Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на страните от Западните Балкани са в София за форум за регионалната интеграция

Борисов: Интеграцията на Западните Балкани е възможна чрез изграждането на пътища, жп линии, коридори

Кристалина Георгиева обеща 200 милиона долара финансова подкрепа за инфраструктурната свързаност на Балканите

| обновено на 07.12.17 в 12:22
Снимка: БГНЕС

Световната банка е готова да финансира инфраструктурната свързаност на страните от Западните Балкани с до 200 милиона долара. Това обяви в София изпълнителния директор на финансовата институция Кристалина Георгиева.  По покана на премиерът Бойко Борисов в конференция за интеграцията на региона в България са президентите на Черна Гора и на Косово, премиерите на Албания, Сърбия и Македония, вицепремиерът на Босна и Херцеговина.

Премиерът Борисов представи приоритетните проекти за свързаността  на държавите от региона по време на конференцията. В срещите участва и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Преди началото на форума Борисов обсъди развитието на инфраструктурните проекти между България и Сърбия със сръбския си колега Ана Бърнабич. Двамата премиери са дали приоритет на договореното изграждане на газопреносната връзка между България и Сърбия. Те са оценили високо и напредъка по проектите от взаимен интерес, като изграждането на магистрала Ниш - София и електрификацията на железопътната линия Ниш - българска граница.

В разговор с Кристалина Георгиева премиерът Борисов представи приоритетните проекти за свързаност на Западните Балкани. Министър-председателят заяви, че за важните транспортни, енергийни и дигитални проекти в региона е необходима финансова помощ. Борисов се ангажира да продължи активната работа за строителство на пътища и контролно-пропускателни пунктове. Кристалина Георгиева каза, че инициативата на българския премиер за свързаност се оценява високо и политиците от региона са обещали подкрепа на територията на своите държави.

Лидерите на Западните Балкани декларираха от София, че ще работят по проекта за инфраструктурна свързаност както със собствени бюджети, така и ще разчитат на помощ от Европейския съюз и заеми от финансови институции. Кристалина Георгиева обеща финансова подкрепа:

Ние конкретно сме готови да финансираме проект за търговия и транспорт, който да помогне на страните в региона да отстранят пречките, които днес съществуват, вероятно в размера на 150 до 200 милиона долара, така че шестте страни да могат да постигнат това, което днес на Капитан Андреево, България и Турция показват като начина, по който можем да стимулираме по добри икономически връзка.

Премиерът Борисов е убеден, че интеграцията на Западните Балкани, за което страната ни работи, е възможна най-вече с изграждането на пътища, жп линии, коридори.

Паралелно с изграждането да направим отворени КПП-та, умни КПП-та, едно гише, а това чрез тол системите, които ще развием на Балканите, ще даде възможност предварително авансово да можем да харчим пари за изграждането на дигиталната и друга инфраструктура.

Бойко Борисов допълни, че от лидерите зависи дали намерението за свързаност ще получи подкрепата на Брюксел.

Най-хубавата българска поговорка е: "Помогни си сам и Господ ще ти помогне тогава". ЕС ще ни разбере, Европейската комисия ще ни разбере, ако ние самите сме единни и да дадем шанс да ни разбират. Ние трябва да отидем при тях мъдри, умни, с инфраструктура, магистрали, жп линии, коридорите осем, десет и това, което имаме да правим и от опит знам, едновременно дигиталната инфраструктура, оптични кабели. 

По покана на премиера Бойко Борисов в конференцията се включват косовският президент Хашим Тачи и президентът на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума  участва и комисарят по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Във фокуса на дебатите между лидерите от Западните балкани ще бъдат възможностите да се засили европейската интеграция в региона и да се реализират общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. За България стратегически важен е коридор номер 8 и изграждането на свързващата инфраструктура. Със Световната банка ще се търсят  механизми за осигуряване на необходими средства за изграждането на магистрали и жп линии в региона.

Повече по темата ще научите от репортажа в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!