Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

Парламентът гласува промени, с които в три закона се намалява административната тежест

От 5 до 15 години затвор ще получават лицата, които склоняват към престъпление

| обновено на 07.12.17 в 11:56
Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентът гласува на първо четене промени, с които в три закона се намалява административната тежест. Ударно и без дебати депутатите направиха промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, в който отпада изискването за получаване на разрешение да се предоставят документи, които могат да се набавят и по служебен път.

В Закона за измерванията се отменя уведомителният режим за дейността на лица, които произвеждат или внасят предварително опаковани продукти, тъй като те могат лесно да бъдат установени.

В Закона за техническите изисквания към продуктите депутатите дадоха възможност бизнесът да не предоставя съдебно удостоверение за актуалното състояние и удостоверение за вписване в търговският регистър. Предвижда се отпадането на изискването за предоставяне на трудови договори на персонала.

Окончателно депутатите гласуваха и регламента за търговията на някои стоки, които биха могли да бъдат използвани, с цел прилагане на смъртно наказание, изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание.

От 5 до 15 години затвор ще получават лицата, които заплашват, принуждават орган на властта или представител на чужда държава или на международна организация да извърши престъпление. Това реши окончателно парламентът с приети промени в Наказателния кодекс. Когато е причинена смърт, се предвижда затвор от петнайсет до трийсет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Депутатите предвидиха, ако деянието е извършено спрямо бременна жена, малолетно или непълнолетно лице, ползващо се с международна закрила, затвор от три до десет години.
Парламентът реши затвор до шест години, глоба от 10 до 20 хиляди лева и за добив на подземни богатства без предоставена концесия, или когато действието на действащата предоставена концесия е спряно. На санкция ще подлежат и онези, които държат, съхраняват, транспортират, преработват или отчуждават незаконно добити подземни богатства. Ако предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, се предвижда лишаване от свобода от три до десет години и глоба от десет хиляди до сто хиляди лева.
От ДПС възразиха срещу промяната, като заявиха, че с това решение парламентът обрича съществуването на над 4500 българи.
Депутатът Елхан Кълков заяви:
За да им отнемете правото на труд в Европейска България. Не знам дали ще осигурите толкова места в затворите, но едно е сигурно - ще осигурите няколко десетки полета на авиокомпаниите от терминал 1 и терминал 2 в посока Западна Европа. По този начин ще изпълните един от приоритетите ви за справяне с демографската криза на страната, а оттам ще изпълните и друг приоритет в образованието, като закриете най-малко десетина детски градини и училища и ще сбъднете мечтата на един ваш министър - децата им да пускат по 500 евро на родителите си. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна