Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата с евентуалното преместване на американското посолство в Израел се задълбочава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Палестинският лидер Махмуд Абас призова папата и президентите на Русия и Франция да се намесят и да предотвратят преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп информира тази вечер за това свое намерение Абас и краля на Йордания Абдула. Тръмп не е уточнил кога планира да направи промяната.

Руският президент Владимир Путин е уверил Махмуд Абас, че Москва е твърдо за решаването на статута на Ерусалим в рамките на преки преговори между Израел и Палестина.

Традиционните мюсюлмански съюзници на Съединените щати в Близкия изток - Турция, Саудитска Арабия, Египет и Йордания, се обявиха против намерението на Тръмп.

Египетският президент Абдул Фатах ас Сиси е казал на Тръмп, че няма нужда да се усложнява ситуацията в Близкия изток с действия, които биха подкопали възможностите за мир в региона. А турският президент Реджеп Ердоган заплаши със скъсване на дипломатическите връзки с Израел.

Първите дипломати на Европейския съюз и на Германия - Федерика Могерини и Зигмар Габриел, също предупредиха, че преместването на американското посолство в Ерусалим може да доведе до нежелани последици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна