"Пендари", "Мъхмарон" и балетна школа - отворени прозорчета към изкуството

Снимка: pixabay.com
Нели Петрова е педагог в балетната школа към читалището. Тя казва: „Аз съм не само педагог на тези деца, аз се чувствам като техен родител. Живея с грижите и радостите им. Те са част от мен, ние сме като едно голямо семейство. Обстановката тук е страхотна.“ Според Нели Петрова за децата е най-добре да започнат уроци по балет, когато са навършили 5 години. Част от възпитаниците на читалището вече са ученици в балетното училище.

Школата ни учи децата на грация, помага им да се справят с агресията, която срещат в училище. Те придобиват усещане за естетика, допълва преподавателката

Театрално студио „Мъхмарон“ отваря врати през 2004 година като част от читалищната дейност. Ръководител на групите е Ваня Лилова. Децата се учат на актьорско майсторство, подготвят представления и игри, а също така се забавляват много. В момента малчуганите работят върху коледна пиеса, която ще представят пред родители и любители на театралното изкуство на 17 декември. Някои от тях свирят на музикални инструменти, което придава допълнителна емоция на представленията.


Част от читалищната дейност е съставът за народни танци „Пендари“с корепетитор Георги Георгиев. Според колегите си Георги е един от най-добрите акордеонисти в България. Той самият се определя по-скромно:„Аз съм най-високият акордеонист“. Той свири на този интересен инструмент от 40 години, а сега преподава на децата от „Пендари“:

Тук децата идват на 6-годишна възраст, а най-големите са в 7-и клас. Всеотдайни са и се развиват с труд и дисциплина. Трябва да възпитаваме децата си да обичат народните традиции и танци, да познават носиите. Проблемът в българските школи е, че преподавателите не са лицензирани и нямат опит в работата с деца.

Съставът ще ни зарадва с коледно представление на 19 декември от 18:30 часа.Още от категорията

Български красоти оценяват туристи, гледайки филми, на път до Истанбул и Одрин

Третото издание на пътуващия Международен турист филм фест , който започва днес, включва 5 български филма, които ще обиколят дестинациите София - Истанбул - Чорлу - Одрин. Фестивалът завладява сърцата на пътуващите с интересния си формат - филмите се прожектират в автобусите по време на път.Туристите от своя страна имат възможността да оценяват..

публикувано на 13.12.17 в 16:25
Преди дни в изложбената зала „Архиви” на Държавна агенция „Архиви” бе открита пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”.

Свидетелствата за съпротивата срещу тоталитаризма

Разказът на земеделския деец Петко Огойски, обиколил 6 затвора и 2 лагера като политически затворник по времето на тоталитаризма у нас, или спомените на социалдемократа д-р Атанас Москов за неговите затворнически години може да бъдат видени на изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, която тръгва на обиколка из страната. А скиците на бившия..

публикувано на 13.12.17 в 16:05
Илюстраторките Милена Радева и Мартина Андонова и водещата Катя Василева /л/

Ще се състои ли трудната среща илюстратори - издатели

Представители на "Поколението Милениум - илюстратори" представят своя изложба в рамките на Панаира на книгата в НДК. В нея са представени 30 млади български илюстратори, основно работещи извън България. Такива са и кураторът на изложбата Милена Радева и Мартина Андонова , която в момента рисува детски книжки. Двете гостуваха в изнесеното предаване..

публикувано на 13.12.17 в 15:25
Плакатът на представлението.

„Лисичета” с премиера в Народния театър „Иван Вазов”

Постановката по пиесата на световноизвестната американска драматуржка Лилиан Хелман е дело на Бина Харалампиева. Лилиан Хелман е предусетила в някаква степен, в началото като някакво спорадично заболяване, това, което се оказва пандемията на XXI век - безогледното заместване на всичко с печеленето на пари, повече и повече. То измества духовност,..

публикувано на 13.12.17 в 14:00

Петият Софийски международен литературен фестивал започна в НДК

Петият Софийски международен литературен фестивал започна в НДК и ще продължи до 17 декември. Събитието е платформа за съвременна литература и култура, която се фокусира върху диалога между писателите и обществото, популяризира четенето и езика и разкрива многобройните взаимовръзки на литературата с останалите изкуства. Всяка година..

публикувано на 13.12.17 в 12:11

Културната програма на Председателството ще струва 4 милиона лева

Бюджетът на културната програма на Българското европредседателство е 4 милиона лева и с него ще бъдат финансирани събития от различни видове изкуства. Това заяви зам.-министърът на културата Амелия Гешева в интервю за "Хоризонт до обед".   Шестмесечното председателство ще бъде официално открито със специална церемония в Народния театър "Иван..

публикувано на 13.12.17 в 11:33

"Картини върху хартия“ – изложба на проф. Андрей Даниел

Изложбата „Картини върху хартия“ на проф. Андрей Даниел се открива днес от 18.00 часа в галерия „Ракурси“. Експозицията може да бъде видяна до 6-и януари 2018 година. Андрей Даниел е роден през 1952 година в град Русе. Завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“. От 1991 година е доцент, а само шест години по-късно –..

публикувано на 13.12.17 в 11:13