"Пендари", "Мъхмарон" и балетна школа - отворени прозорчета към изкуството

Снимка: pixabay.com
Нели Петрова е педагог в балетната школа към читалището. Тя казва: „Аз съм не само педагог на тези деца, аз се чувствам като техен родител. Живея с грижите и радостите им. Те са част от мен, ние сме като едно голямо семейство. Обстановката тук е страхотна.“ Според Нели Петрова за децата е най-добре да започнат уроци по балет, когато са навършили 5 години. Част от възпитаниците на читалището вече са ученици в балетното училище.

Школата ни учи децата на грация, помага им да се справят с агресията, която срещат в училище. Те придобиват усещане за естетика, допълва преподавателката

Театрално студио „Мъхмарон“ отваря врати през 2004 година като част от читалищната дейност. Ръководител на групите е Ваня Лилова. Децата се учат на актьорско майсторство, подготвят представления и игри, а също така се забавляват много. В момента малчуганите работят върху коледна пиеса, която ще представят пред родители и любители на театралното изкуство на 17 декември. Някои от тях свирят на музикални инструменти, което придава допълнителна емоция на представленията.


Част от читалищната дейност е съставът за народни танци „Пендари“с корепетитор Георги Георгиев. Според колегите си Георги е един от най-добрите акордеонисти в България. Той самият се определя по-скромно:„Аз съм най-високият акордеонист“. Той свири на този интересен инструмент от 40 години, а сега преподава на децата от „Пендари“:

Тук децата идват на 6-годишна възраст, а най-големите са в 7-и клас. Всеотдайни са и се развиват с труд и дисциплина. Трябва да възпитаваме децата си да обичат народните традиции и танци, да познават носиите. Проблемът в българските школи е, че преподавателите не са лицензирани и нямат опит в работата с деца.

Съставът ще ни зарадва с коледно представление на 19 декември от 18:30 часа.Още от категорията

Яра Бубнова: Изкуството ще съществува винаги, което означава, че Националната галерия винаги трябва да го настига

Националната галерия е музей по своята същност и промените са бавни.   Това каза новият шеф на Националната галерия Яра Бубнова за предаването „Хоризонт за вас“. „Бавни са промените, бавни са в преориентацията на своите политики, бавни в припознаването на новите публики и затова може би нещата стават бавно.  Моята амбиция е Националната..

публикувано на 21.09.18 в 17:55

Селища в Благоевграско и в Македония привличат заедно туристи чрез забавни кулинарни и оферти

Ако не сте опитали баница с тиганица, сладко от черен патладжан или огнена баница, новият проект, по който работят Пирински туристически форум - Благоевград и екологичната асоциация „Планета“ от Струмица - Македония ще задоволят любопитството ви.   Симана Марковска от Благоевградската организация обясни: „Това са нови, атрактивни, забавни,..

публикувано на 21.09.18 в 17:27

97 години от смъртта на Иван Вазов

Роднини на поета Иван Вазов се събраха на панихида на гроба на поета. Днес се навършват 97 години от смъртта на автора на "Опълченците на Шипка". Инициативата е на Националния литературен клуб. Наследникът на Иван Вазов доц. Григорий Вазов каза: " Непрекъснато го опознават. Някой беше казал, че, за да се промени нещо в българина, всяка година,..

публикувано на 21.09.18 в 14:27
Сцена от спектакъла

Младият екип на „Кралят елен“ играе в подкрепа на студентски фестивал

Осемте млади актьори от екипа на спектакъла „Кралят елен“ ще играят благотворително тази вечер в театър „Азарян“ - приходите ще бъдат дарени за каузата на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, за да се подпомогне провеждането на второто му издание през 2019 година в Стара Загора. Фестивалът е създаден миналата година след..

публикувано на 21.09.18 в 14:05

Европейски дни на наследството в музей „Борис Христов“

„Миналото преди всичко е един ресурс за бъдещето. Мисля, че е добра възможност да организираме събития, чрез които да подчертаем отново нашата европейска идентичност и общи връзки“, казва Тибор Наврачич, европейски комисар по образованието и културата. Европейската година на културното наследство се отбелязва в 36 държави с над 10 000 културни прояви и..

публикувано на 21.09.18 в 12:58

"Седмица на скандинавското кино" в Дома на киното в София

Броени дни ни делят от "Седмица на скандинавското кино" в Дома на киното в София. Програмата включва документални игрални заглавия от Норвегия, Дания, Литва, Финландия и Швеция. В предаването „Хоризонт до обед“ Христо Христозов – програмен директор на Дома на киното, коментира: „За втора поредна година ние от Дома на киното заедно с..

публикувано на 21.09.18 в 11:47

В Шишковци българи, сърби и македонци сядат на една балканска черга

Когато бутилка с огнено питие обходи насядалите около една трапеза, всички дрязги се забравят и хората започват да се прегръщат като братя. Това най-добре го знаем на Балканите, където от нищо пламваме подобно на клечица кибрит, но и владеем рецептата да угасим пожара. За осма поредна година на обща пъстра черга в кюстендилското село..

публикувано на 21.09.18 в 10:24