъпления".

Корнелия Нинова още веднъж се обяви за тотална ревизия на всички приватизационни сделки на прехода и за отпадане на абсолютната давност. Тя добави, че би подписала искането на ГЕРБ само при условие, че към ревизията бъдат включени сделки като продажба на ерепетата, "Булгартабак", летище "София" и други сделки.

В изявлението на Нинова Тома Биков от ГЕРБ откри реабилитация на приватизацията.
Антон Тодоров цитира документи, от които се вижда, че при учредяването на РМД-то Нинова е оторизирана от шефовете на бюрата в Либия и Мароко да купува акции от тяхно име, но неясно на каква цена.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна