Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото правителство се отказа да променя закона за стачното право

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сблъсъци в Атина имаше днес между синдикалисти и силите на реда. Причината: опитът на правителството да промени закона за стачките, завършил с неуспех.

Само преди ден правителството внесе за гласуване в парламента промени в закона за стачките. Изискват се вече не 20%, а над 50% от членовете на синдиката да се подпишат в съгласие за обявяване на стачка. Според синдикатите, ако законът беше приет, то стачни действия трябва да се организират поне няколко месеца предварително и почти е невъзможно да се реагира бързо срещу действия на управляващите, когато са засегнати интересите на работниците. Час след внасяне на проектозакона Комунистическата партия предупреди, че се извършва "покушение" срещу правото на стачка и организира днес протестна демонстрация.

Притиснато от надигащото се социално напрежение правителството  оттегли днес проектозакона, преди да влезе за гласуване. Въпреки това синдикатите решиха да покажат сила и влияние, като обявиха, че демонстрацията ще се състои като предупреждение срещу всяко правителство, което в бъдеще поеме риск да променя спорния закон.

Демонстрантите с пано "Долу ръцете от стачките" се опитаха да влязат в Министерския съвет и в министерството по труда. Стигна се до сблъсъци между синдикалисти и полиция. Силите на реда употребиха сълзотворен газ.

На площада пред сградата на парламента написаха с червена боя "Долу ръцете от стачките", а минаващите граждани ръкопляскаха на комунистите.

За 14 декември вече е обявена поредната обща национална стачка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна