Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" дари необходима апаратура на отделението по неонатология в УМБАЛ - Бургас

През тази година благотворителната инициатива „Българската Коледа“ беше насочена в подкрепа на  лечението на децата с тежки хронични заболявания. 30 лечебни заведения в страната са получили медицинска апаратура за своите отделения по неонатология на обща стойност 1 766 774 лв.

Едно от тях е и отделението в УМБАЛ – Бургас.То получава медицински уреди от кампанията за пета поредна година.

„Получихме монитор за церебрална и соматична оксиметрия и инфузионна помпа, които вече се използват. Те са на стойност общо 57 хил. лева“, съобщи началникът на неонатологията д-р Стилияна Томова. Тя добави, че отделението е добре оборудвано, но заради честа употреба на медицинските уреди, те се нуждаят от периодично обновяване. От години благодарение на благотворителната кампания „Българската Коледа“ са получени – инкубатори, монитори, апарати за обдишване, мобилен ренгенов апарат.

За първите десет месеца на годината тук са полагани специални грижи за 250 недоносени деца. От тях 12 са били с екстремно ниско тегло – под 1000 грама. Отделението е едно от най –натоварените, като тук често се грижат и за деца, родени в други болници. В момента пациентите са 27, като 10 от децата са недоносени. Най – малкият е вече на 10 дни и е роден с тегло 1 кг. и 90 гр.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени