Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домбровскис: ЕК може да даде тласък за приемането на България в еврозоната, но не може да решава вместо останалите институции

| обновено на 07.12.17 в 08:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия може да даде тласък за приемането на България в еврозоната, но не може да решава вместо останалите институции. Това каза еврокомисарят по еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис пред журналисти след представянето на визията за Европейския икономически и валутен съюз:
Не можем да решаваме вместо страните-членки. Всяка институция изпълнява своите задължения. По отношение приемането в еврозоната, има елементи, върху които Комисията може да повлияе заедно или паралелно с Европейската централна банка, но решенията трябва да се вземат от страните-членки на ЕРМ 2 и от Съвета. Затова страните, които искат да се присъединят към еврозоната, трябва да работят с всички страни-членки, за да ги убедят, че могат да изпълнят критериите. 

Относно думите на еврокомисаря по бюджетната политика Гюнтер Йотингер, че ЕС е готов да приеме България и Хърватия в еврозоната, Домбровскис каза: 

Това, което предлагаме с днешния пакет, е механизъм за сближаване на страните по пътя на членството им в еврозоната чрез инструмента за осъществяване на реформи. В тези рамки можем да добавим и ангажимента на Европейската комисия да подкрепи страни като Хърватия и България, които искат да се присъединят към еврозоната. Не всички решения обаче зависят от Комисията. Тя не е част от чакалнята за еврозоната ЕРМ 2, а именно нейните членове трябва да вземат решението. Не мога да говоря от името на Европейската централна банка, например, която е отделна институция. Ние от Европейската комисия се опитваме да облекчим този процес, като ангажираме всички участници в него, но всичко зависи от рамката, в която се вземат решенията. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ясно заяви, че България е готова да приеме еврото, а това е ясен ангажимент да се работи в тази насока. Това означава и подкрепа за присъединяването към чакалнята в близко бъдеще. 


Интервюто на Ангелина Пискова с Валдис Домбровскис можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!