Иванка Диловска: Трябва да се анализира случаят с "Фючър Енерджи", за да се избегне в бъдеще

И Ви Ен: Клиентите на фирмата не трябва да се притесняват от допълнително надути сметки

Снимка: БГНЕС

Вчера Електроенергийният системен оператор обяви, че до 15 декември клиентите на отстранения от пазара на ток търговец "Фючър Енерджи" ще могат да подадат заявления за смяна на доставчика. Причината е, че фирмата не можеше да осигури ток за своите близо 5 хиляди клиенти, сред които болници и детски градини.

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт обясни в предаването "Преди всички" какво се случва при тази ситуация:

Още от 2-ри снабдяването с енергия от търговеца "Фючър Енерджи" е прехвърлено към доставчиците от последна инстанция, което са осигурили с едно непрекъснато снабдяване с енергия.

Диловска обаче подчерта: 

Цените на доставчиците от последна инстанция са значително по-високи от тези, които вероятно те да имали с вече отстранения търговец, тези клиенти по наши изчисления ще плащат приблизително по-около 40 лева на мегават/час минимум повече, отколкото са плащали до момента. Така че клиентите на "Фючър Енерджи" не са застрашени от това да останат без ток, но трябва да знаят, че ако останат като клиенти на доставчиците от последна инстанция, те ще плащат по-високи сметки. 

Иванка Диловска каза, че хората биха могли да инициират промяна на своя доставчик, ако си изберат нов търговец на енергия, или да се върнат на регулирания пазар. Тя каза още, че трябва да се анализира случилото се, за да се види какво липсва в нормативната уредба и процедурите, за да се предотвратят подобни ситуации в бъдеще.

Половината от клиентите на "Фючър Енерджи" се намират на териториите, обслужвани от "И Ви Ен". Петър Георгиев от дружеството обясни:

Ние официално бяхме уведомени на 1-ви декември, че от 0 часа на 2-ри "Фючър Енерджи" е отстранен от свободния пазар. Тогава започнахме да се организираме, защото това е извънредна ситуация. Правилата, които са приети от Комисията за енергийно и водно регулиране, има ясна процедура какво се прави в такъв случай – всички тези клиенти, за да не останат без ток, преминават автоматично към доставчик от последна инстанция. Това е една неутрална фигура, една неутрална компания, която в случая за Югоизточна България се представляват от "И Ви Ен България – Електроснабдяване". Това е т.нар. "спешна помощ", която стои в резерв, точно за да може да подсигури веднага доставките на тези клиенти, така че те да не пострадат, да не останат без ток.

Георгиев обясни, че хората не трябва да се притесняват, че ще имат допълнително надути сметки, тъй като ще платят само това, което са потребили. 

Интервютата на Юлияна Корнажева с Иванка Диловска и с Петър Георгиев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията
Преговорите в Буенос Айрес на американската и китайска делегации, водени от президентите Доналд Тръмп (вдясно) и Си Цзинпин (вляво).

Експерти опровергават Тръмп за „грандиозния успех“ в търговските преговори с Китай

Китай се надява на отсрочка по търговските преговори със Съединените щати след изтичането на 90-дневното „примирие“, заяви пред БНР проф. Стив Цанг, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания. Експертът е категоричен, че преговорите между Вашингтон и Пекин за спиране на търговската война не могат..

обновено на 08.12.18 в 16:24

Юлиян Попов: Енергийната икономика се преобърна, затова са трудни правилата срещу замърсяването

Правителствата са част от проблема, но и част от решението, но те сами не могат да решат проблема със замърсяването от въгледобивната индустрия, защото става дума за много сериозни икономически механизми, които движат енергетиката в определени посоки. Това каза Юлиян Попов – политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската..

обновено на 08.12.18 в 13:09

Експерти спорят ще поскъпне ли петролът след решението на Катар да напусне ОПЕК

„ОПЕК е мъртъв, да живее ОПЕК+“ - ако не си спомняте това заглавие на списание „Форбс“ от юни тази година, сега двудневната среща на петролния картел и неговите съюзници във Виена ни дава чудесен повод да си го припомним. Катар обяви, че напуска Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) няколко дни преди ключовото заседание, на..

публикувано на 08.12.18 в 11:26

Абхишек Кумар: Цената на петрола няма да прехвърли 80 долара за барел

Цената на петрола няма да прехвърли 80 долара за барел, независимо от мерките, договорени на заседанието на Организацията ОПЕК и съюзниците й. Това прогнозира пред "Хоризонт   Абхишек Кумар - старши анализатор в Interfax Global Energy. По думите му - каквито и мерки да вземат производителите за задържането на по-висока цена, търсенето ще я..

публикувано на 08.12.18 в 09:23
Руският енергиен министър, петролният министър на ОАЕ и председателят на ОПЕК на срещата ОПЕК +

Ръст на петролните цени с 5%, след като ОПЕК и Русия се договориха да намалят добивите с 1,2 млн. барела на ден

Петролът поскъпна с близо 5%, след като страните-членки на ОПЕК и техните съюзници, включително Русия, успяха да се споразумеят за намаляване на добивите на черното злато с 1,2 млн. барела на ден, съобщава Ройтерс. Спорният въпрос по време на продължилите близо пет часа преговори беше дали Иран трябва да бъде изключен от споразумението, както..

публикувано на 07.12.18 в 16:45

Забавяне на растежа на заетостта в САЩ, но при силен ръст на заплатите и рекордно ниска безработица

Растежът на заетостта в САЩ се забави през ноември по-силно от очакваното, но нивото на безработица стабилизира в 49-годишното септемврийското дъно, а заплатите се повишиха за втори пореден месец с най-силно темпо от близо десет години насам, което е поредно доказателство, че пазарът на труда във водещата световна икономика остава доста силен...

публикувано на 07.12.18 в 16:14

Еврокомисарят за единния цифров пазар също изрази "притеснение" относно китайския технологичен гигант Huawei

Европейският комисар, отговарящ за единния цифров пазар, Андрус Ансип заяви в петък, че Европа има причини да се "притеснява" за Huawei и за други китайски технологични компании с оглед на предполагаемата заплаха за сигурността, идваща от техните бизнес практики. Ансип каза пред репортери по време на пресконференция в Брюксел, че китайските..

публикувано на 07.12.18 в 15:32