Теодор Славев: В много процедури по кадруване в съдебната власт сме свидетели на състезание с един кон

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Проблемът с кадруването в съдебната власт е значителен, тъй като по много процедури сме свидетели на състезание с един кон. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. По повод номинацията на Борислав Сарафов за ръководител на Националната следствена служба той коментира:

Той е човек с много дълга кариера в системата на съдебната власт, той е бил и следовател. Съдейки по концепцията му, в един параграф той казва, че би се подписал  до окръжните прокурори за мнението им по отношение на работата на следователите в отделите към окръжните прокуратури - окръжните следствени отдели. Наистина повдига любопитство защо не би попитал и самите следователи, които работят по места, какво им е мнението за прокурорите.

Националната следствена служба е от най-малко популярните в обществен план, коментира Славев и припомни, че от създаването на службата до ден днешен няма данни за за някакъв значителен успех на следователите.

Това между другото отбелязва и то много добре аргументирано в концепцията на г-н Сарафов - много ниско са натоварени следователите в Националната следствена служба, в трите й отдела. Има огромни диспропорции по места. Това е нещо, на което трябва да се обърне много сериозно внимание, защото следователите, по закон, разглеждат много важни дела, свързани с пране на пари, свързани с лицата с имунитет. Има много голяма обществена отговорност към работата на следствието.

Интервюто с Теодор Славев можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Антимикробните средства трябва да се употребяват при нужда, иначе ще станат безполезни

Ако имаме резистентност на микроорганизмите спрямо някакви препарати, тя не пада от небето. Тази резистентност е резултат от дълъг процес на употреба, и то неправилна употреба на антимикробните средства. Тя не се случва за няколко месеца и дори години. По същия начин, ако сега съвсем спрем употребата на антибиотици, ще са нужни години да се..

публикувано на 19.11.18 в 13:31
Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова

Ралица Негенцова: Не може цялата адвокатура да страда заради няколко души

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова заяви, че "не може цялата адвокатура да страда заради няколко адвокати или дружества, за които има съмнения, че печелят от трагедията на  хора, чиито близки са загинали или пострадали при пътнотранспортни произшествия". Негенцова се обяви против определението "лешояди", което беше..

публикувано на 19.11.18 в 13:26
Теменужка Спасова и Надя Янакиева

Колко определения за мокър сняг знаете? И колко агрегатни състояния има той?

Що е то мокър сняг? - Теменужка Спасова знае най-малко 28 определения за него, а мокрият сняг има поне 40 агрегатни състояния. Не се съмнявайте, Теменужка Спасова е специалист в тази област. Трупа данни по време на своите приключения в различни „ледени“ географски точки от север на юг. Пътят я събира с друга екстремна пътешественичка - Надя Янакиева...

публикувано на 19.11.18 в 13:15

34-годишен работник загина в рудник в Мадан

34-годишен работник загина в рудник „Крушев дол“ в Мадан заради срутване на скална маса. Обстоятелствата по случая се изясняват. Сигналът е получен в Районното полицейско управление след 22 часа в неделя. Инцидентът е станал в рудник „Крушев дол“ към мини „Горубсо“ в спомагателна шахта по време на нощна смяна. При окопаване на работно..

публикувано на 19.11.18 в 13:00

Очакват се поледици в Северна България

Жълт код е обявен за утре в 8 области на Северозападна България – там се очакват снеговалежи и поледици. За днес е отправено предупреждение за цялата страна, но валежите постепенно ще отслабнат и до вечерта ще спрат, най-късно – в Североизточна България. Възстановено е електрозахранването на част от абонатите в Габрово, които останаха без ток след..

публикувано на 19.11.18 в 12:48

Бездомник е загинал при пожар във Велико Търново

Бездомник е загинал тази нощ при пожар в изоставен трафопост във Велико Търново, а друг е с изгаряния по ръцете. Двамата клошари се приютили в трафопост от бившата тролейбусна мрежа и запалили огън, за да се стоплят. Два противопожарни автомобила за загасили пожара и в останките на сградата са намерили обгореното тяло на 49-годишен мъж. След медицинска..

публикувано на 19.11.18 в 12:45

892 млн. от жителите на земята нямат достъп до тоалетна

892 млн. от жителите на земята нямат достъп до тоалетна. В глобален мащаб липсата на канализация е с много последствия за здравето и живота на хората.       В Световния ден на тоалетната в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Веселин Симов от Фондация „Ние сме водата“ подчерта важността на това да бъдем осведомени: „Именно това е една от..

публикувано на 19.11.18 в 12:38