Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция се подготвя за визитата на турския президент Ердоган

Снимка: БГНЕС

Специалните части на гръцката полиция, както и личният екип за сигурност на турския президент, ще се грижат за охраната по време на предстоящата визита на Реджеп Тайип Ердоган в Атина. Силите на реда се страхуват от провокация след ареста в Атина на девет турски граждани, обвинени в тероризъм.

Над три хиляди полицаи от специалните части охраняват вече гръцката столица във връзка с визитата на турския президент. За първи път след 65 години турски президент ще посети официално Гърция и очакванията на Атина са за споразумения по важни двустранни и международни въпроси. Бежанската криза е сред основните теми на преговорите. 

Премиерът Алексис Ципрас проведе извънредна среща с кметовете на гръцките острови за уточняване на конкретни предложения към турската страна.

Има надежда да се постигне някакъв напредък по въпроса за обединението на Кипър, като Анкара ще получи пълна гръцка подкрепа за асоциирането й в Европейския съюз.

Очаква се Атина да апелира за решаване на кризите в Близкия изток по пътя на дипломацията.

Енергетика и Балкани, търговски обмен и намаляване на напрежението в Егейско море – са сред въпросите, които турският президент Ердоган ще обсъди с гръцкия държавен глава Прокопис Павлопулос, по чиято покана пристига турската делегация.

Под силна охрана са турските дипломатически мисии след протести на кипърски студенти, като полицията арестува 60 демонстранти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна