Иванка Диловска: Трябва да се анализира случаят с "Фючър Енерджи", за да се избегне в бъдеще

И Ви Ен: Клиентите на фирмата не трябва да се притесняват от допълнително надути сметки
Снимка: БГНЕС

Вчера Електроенергийният системен оператор обяви, че до 15 декември клиентите на отстранения от пазара на ток търговец "Фючър Енерджи" ще могат да подадат заявления за смяна на доставчика. Причината е, че фирмата не можеше да осигури ток за своите близо 5 хиляди клиенти, сред които болници и детски градини.

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт обясни в предаването "Преди всички" какво се случва при тази ситуация:

Още от 2-ри снабдяването с енергия от търговеца "Фючър Енерджи" е прехвърлено към доставчиците от последна инстанция, което са осигурили с едно непрекъснато снабдяване с енергия.

Диловска обаче подчерта: 

Цените на доставчиците от последна инстанция са значително по-високи от тези, които вероятно те да имали с вече отстранения търговец, тези клиенти по наши изчисления ще плащат приблизително по-около 40 лева на мегават/час минимум повече, отколкото са плащали до момента. Така че клиентите на "Фючър Енерджи" не са застрашени от това да останат без ток, но трябва да знаят, че ако останат като клиенти на доставчиците от последна инстанция, те ще плащат по-високи сметки. 

Иванка Диловска каза, че хората биха могли да инициират промяна на своя доставчик, ако си изберат нов търговец на енергия, или да се върнат на регулирания пазар. Тя каза още, че трябва да се анализира случилото се, за да се види какво липсва в нормативната уредба и процедурите, за да се предотвратят подобни ситуации в бъдеще.

Половината от клиентите на "Фючър Енерджи" се намират на териториите, обслужвани от "И Ви Ен". Петър Георгиев от дружеството обясни:

Ние официално бяхме уведомени на 1-ви декември, че от 0 часа на 2-ри "Фючър Енерджи" е отстранен от свободния пазар. Тогава започнахме да се организираме, защото това е извънредна ситуация. Правилата, които са приети от Комисията за енергийно и водно регулиране, има ясна процедура какво се прави в такъв случай – всички тези клиенти, за да не останат без ток, преминават автоматично към доставчик от последна инстанция. Това е една неутрална фигура, една неутрална компания, която в случая за Югоизточна България се представляват от "И Ви Ен България – Електроснабдяване". Това е т.нар. "спешна помощ", която стои в резерв, точно за да може да подсигури веднага доставките на тези клиенти, така че те да не пострадат, да не останат без ток.

Георгиев обясни, че хората не трябва да се притесняват, че ще имат допълнително надути сметки, тъй като ще платят само това, което са потребили. 

Интервютата на Юлияна Корнажева с Иванка Диловска и с Петър Георгиев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Солиден ръст на бизнес активността в САЩ в началото на годината

През февруари промишлената активност в САЩ се ускори до близо три и половина годишен връх, а активността в сферата на услугите достигна шестмесечен пик, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit, което е знак за солиден подем на водещата световна икономика в началото на годината. Индексът PMI, измерващ активността в..

публикувано на 21.02.18 в 17:51

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ без право да изкупува и преработва тютюн у нас

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ вече няма право да извършва промишлена обработка на тютюн в България. Това е вторият отнет лиценз на дружеството заради дългове към тютюнопроизводителите. За срок от три години се отнема  разрешението на фирмата за промишлена преработка на тютюн, реши на редовното си заседание Министерският съвет. Причината е..

публикувано на 21.02.18 в 17:34
Йенс Вайдман

Германските социалдемократи ще подкрепят кандидатурата на Йенс Вайдман за нов шеф на ЕЦБ

Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) ще подкрепи решението на десницата на канцлера Ангела Меркел да подкрепи кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за следващ управител на Европейската централна банка, съобщава в сряда немският седмичник "Die Welt". Изданието цитира неназовани правителствени източници, които са..

публикувано на 21.02.18 в 16:47

Продължава бюрократичният хаос около Търговския регистър

След хаоса, който депутатите създадоха с декларациите за липсата на задължения от работодателите към служителите, сега проблем в Търговския регистър предизвикват промени в Закона за счетоводството. След като БНР информира за невъзможността да се прехвърлят и продават фирми заради удостоверение, което никой не издаваше и от това последваха..

публикувано на 21.02.18 в 15:56

Доларът продължава да укрепва позициите си преди стенограмата от заседанието на Фед

В сряда щатският долар продължава добрата си възходяща корекция от тригодишните дъна, достигнати в края на предходната седмица, намирайки подкрепа от по-високата доходност на американските държавни облигации преди очакваната с повишено внимание стенограма от януарското заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч. наше време). Ако американските..

публикувано на 21.02.18 в 15:36

Понижение на европейските акции след по-слаби от очакваното данни за бизнес активността в еврозоната

В сряда европейските фондови борси се оцветиха в червено, следвайки вчерашното негативно представяне на Уолстрийт. Инвеститорите бяха изненадани и от малко по-слаби от очакваното данни на агенция Markit за промишлената и активността в сферата на услугите на Франция, Германия и в цялата еврозона през февруари. И трите основни американски фондови..

публикувано на 21.02.18 в 14:15

КЕВР ще опита да задържи цените на тока и парното за бита непроменени до 30 юни

Енергийният регулатор ще направи всичко възможно цените на тока и парното за бита да не се променят до 30-и юни. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов . Той очаква поевтиняване на природния газ от 1-ви април, но конкретни разчети ще се правят, след като държавният доставчик "Булгаргаз" внесе своето..

публикувано на 21.02.18 в 14:14