Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Пимпирев издаде нова книга преди 26-ата си полярна експедиция

БНР Новини
Проф. Христо Пимпирев
Снимка: БГНЕС

В книжарниците вече е най-новата книга на доайена на българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев: „Антарктида – студеният юг”. Тя излезе на 4 декември.
Проф. Пимпирев е председател и учредител на Българския антарктически институт, директор на Националния център за полярни изследвания и ръководител на ежегодните български полярни научни експедиции. Той води първата българска експедиция в Антарктида през 1987 г.
Снимка„Антарктида - студеният юг” представлява фотоалбум и поетичен разказ за „Бялата любовница”. Книгата отбелязва четвъртвековния юбилей на България като полярна страна, която заедно с още 28 държави управлява Антарктида - т.е. 1/10 от Земята.
Луксозното двуезично издание предлага на любознателните читатели информация за всички досегашни експедиции, последни данни за полярната ни база, както и уникални снимки от Антарктида.
В книгата ще намерите и разказ за достигането на Южния полюс - на 8 януари 2013 г. проф. Пимпирев става първият българин, стъпил на най-южната точка на Земята като член на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот.
На българския полярен изследовател са кръстени: „Пимпирев ледник” и „Пимпирев бряг” на остров Ливингстън в архипелага Южни Шетландски острови, където се намира българската полярна база.
В книгата „Антарктида - студеният юг” има и пълен списък и снимки на хората, благодарение на които България е уважавана полярна нация - всички участници в българските експедиции на базата „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.
За последната си книга: „Антарктида - студеният юг” проф. Пимпирев се довери на ново издателство.

Проф. Христо Пимпирев споделя любопитни факти за най-новата си книга: „Антарктида - студеният юг”.
Първият професионален фотограф със снимки от остров Ливингстън и българската база е Зафер Галибов. Част от снимките в „Антарктида - студеният юг” са негови. Миналата седмица първите 9 души от 26-ата  българска полярна експедиция пристигнаха на остров Ливингстън и българската база „Св. Климент Охридски“ вече работи.
На 13-ти декември от летище София проф. Христо Пимпирев заминава с втората група учени за Антарктида.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна