Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Славев: В много процедури по кадруване в съдебната власт сме свидетели на състезание с един кон

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Проблемът с кадруването в съдебната власт е значителен, тъй като по много процедури сме свидетели на състезание с един кон. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. По повод номинацията на Борислав Сарафов за ръководител на Националната следствена служба той коментира:

Той е човек с много дълга кариера в системата на съдебната власт, той е бил и следовател. Съдейки по концепцията му, в един параграф той казва, че би се подписал  до окръжните прокурори за мнението им по отношение на работата на следователите в отделите към окръжните прокуратури - окръжните следствени отдели. Наистина повдига любопитство защо не би попитал и самите следователи, които работят по места, какво им е мнението за прокурорите.

Националната следствена служба е от най-малко популярните в обществен план, коментира Славев и припомни, че от създаването на службата до ден днешен няма данни за за някакъв значителен успех на следователите.

Това между другото отбелязва и то много добре аргументирано в концепцията на г-н Сарафов - много ниско са натоварени следователите в Националната следствена служба, в трите й отдела. Има огромни диспропорции по места. Това е нещо, на което трябва да се обърне много сериозно внимание, защото следователите, по закон, разглеждат много важни дела, свързани с пране на пари, свързани с лицата с имунитет. Има много голяма обществена отговорност към работата на следствието.

Интервюто с Теодор Славев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна