"Пендари", "Мъхмарон" и балетна школа - отворени прозорчета към изкуството

3
Снимка: pixabay.com
Нели Петрова е педагог в балетната школа към читалището. Тя казва: „Аз съм не само педагог на тези деца, аз се чувствам като техен родител. Живея с грижите и радостите им. Те са част от мен, ние сме като едно голямо семейство. Обстановката тук е страхотна.“ Според Нели Петрова за децата е най-добре да започнат уроци по балет, когато са навършили 5 години. Част от възпитаниците на читалището вече са ученици в балетното училище.

Школата ни учи децата на грация, помага им да се справят с агресията, която срещат в училище. Те придобиват усещане за естетика, допълва преподавателката

Театрално студио „Мъхмарон“ отваря врати през 2004 година като част от читалищната дейност. Ръководител на групите е Ваня Лилова. Децата се учат на актьорско майсторство, подготвят представления и игри, а също така се забавляват много. В момента малчуганите работят върху коледна пиеса, която ще представят пред родители и любители на театралното изкуство на 17 декември. Някои от тях свирят на музикални инструменти, което придава допълнителна емоция на представленията.


Част от читалищната дейност е съставът за народни танци „Пендари“с корепетитор Георги Георгиев. Според колегите си Георги е един от най-добрите акордеонисти в България. Той самият се определя по-скромно:„Аз съм най-високият акордеонист“. Той свири на този интересен инструмент от 40 години, а сега преподава на децата от „Пендари“:

Тук децата идват на 6-годишна възраст, а най-големите са в 7-и клас. Всеотдайни са и се развиват с труд и дисциплина. Трябва да възпитаваме децата си да обичат народните традиции и танци, да познават носиите. Проблемът в българските школи е, че преподавателите не са лицензирани и нямат опит в работата с деца.

Съставът ще ни зарадва с коледно представление на 19 декември от 18:30 часа.Галерия

Още от категорията

Мая Методиева за Иван Методиев: Той беше с буен нрав, но когато пишеше, ставаше благ

Тези думи на съпругата на изключителния български поет, изпратила го в последния му път, прозвучаха в предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници“. При една от малкото предоставяни ѝ възможности да разкаже за Иван Методиев, тя допълни: „Една нощ баща му сънува, че е облечен с мундир, на който..

публикувано на 09.12.18 в 10:53

В Зверино редят изложба на гоблени

Днес в Народно читалище "Факел-1926" в най-голямото мездренско село Зверино, ще подредят коледна изложба от гоблени и картини за втора поредна година. В навечерието на най-светлия християнски празник-Рождество Христово, сръчните балканджийки ще покажат на своите съселяни истинските произведения на изкуството, които са се родили от техните ръце. Изложбата..

публикувано на 09.12.18 в 10:20

Навършват се 38 години от смъртта на Джон Ленън

На днешния 8 декември се навършват 38 години от смъртта на Джон Ленън. Бившият член на Битълс беше убит пред дома си в Ню Йорк от умопомрачения негов почитател Марк Дейвид Чапман. Извършителят остава на мястото и признава вината си пред съда. По-рано тази година съдът за десети път отказа да пусне Чапман под гаранция и той продължава да излежава..

публикувано на 08.12.18 в 18:46

Макет на "Къщата с маймунката" попълни колекцията на музея "Колю Фичето" в Дряново

Музеят “Колю Фичето” в Дряново, един от най-посещаваните обекти в региона, прибави още един макет към колекцията, която представя емблематични строежи на възрожденеца "Къщата с маймунката" - един от символите на Велико Търново, е построена за богат търговец от уста Кольо Фичето през 1849-та година. Нейн макет допълва колекцията умалени модели на..

публикувано на 08.12.18 в 16:23

Фондация настоява за строеж на нова симфонична зала в центъра на София

Да се изгради нова симфонична зала в центъра на София с капацитет 2000 посетители, настояват от Фондация „Богария“. Председателят на фондацията Александър Димитров посочи, че работата на „Богария“ по проекта за залата е започнала преди две години, и за изпълнението му ще са необходими държавно финансиране и дарения. Димитров допълни: "Само..

публикувано на 08.12.18 в 16:18

САЩ върнаха на Турция липсващите парчета на древноримска мозайка

Липсващите парчета от древноримската мозайка „Циганското момиче“ мозайка бяха поставени на местата им в музея в турския град Газиантеп, след като по-рано бяха върнати от Съединените щати.  Общо 12 липсващи парчета с части от лицето на момичето и животински мотиви са изнесени от Турция след нелегални разкопки в началото на 60-те години, а през..

публикувано на 08.12.18 в 14:57
Група

Магията на българския фолклор в благотворителен коледен концерт в Сейнт Питърсбърг, Флорида

Благотворителен коледен концерт организира тази вечер българската общност в американския щат Флорида. Концертът в Сейнт Питърсбърг ще представи магията на българския фолклор, а събраните средства ще бъдат дарени с благотворителна цел на организацията  "Роналд МакДоналд", която осигурява средства, подслон и храна на родители, чиито деца са настанени за..

публикувано на 08.12.18 в 11:23