По следите на Агата Кристи

В един труден момент от живота си Агата Кристи предприема пътуване с легендарния „Ориент Експрес” до Близкия Изток. Това е вдъхновило и появата на романа „Жената от „Ориент Експрес”. Преводач на изданието е Елика Рафи.

Авторката на книгата Линдзи Джейн Ашфорд е британска писателка и журналистка. Тя е първата жена с диплома от Queen's College, Кеймбридж, в неговата 550-годишна история. Завършила е специалност криминология. Работила е като репортер на Би Би Си и журналист на свободна практика.

Гергана Рачева ни представи романа ѝ „Жената от „Ориент Експрес” в „Артефир”. Чуйте разговора.
Още от категорията

Георги Мамалев: Понякога зависи от нас как ще изживеем живота си – с усмивка или с тъга

В книгата си „Усмихни се, човече!“ актьорът Георги Мамалев споделя весели случки от детството си, от училището, от казармата, дори от семейната кухня.  Премиерата на книгата е на 4 юни, от 19:00 часа, Зала 42 на НДК.  Входът е свободен. Читателите ще научат как преди да се наложи като актьор е бил метеоролог и главен градинар. А също..

публикувано на 28.05.18 в 12:26

Мъка: „Хан Соло“ събра едва $83 млн. за първия уикенд

„Соло:История от междузвездни войни“ събра приходи от 83 милиона долара за първия си уикенд в кината и това е резултат, който е под очакванията, пише Vanity Fair. Приходите извън САЩ са около 10 милиона долара. По оценки на експерти филмът може да донесе приходи около 150 милиона долара при бюджет 250-300 милиона. Някои анализатори..

публикувано на 28.05.18 в 12:05
Атанас Звездинов

Атанас Звездинов: Аз уважавам талантливите

Писателят и преводачът Атанас Звездинове (псевдоним на Атанас Василев Атанасов) е роден на 5 август 1943 г. в София. Псевдонимът му е измислен от Александър Геров. Атанас Звездинов е завършил славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е в Националното радио, като редактор и главен редактор в няколко издателства. Бил е..

публикувано на 28.05.18 в 11:54
Актьорите (отляво надясно): Йосиф Шамли, Йорданка Стефанова, Веселин Цанев и Валентин Ганев

Кратките форми на острия хумор

Да се посмеем, да се повеселим, да се замислим, да разберем, да се зарадваме, да се усмихнем – да послушаме предаването „Вицомания“ на програма „Хумор и сатира“, предаване за ценителите на кратките форми, тоест – за всички нас. Защото кой не обича краткостта, онази, която е сестра не само на таланта, както добре знаем, но и на остроумието, на неочакваната..

публикувано на 28.05.18 в 11:35
Кирил Мескин

Проф. Кирил Мескин: Всичко е формула и равновесие

Скулпторът проф. Кирил Мескин навършва 75 години. По този повод откри юбилейна изложба в столичната галерия „АРТЕ“. В експозицията са включени и произведения на проф. Мескин от цикъла „Послания“ и „Човекът“. Истинската творба трябва да се изживее и да бъде единствена, казва той, преди да извае изящните си женски образи от неговия специален..

публикувано на 28.05.18 в 11:35

Йордан Ефтимов е носител за тази година на наградата „Дъбът на Пенчо“ за цялостен принос

Българският поет и литературовед Йордан Ефтимов е носител за тази година на наградата за принос в литературата „Дъбът на Пенчо“. Тя се връчва за цялостно творчество или за отделни книги с принос в модерната българска литература. „Дъбът на Пенчо“ е създадена през 2007 г. от професора по славянски литератури и автор на една от меродавните..

публикувано на 28.05.18 в 11:15

В обществото има акустика по проблема "култура"

Няколко поколения политици проявяват пълно неглижиране на културата и ние смятаме, че е време да вземем нещата в ръце. Трябва да започнем от абсолютно фундаменталния въпрос „Как е финансирана културата“. Не става въпрос за това, за което мнозина се хващат, че хората на културата разчитат винаги на финансиране от държавата, заяви  издателят..

публикувано на 28.05.18 в 10:34