"Пендари", "Мъхмарон" и балетна школа - отворени прозорчета към изкуството

Снимка: pixabay.com
Нели Петрова е педагог в балетната школа към читалището. Тя казва: „Аз съм не само педагог на тези деца, аз се чувствам като техен родител. Живея с грижите и радостите им. Те са част от мен, ние сме като едно голямо семейство. Обстановката тук е страхотна.“ Според Нели Петрова за децата е най-добре да започнат уроци по балет, когато са навършили 5 години. Част от възпитаниците на читалището вече са ученици в балетното училище.

Школата ни учи децата на грация, помага им да се справят с агресията, която срещат в училище. Те придобиват усещане за естетика, допълва преподавателката

Театрално студио „Мъхмарон“ отваря врати през 2004 година като част от читалищната дейност. Ръководител на групите е Ваня Лилова. Децата се учат на актьорско майсторство, подготвят представления и игри, а също така се забавляват много. В момента малчуганите работят върху коледна пиеса, която ще представят пред родители и любители на театралното изкуство на 17 декември. Някои от тях свирят на музикални инструменти, което придава допълнителна емоция на представленията.


Част от читалищната дейност е съставът за народни танци „Пендари“с корепетитор Георги Георгиев. Според колегите си Георги е един от най-добрите акордеонисти в България. Той самият се определя по-скромно:„Аз съм най-високият акордеонист“. Той свири на този интересен инструмент от 40 години, а сега преподава на децата от „Пендари“:

Тук децата идват на 6-годишна възраст, а най-големите са в 7-и клас. Всеотдайни са и се развиват с труд и дисциплина. Трябва да възпитаваме децата си да обичат народните традиции и танци, да познават носиите. Проблемът в българските школи е, че преподавателите не са лицензирани и нямат опит в работата с деца.

Съставът ще ни зарадва с коледно представление на 19 декември от 18:30 часа.Още от категорията

Познатият непознат Георги Марков

Името на писателя Георги Марков, отровен с чадър от българските комунистически тайни служби на 7 септември 1978 г. и починал 4 дни по-късно, се превърна в символ на българското дисидентство през последните години на 21 век. Което е донякъде странно, защото в годините преди бягството си Георги Марков е сред любимците на режима, галеник на Първия държавен и..

публикувано на 21.02.18 в 17:10
Теодор Ушев по време на откриването на изложбата „Като в тъмно огледало“ в Софийска градска художествена галерия

"Като в тъмно огледало" – поглед на спокойствие

Рано сутрин, когато съветвам и вас да разгледате инсталацията на Тео Ушев в СГХГ, залата е празна, не долита глъчката на ентусиазирана тълпа, прошумоляват единствено сребристите спасителни одеяла и човек наистина може да остане насаме. Насаме с мислите си в сумрака между трескавите рисунки на сребрист фон и насаме с художника и неговите тревоги и..

публикувано на 21.02.18 в 15:25
Известният американски актьор Уилям Дефо ще получи на Берлиналето тази година

Берлинале 2018 с изявено българско присъствие

19 кинотворби ще се борят за "Златна мечка" във фестивалната програма на 68-ото издание на Берлинале. Начело на журито е германският режисьор Том Тиквер. Лауреатите на наградата и подгласниците им ще станат известни на 24 февруари, ден преди закриването на кинофестивала. Пет от филмите на Берлинале са свързани с българско участие. Филмът „Ага” на..

публикувано на 21.02.18 в 14:20

Театърът в Перник подготвя хитови пиеси за юбилейния си сезон

Театърът е важно нещо, традициите са важно нещо - ние ги познаваме добре и се гордеем с тях и това ни мотивира да работим, защото е имало и трудни периоди като момента, когато останахме без сграда, след пожара от 2004 г. - преодоляхме го с помощта на нашата вярна публика, на обществеността, бизнеса, Общината и държавата . Това заяви директорът на..

публикувано на 21.02.18 в 14:12

"Театърът - теория и практика" – фантастичният свят на Всеволод Майерхолд

С "Театърът – теория и практика" на Всеволод Майерхолд запълваме една празнина в театралната книжнина на България. Това обясни в предаването "12+3" преводачът на изданието и театрален критик  Владимир Игнатовски . Майерхолд е човекът, променил до голяма степен представите за театъра през първата половина на 20-и век, изтъкна Игнатовски:..

публикувано на 21.02.18 в 13:37

"Привличане" на екрана

„Привличане“ не само към любовта, но и към доброто и злото, към всичко онова, което искаш от живота, без да позволяваш на някого да ти налага своето виждане за света и мястото ти в него – това е може би основата, на която стъпва насоченият към тийнейджърите нов български филм. Определян като свежа тийнейджърска история на границата между драмата и..

публикувано на 21.02.18 в 13:35

Петра Талева с Годишната награда за журналистически принос в българската археология

Българската академия на науките и Националният археологически институт с музей при БАН връчиха Годишните си награди за принос през изминалата 2017 година в опазването и популяризирането на археологическото културно наследство на България. Наградата в категория „Публикация в електронни медии (радио и телевизия ) получи Петра Талева, журналист в програма..

публикувано на 21.02.18 в 13:25