Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Екимджиев: Народното събрание трябва да изпълни собственото си решение за Закон за царските имоти

Снимка: БГНЕС



Адвокат Михаил Екимджиев , който представлява Симеон Сакскобургготски пред Съда по правата на човек  в Страсбург, коментира в "Нещо повече" въпроса за царските имоти.

Ако сме правова държава, трябва да има съобразяване с решенията на българския парламент. Има решение за мораториум върху царските имоти до приемането на закон, който да уреди тази материя. Вече 8 години такъв закон не е приет и са налице всички условия това да бъде направено. Държавата трябва да изпълни този ангажимент. Има много популистки шум по въпроса. Водещата юридическа тема е, че НС е решило да наложи мораториум преди 8 години до приемането на закон, подчерта Михаил Екимджиев.

Разбра се, че само адвокатските хонорари са два милиона и половина. Нека се приеме закон, с който да бъде намерено разумно решение и да бъдат отчетени всички фактори. С уважението, което държавата дължи на монархическата институция, която е олицетворявала тази държава в продължение на десетилетия.

Ако парламентът е решил просто да не изпълни собственото си решение, това за нашите политически нрави също би било естествено. У нас няма предвидимост, нито върховенство на закона, добави адвокат Екимджиев. Каза още, че нормален, разумен закон може да бъде приет. Той би могъл да бъде и от няколко разпоредби.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!