„Като думата сняг” от Андре Сарк

Корицата на книгата
Може ли една дума да убива? Може ли невинна и чиста дума като „сняг” или „заек” да преследва човек и да го убие? Да, може, особено когато назовава отвращението към самия себе си и омразата към света и към другите.

Може ли изоставянето да е първата крачка към смъртта? Може ли едновременно да обичаш и да изоставяш? Да, може, особено когато любовта е несподелена, а егото е по-голямо от обичта. Може ли всеобщата плитка на човешките отчаяния и болки да е толкова стегната, че да възпрепятства любовта, милостта и надеждата. Може ли убийството да е спасение, вярата да е смърт и обичта да е неизлечима болест? Да, може, особено когато спасението, вярата и обичта живеят на дъното на страданието.


Защото тези магически чудеса се случват в пиесите на Андре Сарк „Като думата сняг”, „Значи ще си говорим на „вие” и „Плитката”.


„Като думата сняг” е много актуален текст, противопоставящ сериозни социални и морални позиции. В пиесата е вплетен откъс от поемата на Рьоне Шар „Облекчение”, чрез който авторът парадоксално сближава двама абсолютно противоположни персонажи.

сп. „Льо телеграм”


„Значи ще си говорим на „вие”  е пиеса, приличаща на бойно поле. Тя ни въвежда във взривоопасната зона на самотата и живота, на смъртта и изоставянето. Но дали двамата герои са истински живи същества или само оживели призраци?

Анри Лепин, сп. „Рю дьо театр”, Авиньон

Още от категорията

Георги Мамалев: Понякога зависи от нас как ще изживеем живота си – с усмивка или с тъга

В книгата си „Усмихни се, човече!“ актьорът Георги Мамалев споделя весели случки от детството си, от училището, от казармата, дори от семейната кухня.  Премиерата на книгата е на 4 юни, от 19:00 часа, Зала 42 на НДК.  Входът е свободен. Читателите ще научат как преди да се наложи като актьор е бил метеоролог и главен градинар. А също..

публикувано на 28.05.18 в 12:26

Мъка: „Хан Соло“ събра едва $83 млн. за първия уикенд

„Соло:История от междузвездни войни“ събра приходи от 83 милиона долара за първия си уикенд в кината и това е резултат, който е под очакванията, пише Vanity Fair. Приходите извън САЩ са около 10 милиона долара. По оценки на експерти филмът може да донесе приходи около 150 милиона долара при бюджет 250-300 милиона. Някои анализатори..

публикувано на 28.05.18 в 12:05
Атанас Звездинов

Атанас Звездинов: Аз уважавам талантливите

Писателят и преводачът Атанас Звездинове (псевдоним на Атанас Василев Атанасов) е роден на 5 август 1943 г. в София. Псевдонимът му е измислен от Александър Геров. Атанас Звездинов е завършил славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е в Националното радио, като редактор и главен редактор в няколко издателства. Бил е..

публикувано на 28.05.18 в 11:54
Актьорите (отляво надясно): Йосиф Шамли, Йорданка Стефанова, Веселин Цанев и Валентин Ганев

Кратките форми на острия хумор

Да се посмеем, да се повеселим, да се замислим, да разберем, да се зарадваме, да се усмихнем – да послушаме предаването „Вицомания“ на програма „Хумор и сатира“, предаване за ценителите на кратките форми, тоест – за всички нас. Защото кой не обича краткостта, онази, която е сестра не само на таланта, както добре знаем, но и на остроумието, на неочакваната..

публикувано на 28.05.18 в 11:35
Кирил Мескин

Проф. Кирил Мескин: Всичко е формула и равновесие

Скулпторът проф. Кирил Мескин навършва 75 години. По този повод откри юбилейна изложба в столичната галерия „АРТЕ“. В експозицията са включени и произведения на проф. Мескин от цикъла „Послания“ и „Човекът“. Истинската творба трябва да се изживее и да бъде единствена, казва той, преди да извае изящните си женски образи от неговия специален..

публикувано на 28.05.18 в 11:35

Йордан Ефтимов е носител за тази година на наградата „Дъбът на Пенчо“ за цялостен принос

Българският поет и литературовед Йордан Ефтимов е носител за тази година на наградата за принос в литературата „Дъбът на Пенчо“. Тя се връчва за цялостно творчество или за отделни книги с принос в модерната българска литература. „Дъбът на Пенчо“ е създадена през 2007 г. от професора по славянски литератури и автор на една от меродавните..

публикувано на 28.05.18 в 11:15

В обществото има акустика по проблема "култура"

Няколко поколения политици проявяват пълно неглижиране на културата и ние смятаме, че е време да вземем нещата в ръце. Трябва да започнем от абсолютно фундаменталния въпрос „Как е финансирана културата“. Не става въпрос за това, за което мнозина се хващат, че хората на културата разчитат винаги на финансиране от държавата, заяви  издателят..

публикувано на 28.05.18 в 10:34