Иванка Диловска: Трябва да се анализира случаят с "Фючър Енерджи", за да се избегне в бъдеще

И Ви Ен: Клиентите на фирмата не трябва да се притесняват от допълнително надути сметки
Снимка: БГНЕС

Вчера Електроенергийният системен оператор обяви, че до 15 декември клиентите на отстранения от пазара на ток търговец "Фючър Енерджи" ще могат да подадат заявления за смяна на доставчика. Причината е, че фирмата не можеше да осигури ток за своите близо 5 хиляди клиенти, сред които болници и детски градини.

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт обясни в предаването "Преди всички" какво се случва при тази ситуация:

Още от 2-ри снабдяването с енергия от търговеца "Фючър Енерджи" е прехвърлено към доставчиците от последна инстанция, което са осигурили с едно непрекъснато снабдяване с енергия.

Диловска обаче подчерта: 

Цените на доставчиците от последна инстанция са значително по-високи от тези, които вероятно те да имали с вече отстранения търговец, тези клиенти по наши изчисления ще плащат приблизително по-около 40 лева на мегават/час минимум повече, отколкото са плащали до момента. Така че клиентите на "Фючър Енерджи" не са застрашени от това да останат без ток, но трябва да знаят, че ако останат като клиенти на доставчиците от последна инстанция, те ще плащат по-високи сметки. 

Иванка Диловска каза, че хората биха могли да инициират промяна на своя доставчик, ако си изберат нов търговец на енергия, или да се върнат на регулирания пазар. Тя каза още, че трябва да се анализира случилото се, за да се види какво липсва в нормативната уредба и процедурите, за да се предотвратят подобни ситуации в бъдеще.

Половината от клиентите на "Фючър Енерджи" се намират на териториите, обслужвани от "И Ви Ен". Петър Георгиев от дружеството обясни:

Ние официално бяхме уведомени на 1-ви декември, че от 0 часа на 2-ри "Фючър Енерджи" е отстранен от свободния пазар. Тогава започнахме да се организираме, защото това е извънредна ситуация. Правилата, които са приети от Комисията за енергийно и водно регулиране, има ясна процедура какво се прави в такъв случай – всички тези клиенти, за да не останат без ток, преминават автоматично към доставчик от последна инстанция. Това е една неутрална фигура, една неутрална компания, която в случая за Югоизточна България се представляват от "И Ви Ен България – Електроснабдяване". Това е т.нар. "спешна помощ", която стои в резерв, точно за да може да подсигури веднага доставките на тези клиенти, така че те да не пострадат, да не останат без ток.

Георгиев обясни, че хората не трябва да се притесняват, че ще имат допълнително надути сметки, тъй като ще платят само това, което са потребили. 

Интервютата на Юлияна Корнажева с Иванка Диловска и с Петър Георгиев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове. И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37
Московска фондова борса

Московската борса се отказа от плановете си за листване на американски акции с оглед на санкциите на САЩ

Московската фондова борса (MOEX) обяви в петък, че е отложила плановете си да предостави достъп за търговия на акции на 50 от най-ликвидни американски компании с оглед на санкциите на САЩ спрямо Русия, съобщава Ройтерс. Русия се подготвя за още санкции от Съединените щати, които биха могли да попречат на чуждестранните инвестиции в руски..

публикувано на 21.09.18 в 16:57

"Фич" понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж в резултат на търговската война САЩ - Китай

Американските протекционистки търговски политики достигнаха до точката, в която те могат да окажат съществено влияние върху все още силната перспектива за растеж на световната икономика, като търговската война между САЩ и Китай накараха "Фич" да понижи прогнозите си за глобалния БВП за 2019-а година, посочи водещата кредитната агенция при..

публикувано на 21.09.18 в 15:07
клон на Danske Bank в Талин, Естония

И британските власти започнаха разследване на Danske Bank за пране на пари

Великобритания започна разследване по подозрение за използването на регистрирани в Обединеното кралство дружества за пране на пари посредством най-голямата датска банка Danske Bank, съобщи в петък Националната агенция за борба с престъпността (NCA), цитирана от Ройтерс. Трябва да се има предвид, че руски и британски субекти доминират в..

публикувано на 21.09.18 в 13:22

"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на Китай на ниво "А+" със стабилна перспектива

Агенцията "Стандард енд Пуърс" потвърди в петък дългосрочния кредитен рейтинг на Китай на ниво "А+/А-1", позовавайки се на правителствения дневен ред за реформи, на растежните перспективи и на силни външни измерители, съобщава Ройтерс. В същото време и перспективата пред китайския кредитен рейтинг е "стабилна", което отразява възгледите на..

публикувано на 21.09.18 в 12:44

НАП: На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация

От приходната агенция /НАП/ напомниха, че на 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация. Гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който са декларирали с годишната данъчна декларация. Принципно срокът е до края на септември, но тъй като тази година 30-ти се пада в неделя,..

публикувано на 21.09.18 в 12:44
Royal Bank of Scotland

Royal Bank of Scotland е поредната британската банка, която претърпя технически срив на онлайн услугите

В петък Royal Bank of Scotland се превърна в последния британски кредитор, който претъпя технически срив през настоящата седмица, като от банката заявиха, че работят за отстраняване на проблеми с нейните онлайн и мобилни банкови услуги, съобщава Ройтерс. Прекъсването също така засегна и NatWest online - най-високо цененото от клиентите банково..

публикувано на 21.09.18 в 12:23