Ердоган на историческо посещение в Гърция

| обновено на 07.12.17 в 08:25
Снимка: БГНЕС

След 65 години турски президент ще посети днес Атина. Визитата се оценява като историческа и стратегическа. Енергетика, търговия, антитероризъм са част от темите на преговори между Ердоган и гръцкото правителство.

В областта на енергетиката водещ на днешните преговори е проектът за трансфер на азерски газ от Турция през Гърция за Евросъюза. Трансадриатическият газопровод е стратегически за захранване на интерконекторната връзка през Комотини към България. Увеличаване на капацитета за трансфер на стоки по железопътната линия Солун - Истанбул, като гръцката страна ще предложи включване на България в проекта с връзка Солун - София.

Атина очаква по-голяма активност по контрола на бежанската вълна към гръцките острови в Егейско море.

В отношенията Турция - Европейски съюз се очаква премиерът Алексис Ципрас да потвърди неотменна позиция на Атина за пълна подкрепа по асоциирането на Анкара към Евросъюза.

Търговия и туризъм са актуални теми от взаимен интерес.

Очаква се споразумение между Атина и Анкара за борбата с тероризма и засилване на дипломатическия подход към военните конфликтни зони.


Свързани новини
Реджеп Ердоган

Ердоган: Договорът от Лозана за границата между Турция и Гърция има нужда от актуализиране

Договорът от Лозана, определящ статута на островите и границата между Турция и Гърция, има нужда от актуализиране. Това заяви Реджеп Т. Ердоган преди днешната си историческа визита в Атина - първата на турски президент от 65 години насам. В интервю за..

публикувано на 07.12.17 в 08:34
Още от категорията
Румен Радев

Президентът Радев наложи вето на промени в Закона за банковата несъстоятелност

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в парламента Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Проектът за промените в закона бе огласен като мярка срещу..

обновено на 21.02.18 в 18:59

Меркел се надява спорът за името на Македония да бъде решен в най-скоро време

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че много се надява спорът за името на Македония да бъде решен в най-скоро време. И даде да се разбере, че няма намерение да оказва натиск нито на Скопие, нито на Атина. Бих казала, че решението на спора не..

публикувано на 21.02.18 в 18:09
От плана на Берлин най-много полза ще има Германия, която прие 1 млн. мигранти по време на вълната към Европа през 2015 г.

Германия иска ЕС да възнаграждава приемането на мигранти

Германия иска членките на ЕС, приели голям брой мигранти, да бъдат възнаградени с по-голяма регионална помощ от фондовете на съюза с план, който ще намали финансирането на по-бедните страни в Централна и Източна Европа, съобщи „Файненшъл таймс“...

публикувано на 21.02.18 в 17:57

Британското правителство смята да предложи неограничен преходен период след Брекзит

Британското правителство рискува да си навлече гнева на евроскептиците след като предложи да няма ограничения за дължината на преходния период за Брекзит. Това става ясно от правителствен документ, излагащ позициите на Лондон преди подновяването на..

публикувано на 21.02.18 в 17:23

Отстраниха Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание

Депутатът от БСП Валери Жаблянов беше отстранен от поста заместник-председател на Народното събрание. За оставката гласуваха от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим депутат. От Движението за права и свободи /ДПС/ не присъстваха в..

обновено на 21.02.18 в 17:09

ВМРО предлага родители, спиращи умишлено децата си от училище, да носят наказателна отговорност

Родители, които умишлено спират децата си от училище, да носят наказателна отговорност, предлагат от ВМРО с промени в Наказателния кодекс. Все още се обсъжда дали санкцията да е глоба, полагане на общественополезен труд или дори затвор.  Според един..

публикувано на 21.02.18 в 17:06
Данаил Кирилов

Министерството на правосъдието отчете по-малък брой подадени жалби срещу България

Правосъдното министерство отчете по-малък брой подадени жалби срещу България, както и осъдителни решения. В доклада за 2016 г. е записано като трайна тенденция и по-доброто спазване на правата на човека.  Председателят на правната комисия Данаил..

публикувано на 21.02.18 в 17:03