Наградата за нова българска поезия "Николай Кънчев" ще бъде връчена на 11-ия "Поетичен Никулден"

Федя Филкова
БГНЕС

За единадесети път в София се провежда т. нар. "Поетичен Никулден" . В галерия "Средец" ще бъде връчена шестата наградата за нова българска поезия на името на Николай Кънчев.

Поетесата Федя Филкова, вдъхновител на „Поетичния Никулден“, сподели в предаването „Хоризонт до обед“, че в тазгодишното издание има и нови неща. Номинирани са петима съвременни поети, които ще прочетат свои творби на живо.

Пишещият човек, по начало, за да се потопи в думите, наистина отива в един друг свят. Същевременно, думите са част от нас. Така че, както е другаде, така е и тук, и сега.  Много важно е да знаем, че живеем тук и сега. Тук и сега сме отговорни пред най-близките си и пред всички останали.

Номинирани за наградата са:

Александър Секулов – за „Море на живите”, Амелия Личева – за „Зверски кротка”, Йорданка Белева – за „Пропуснатият момент”, Марияна Фъркова – за „19 стихотворения за любовта” и Патриция Николова – за „Нашествие от думи”.

Още от категорията

Български красоти оценяват туристи, гледайки филми, на път до Истанбул и Одрин

Третото издание на пътуващия Международен турист филм фест , който започва днес, включва 5 български филма, които ще обиколят дестинациите София - Истанбул - Чорлу - Одрин. Фестивалът завладява сърцата на пътуващите с интересния си формат - филмите се прожектират в автобусите по време на път.Туристите от своя страна имат възможността да оценяват..

публикувано на 13.12.17 в 16:25
Преди дни в изложбената зала „Архиви” на Държавна агенция „Архиви” бе открита пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”.

Свидетелствата за съпротивата срещу тоталитаризма

Разказът на земеделския деец Петко Огойски, обиколил 6 затвора и 2 лагера като политически затворник по времето на тоталитаризма у нас, или спомените на социалдемократа д-р Атанас Москов за неговите затворнически години може да бъдат видени на изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, която тръгва на обиколка из страната. А скиците на бившия..

публикувано на 13.12.17 в 16:05
Илюстраторките Милена Радева и Мартина Андонова и водещата Катя Василева /л/

Ще се състои ли трудната среща илюстратори - издатели

Представители на "Поколението Милениум - илюстратори" представят своя изложба в рамките на Панаира на книгата в НДК. В нея са представени 30 млади български илюстратори, основно работещи извън България. Такива са и кураторът на изложбата Милена Радева и Мартина Андонова , която в момента рисува детски книжки. Двете гостуваха в изнесеното предаване..

публикувано на 13.12.17 в 15:25
Плакатът на представлението.

„Лисичета” с премиера в Народния театър „Иван Вазов”

Постановката по пиесата на световноизвестната американска драматуржка Лилиан Хелман е дело на Бина Харалампиева. Лилиан Хелман е предусетила в някаква степен, в началото като някакво спорадично заболяване, това, което се оказва пандемията на XXI век - безогледното заместване на всичко с печеленето на пари, повече и повече. То измества духовност,..

публикувано на 13.12.17 в 14:00

Петият Софийски международен литературен фестивал започна в НДК

Петият Софийски международен литературен фестивал започна в НДК и ще продължи до 17 декември. Събитието е платформа за съвременна литература и култура, която се фокусира върху диалога между писателите и обществото, популяризира четенето и езика и разкрива многобройните взаимовръзки на литературата с останалите изкуства. Всяка година..

публикувано на 13.12.17 в 12:11

Културната програма на Председателството ще струва 4 милиона лева

Бюджетът на културната програма на Българското европредседателство е 4 милиона лева и с него ще бъдат финансирани събития от различни видове изкуства. Това заяви зам.-министърът на културата Амелия Гешева в интервю за "Хоризонт до обед".   Шестмесечното председателство ще бъде официално открито със специална церемония в Народния театър "Иван..

публикувано на 13.12.17 в 11:33

"Картини върху хартия“ – изложба на проф. Андрей Даниел

Изложбата „Картини върху хартия“ на проф. Андрей Даниел се открива днес от 18.00 часа в галерия „Ракурси“. Експозицията може да бъде видяна до 6-и януари 2018 година. Андрей Даниел е роден през 1952 година в град Русе. Завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“. От 1991 година е доцент, а само шест години по-късно –..

публикувано на 13.12.17 в 11:13