Иванка Диловска: Трябва да се анализира случаят с "Фючър Енерджи", за да се избегне в бъдеще

И Ви Ен: Клиентите на фирмата не трябва да се притесняват от допълнително надути сметки
Снимка: БГНЕС

Вчера Електроенергийният системен оператор обяви, че до 15 декември клиентите на отстранения от пазара на ток търговец "Фючър Енерджи" ще могат да подадат заявления за смяна на доставчика. Причината е, че фирмата не можеше да осигури ток за своите близо 5 хиляди клиенти, сред които болници и детски градини.

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт обясни в предаването "Преди всички" какво се случва при тази ситуация:

Още от 2-ри снабдяването с енергия от търговеца "Фючър Енерджи" е прехвърлено към доставчиците от последна инстанция, което са осигурили с едно непрекъснато снабдяване с енергия.

Диловска обаче подчерта: 

Цените на доставчиците от последна инстанция са значително по-високи от тези, които вероятно те да имали с вече отстранения търговец, тези клиенти по наши изчисления ще плащат приблизително по-около 40 лева на мегават/час минимум повече, отколкото са плащали до момента. Така че клиентите на "Фючър Енерджи" не са застрашени от това да останат без ток, но трябва да знаят, че ако останат като клиенти на доставчиците от последна инстанция, те ще плащат по-високи сметки. 

Иванка Диловска каза, че хората биха могли да инициират промяна на своя доставчик, ако си изберат нов търговец на енергия, или да се върнат на регулирания пазар. Тя каза още, че трябва да се анализира случилото се, за да се види какво липсва в нормативната уредба и процедурите, за да се предотвратят подобни ситуации в бъдеще.

Половината от клиентите на "Фючър Енерджи" се намират на териториите, обслужвани от "И Ви Ен". Петър Георгиев от дружеството обясни:

Ние официално бяхме уведомени на 1-ви декември, че от 0 часа на 2-ри "Фючър Енерджи" е отстранен от свободния пазар. Тогава започнахме да се организираме, защото това е извънредна ситуация. Правилата, които са приети от Комисията за енергийно и водно регулиране, има ясна процедура какво се прави в такъв случай – всички тези клиенти, за да не останат без ток, преминават автоматично към доставчик от последна инстанция. Това е една неутрална фигура, една неутрална компания, която в случая за Югоизточна България се представляват от "И Ви Ен България – Електроснабдяване". Това е т.нар. "спешна помощ", която стои в резерв, точно за да може да подсигури веднага доставките на тези клиенти, така че те да не пострадат, да не останат без ток.

Георгиев обясни, че хората не трябва да се притесняват, че ще имат допълнително надути сметки, тъй като ще платят само това, което са потребили. 

Интервютата на Юлияна Корнажева с Иванка Диловска и с Петър Георгиев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията
турска лира

Повишение на турската лира след среща на управителя на централната банка на Турция с инвеститори

Турската лира поскъпва спрямо долара и еврото в началото на новата седмица, реагирайки позитивно на проведена в неделя среща на инвеститори с управителя на централната банка Мурат Четинкая и с вицепремиера на Турция Мехмет Шимшек. Според агенция Ройтерс, на тази среща Четинкая е сигнализирал, че Турската централна банка ще започне да провежда..

публикувано на 28.05.18 в 12:35
Петер Алтмайер

Германия ще търси споразумение за прекратяване на търговския спор между ЕС и САЩ

Германия ще се опита да прекрати спора между Съединените щати и Европейския съюз, който възникна по повод решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи високи митнически тарифи върху вноса на стомана и алуминий. Това заяви в понеделник министърът на икономиката Петер Алтмайер, предаде Ройтерс. Алтмайер заяви, че ще обсъди този..

публикувано на 28.05.18 в 11:34

Позитивна реакция на италианските борси и на еврото след проваления опит за формиране на евроскептично правителство

Италианските облигации и акции поскъпват рязко при старта на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите приветстват проваления опит за формиране на коалиционно правителство между популисткото движение "Пет звезди" и крайно-дясната партия "Лига". През уикенда президентът на Италия Серджо Матарела обяви, че е отхвърлил искането на двете партии..

публикувано на 28.05.18 в 11:04

БАЕЗ: Двойно повече фирми са заинтересовани да защитят сделките си в България и в чужбина

По наблюдения и данни на Българската агенция за експортно застраховане /БАЕЗ/, през последната година двойно са се увеличили фирмите, които са заинтересовани да защитят сделките си в България и в чужбина. Има обаче и такива, които рискуват., каза в „Преди всички“ Кирил Петрунов – директор на Дирекция „Застраховане“ в Българската агенция за..

публикувано на 28.05.18 в 10:38

Нов спад на петролните цени с оглед на перспективата за увеличаване на добивите на ОПЕК и Русия

В началото на седмицата петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, задълбочавайки ценовия спад от петък, тъй като лидерът на ОПЕК - Саудитска Арабия и Русия сигнализираха, че могат да увеличат доставките на петрол през втората половина на годината. В същото време бяха представени данни за солидно нарастване на действащите петролни..

публикувано на 28.05.18 в 10:31

Икономистите на БАН ще представят Годишния си доклад за състоянието на икономиката

Икономистите на БАН ще представят Годишния си доклад за състоянието на икономиката. Акцентът е поставен върху навършването на десет години от началото на глобалната финансово-икономическа криза. Докладът съдържа анализи на икономическото развитие у нас през изминалата година, като проследява микроикономическите и макроикономическите показатели,..

публикувано на 28.05.18 в 04:51
Карта, съпътстваща съобщението на „Газпром“ за подписания протокол с Турция, в която не се посочва крайната дестинация на сухопътния участък на турска територия.

„Газпром“ подписа протокол с Турция за сухопътния участък на „Турски поток“

„Газпром“ подписа с Турция протокол за сухопътния участък на транзитната линия на газопровода „Турски поток“ за доставка на руски газ за Европа. В съобщението на руската компания за подписаните в събота в Санкт Петербург документи се посочва, че „Газпром“ и турската компания "Боташ" са сключили споразумение за основните условия и параметри..

публикувано на 27.05.18 в 15:19