"Пендари", "Мъхмарон" и балетна школа - отворени прозорчета към изкуството

Снимка: pixabay.com
Нели Петрова е педагог в балетната школа към читалището. Тя казва: „Аз съм не само педагог на тези деца, аз се чувствам като техен родител. Живея с грижите и радостите им. Те са част от мен, ние сме като едно голямо семейство. Обстановката тук е страхотна.“ Според Нели Петрова за децата е най-добре да започнат уроци по балет, когато са навършили 5 години. Част от възпитаниците на читалището вече са ученици в балетното училище.

Школата ни учи децата на грация, помага им да се справят с агресията, която срещат в училище. Те придобиват усещане за естетика, допълва преподавателката

Театрално студио „Мъхмарон“ отваря врати през 2004 година като част от читалищната дейност. Ръководител на групите е Ваня Лилова. Децата се учат на актьорско майсторство, подготвят представления и игри, а също така се забавляват много. В момента малчуганите работят върху коледна пиеса, която ще представят пред родители и любители на театралното изкуство на 17 декември. Някои от тях свирят на музикални инструменти, което придава допълнителна емоция на представленията.


Част от читалищната дейност е съставът за народни танци „Пендари“с корепетитор Георги Георгиев. Според колегите си Георги е един от най-добрите акордеонисти в България. Той самият се определя по-скромно:„Аз съм най-високият акордеонист“. Той свири на този интересен инструмент от 40 години, а сега преподава на децата от „Пендари“:

Тук децата идват на 6-годишна възраст, а най-големите са в 7-и клас. Всеотдайни са и се развиват с труд и дисциплина. Трябва да възпитаваме децата си да обичат народните традиции и танци, да познават носиите. Проблемът в българските школи е, че преподавателите не са лицензирани и нямат опит в работата с деца.

Съставът ще ни зарадва с коледно представление на 19 декември от 18:30 часа.Още от категорията

Георги Мамалев: Понякога зависи от нас как ще изживеем живота си – с усмивка или с тъга

В книгата си „Усмихни се, човече!“ актьорът Георги Мамалев споделя весели случки от детството си, от училището, от казармата, дори от семейната кухня.  Премиерата на книгата е на 4 юни, от 19:00 часа, Зала 42 на НДК.  Входът е свободен. Читателите ще научат как преди да се наложи като актьор е бил метеоролог и главен градинар. А също..

публикувано на 28.05.18 в 12:26

Мъка: „Хан Соло“ събра едва $83 млн. за първия уикенд

„Соло:История от междузвездни войни“ събра приходи от 83 милиона долара за първия си уикенд в кината и това е резултат, който е под очакванията, пише Vanity Fair. Приходите извън САЩ са около 10 милиона долара. По оценки на експерти филмът може да донесе приходи около 150 милиона долара при бюджет 250-300 милиона. Някои анализатори..

публикувано на 28.05.18 в 12:05
Атанас Звездинов

Атанас Звездинов: Аз уважавам талантливите

Писателят и преводачът Атанас Звездинове (псевдоним на Атанас Василев Атанасов) е роден на 5 август 1943 г. в София. Псевдонимът му е измислен от Александър Геров. Атанас Звездинов е завършил славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е в Националното радио, като редактор и главен редактор в няколко издателства. Бил е..

публикувано на 28.05.18 в 11:54
Актьорите (отляво надясно): Йосиф Шамли, Йорданка Стефанова, Веселин Цанев и Валентин Ганев

Кратките форми на острия хумор

Да се посмеем, да се повеселим, да се замислим, да разберем, да се зарадваме, да се усмихнем – да послушаме предаването „Вицомания“ на програма „Хумор и сатира“, предаване за ценителите на кратките форми, тоест – за всички нас. Защото кой не обича краткостта, онази, която е сестра не само на таланта, както добре знаем, но и на остроумието, на неочакваната..

публикувано на 28.05.18 в 11:35
Кирил Мескин

Проф. Кирил Мескин: Всичко е формула и равновесие

Скулпторът проф. Кирил Мескин навършва 75 години. По този повод откри юбилейна изложба в столичната галерия „АРТЕ“. В експозицията са включени и произведения на проф. Мескин от цикъла „Послания“ и „Човекът“. Истинската творба трябва да се изживее и да бъде единствена, казва той, преди да извае изящните си женски образи от неговия специален..

публикувано на 28.05.18 в 11:35

Йордан Ефтимов е носител за тази година на наградата „Дъбът на Пенчо“ за цялостен принос

Българският поет и литературовед Йордан Ефтимов е носител за тази година на наградата за принос в литературата „Дъбът на Пенчо“. Тя се връчва за цялостно творчество или за отделни книги с принос в модерната българска литература. „Дъбът на Пенчо“ е създадена през 2007 г. от професора по славянски литератури и автор на една от меродавните..

публикувано на 28.05.18 в 11:15

В обществото има акустика по проблема "култура"

Няколко поколения политици проявяват пълно неглижиране на културата и ние смятаме, че е време да вземем нещата в ръце. Трябва да започнем от абсолютно фундаменталния въпрос „Как е финансирана културата“. Не става въпрос за това, за което мнозина се хващат, че хората на културата разчитат винаги на финансиране от държавата, заяви  издателят..

публикувано на 28.05.18 в 10:34