Международната общност с критики към Тръмп заради решението му да признае Йерусалим за столица на Израел

Осем страни поискаха извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН

ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп е изправен пред критика от международната общност, след като обяви решението си за признаване Йерусалим за столица на Израел. Световни лидери, в това число и на държави - съюзници на Съединените щати, изразиха своите притеснения, че действието му би попречило на близкоизточните мирни преговори. Осем страни поискаха извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН. Междувременно американски представителства по света отправиха предупреждения за очаквани размирици.

Тази сутрин американските посолства в Близкия изток следят внимателно ситуацията. Мисиите предупреждават гражданите, които пътуват в региона, за потенциални протести с насилие. Подобни предупреждения бяха издадени и по други точки на света като Лондон, Берлин и Минск. Американското посолство в Аман - столицата на Йордания, е затворено днес, като има наложена забрана за служителите да напускат града.

Във Вашингтон очакванията са за временно "дерайлиране" на процеса за мир в региона. Това е заявило високопоставено официално лице от администрацията за Ен Би Си Нюс. Източникът е посочил, че Белият дом не се притеснява от това и че след период на "успокояване на страстите", който може да продължи от една седмица до няколко месеца, Съединените щати ще са в по-добра позиция за прокарване на мир в региона.

В същото време мисията на Швеция в Организацията на обединените нации съобщи, че осем държави са поискали от Япония (председателят на Съвета за сигурност този месец) да се свика брифинг от Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Страните, настояващи за извънредната среща, са Боливия, Великобритания, Египет, Италия, Сенегал, Уругвай, Франция и Швеция. От своя страна Гутериш коментира темата без конкретно да споменава решението на американския държавен глава, като заяви, че "едностранни мерки" могат да застрашат изгледите за мир.

Официалната позиция на ООН е, че въпросът за столицата на Израел трябва да се реши посредством преки преговори между Израел и Палестина. Палестинската автономия приема източната част на Йерусалим за столица на бъдещата си държава.


Още от категорията

С 10 лева се очаква да се повиши гарантираният месечен минимален доход от следващата година

С 10 лева се очаква да се повиши гарантираният месечен минимален доход от следващата година. Решение за това се очаква да вземе на редовното си заседание правителството.  Гарантираният доход ще стане 75 лева, с което ще се увеличат, средно с 15  процента редица социални плащания.  Сред тях са интеграционните добавки за хората с увреждания,..

публикувано на 13.12.17 в 08:11
Сенат САЩ Вашингтон

Демократ спечели сенатското място в щата Алабама за първи път от 25 години

В традиционно републиканския американски щат Алабама кандидат на демократите за първи път от 25 години насам спечели сенатско място в избори, белязани от обвинения срещу представителя на републиканците Рой Моор в сексуално посегателство. Резултатът съобщават американски медии като цитират данни при над 90 процента обработени гласове от вота...

публикувано на 13.12.17 в 07:45

В НС ще обсъждат ветото на президента върху мораториума за нови лекарства

Ветото на президента върху мораториума за нови лекарства, антикорупционният закон и промените в Кодекса на труда, с които се въвежда допълнителна защита на работниците при неизплатени заплати, влизат в седмичната програма на Народното събрание.  Народните представители ще объдят ветото на президента Румен Радев върху  текстове от  Закона за бюджета на..

публикувано на 13.12.17 в 07:43

ЕП ще обсъди напредъка в преговорите за Брекзит

Евродепутатите ще обсъдят напредъка в преговорите за Брекзит с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и главния преговарящ Мишел Барние преди да представят препоръките си. Дебатът ще се съсредоточи върху това дали преговорите са постигнали "значителен напредък" по трите основни теми - правата на гражданите, границата..

публикувано на 13.12.17 в 07:32

Приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген е ще бъде тема на дебат в ЕП

Приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген е ще бъде тема на дебат в Европейския парламент на пленарното му заседание в Страсбург следобед.  Още в годишната си реч за състоянието на ЕС през септември, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за бързото приемане на България и Румъния в шенгенското пространство. Този..

публикувано на 13.12.17 в 07:25

Доналд Тръмп заяви, че съвсем скоро ще бъде отменена лотарията за зелени карти

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че съвсем скоро ще бъде отменена лотарията за зелени карти. Той обеща това по повод експлозията в метрото на Ню Йорк, извършена в понеделник от имигрант от Бангладеш. Преди месец и половина друг имигрант - мюсюлманин, прегази 8 души на велосипедна алея в Ню Йорк. Тръмп обясни: Две терористични нападения..

публикувано на 13.12.17 в 07:24
istanbul

Извънредна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество започва в Истанбул

Повишени мерки за сигурност са взети в Истанбул заради започващата днес извънредна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество. От 7.00 часа се блокират улици и булеварди, които водят към площад "Таксим". Снайперисти се разполагат по покривите на сградите около конгресния център "Лютфи Кърдар". От снощи са засилени полицейските проверки на..

публикувано на 13.12.17 в 07:20