Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната общност с критики към Тръмп заради решението му да признае Йерусалим за столица на Израел

Осем страни поискаха извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп е изправен пред критика от международната общност, след като обяви решението си за признаване Йерусалим за столица на Израел. Световни лидери, в това число и на държави - съюзници на Съединените щати, изразиха своите притеснения, че действието му би попречило на близкоизточните мирни преговори. Осем страни поискаха извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН. Междувременно американски представителства по света отправиха предупреждения за очаквани размирици.

Тази сутрин американските посолства в Близкия изток следят внимателно ситуацията. Мисиите предупреждават гражданите, които пътуват в региона, за потенциални протести с насилие. Подобни предупреждения бяха издадени и по други точки на света като Лондон, Берлин и Минск. Американското посолство в Аман - столицата на Йордания, е затворено днес, като има наложена забрана за служителите да напускат града.

Във Вашингтон очакванията са за временно "дерайлиране" на процеса за мир в региона. Това е заявило високопоставено официално лице от администрацията за Ен Би Си Нюс. Източникът е посочил, че Белият дом не се притеснява от това и че след период на "успокояване на страстите", който може да продължи от една седмица до няколко месеца, Съединените щати ще са в по-добра позиция за прокарване на мир в региона.

В същото време мисията на Швеция в Организацията на обединените нации съобщи, че осем държави са поискали от Япония (председателят на Съвета за сигурност този месец) да се свика брифинг от Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Страните, настояващи за извънредната среща, са Боливия, Великобритания, Египет, Италия, Сенегал, Уругвай, Франция и Швеция. От своя страна Гутериш коментира темата без конкретно да споменава решението на американския държавен глава, като заяви, че "едностранни мерки" могат да застрашат изгледите за мир.

Официалната позиция на ООН е, че въпросът за столицата на Израел трябва да се реши посредством преки преговори между Израел и Палестина. Палестинската автономия приема източната част на Йерусалим за столица на бъдещата си държава.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна