Иванка Диловска: Трябва да се анализира случаят с "Фючър Енерджи", за да се избегне в бъдеще

И Ви Ен: Клиентите на фирмата не трябва да се притесняват от допълнително надути сметки

Снимка: БГНЕС

Вчера Електроенергийният системен оператор обяви, че до 15 декември клиентите на отстранения от пазара на ток търговец "Фючър Енерджи" ще могат да подадат заявления за смяна на доставчика. Причината е, че фирмата не можеше да осигури ток за своите близо 5 хиляди клиенти, сред които болници и детски градини.

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт обясни в предаването "Преди всички" какво се случва при тази ситуация:

Още от 2-ри снабдяването с енергия от търговеца "Фючър Енерджи" е прехвърлено към доставчиците от последна инстанция, което са осигурили с едно непрекъснато снабдяване с енергия.

Диловска обаче подчерта: 

Цените на доставчиците от последна инстанция са значително по-високи от тези, които вероятно те да имали с вече отстранения търговец, тези клиенти по наши изчисления ще плащат приблизително по-около 40 лева на мегават/час минимум повече, отколкото са плащали до момента. Така че клиентите на "Фючър Енерджи" не са застрашени от това да останат без ток, но трябва да знаят, че ако останат като клиенти на доставчиците от последна инстанция, те ще плащат по-високи сметки. 

Иванка Диловска каза, че хората биха могли да инициират промяна на своя доставчик, ако си изберат нов търговец на енергия, или да се върнат на регулирания пазар. Тя каза още, че трябва да се анализира случилото се, за да се види какво липсва в нормативната уредба и процедурите, за да се предотвратят подобни ситуации в бъдеще.

Половината от клиентите на "Фючър Енерджи" се намират на териториите, обслужвани от "И Ви Ен". Петър Георгиев от дружеството обясни:

Ние официално бяхме уведомени на 1-ви декември, че от 0 часа на 2-ри "Фючър Енерджи" е отстранен от свободния пазар. Тогава започнахме да се организираме, защото това е извънредна ситуация. Правилата, които са приети от Комисията за енергийно и водно регулиране, има ясна процедура какво се прави в такъв случай – всички тези клиенти, за да не останат без ток, преминават автоматично към доставчик от последна инстанция. Това е една неутрална фигура, една неутрална компания, която в случая за Югоизточна България се представляват от "И Ви Ен България – Електроснабдяване". Това е т.нар. "спешна помощ", която стои в резерв, точно за да може да подсигури веднага доставките на тези клиенти, така че те да не пострадат, да не останат без ток.

Георгиев обясни, че хората не трябва да се притесняват, че ще имат допълнително надути сметки, тъй като ще платят само това, което са потребили. 

Интервютата на Юлияна Корнажева с Иванка Диловска и с Петър Георгиев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Мая Манолова ще сезира прокуратурата за новите цени на водата

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира прокуратурата за готвените от Комисията за енергийно и водно регулиране нови цени на водата. Според тях, от 1-и януари в 15 града водата ще поскъпне с между 2 и 20 процента. Пред БНТ Манолова обясни, че според нея има нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на..

обновено на 12.12.17 в 21:18

Отвъд криптовалутите - докъде ще доведе блокчейн технологията

Технологията блокчейн  (или верига от блокове) стои зад възможността криптовалутите, които напоследък се превърнаха в световен хит, а водещата сред тях -  вече се търгува на борсата в Чикаго, да бъдат толкова отворени и демократични. Отвореността означава и децентрализация, и доверие, обясняват специалистите, като отбелязват, че технологията на..

публикувано на 12.12.17 в 20:31

Тристранката подкрепи ратификацията за международна конвенция, свързана с механизма за определяне на минималната заплата

Работодателите, синдикатите и правителството единодушно подкрепиха предложението Народното събрание да ратифицира Конвенция 131 на Международната организация по труда. Това ще позволи да се договори механизъм за определяне на минималната заплата. Документът е възприет само в една трета от страните членки на Евросъюза. Той въвежда ограничения, но в..

публикувано на 12.12.17 в 20:14

Цветан Цветков: Устойчива тенденция е да не се декларират пред Сметната палата определен тип обстоятелства

275 души, заемащи висши държавни длъжности, имат несъответствия в подадените имуществени декларации. Този факт коментира в студиото на "Нещо повече" председателят на Сметната палата Цветан Цветков . 6900 са проверените лица. Причината за високия брой лица е, че имахме два парламента. Единият парламент прекрати дейността си, другият започна,..

публикувано на 12.12.17 в 16:33

Здраво повишаване на производствените цени в САЩ през ноември

Цените на производител в САЩ отбелязаха през ноември най-солиден ръст от близо шест години насам в резултат на солиден скок на цените на бензина, показват данни на Департамента по труда, които сякаш сигнализират за зараждат се инфлационен натиск във водещата световна икономика. Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите..

публикувано на 12.12.17 в 16:29

Работодатели и синдикати - на противоположни позиции по предложеното от кабинета увеличение на минималната заплата

Бизнесът възрази, а синдикатите подкрепиха държавата за предложените 510 лева минимална заплата през 2018-а година.  Повишаването на минималната работна заплата от догодина обсъдиха днес социалните партньори  в Националния съвет за тристранно сътрудничество, като  консултираха проекта на постановление.  Покачване на жизнения стандарт и защита на..

публикувано на 12.12.17 в 14:50
финансови пазари;борси

Предпазливо поскъпване на европейските акции благодарение на ръст на петролните цени

Основните европейски фондови индекси се търгуват на зелена територия благодарение най-вече на поскъпване на акциите на енергийните компании в резултат на ръст на петролните цени към две и половина годишни върхове. Инвеститорите на стария континент се фокусират и върху сделки за сливания и придобивания на компании, но като цяло търговията е..

публикувано на 12.12.17 в 14:18