Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо влошаване на индустриалното производство в Германия през октомври

През октомври индустриалното производство в Германия отбеляза изненадващ спад за втори пореден месец, показват данни на немската официална статистика Destatis. Въпреки това ново влошаване от Министерството на икономиката отбелязаха, че официалните празници през есента са накарали мнозина немски трудещи се да си вземат по-дълги почивни уикенди, което е допринесло в значителна степен за производствения спад.

Индустриалното производство се понижи през октомври с 1,4% спрямо септември, когато се влоши с 0,9% (възходяща корекция от предходна оценка за спад с 1,6%), докато осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за повишение с 0,9 на сто.

Доста по-слабите от очакваното данни се дължат на влошаване на производството в почти всички важни сектори. Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството) се понижи с 2,0%, в строителството беше отчетен спад с 1,3%, производството на потребителски стоки се сви с цели 2,6%, а на средствата за производство – с 1,0%, като единствено енергийното производство отбеляза солиден растеж от 5,1 на сто.

На годишна база растежът на индустриалното производство на Германия се забави рязко през октомври до 2,7% от 4,1% месец по-рано (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 3,6%) при очакванията на финансовите пазари за по-добър растеж от 4,3 на сто.

Въпреки днешните слаби данни Министерството на икономиката отбеляза, че благоприятната ситуация, касаеща индустриалните и промишлените поръчки и преди всичко доста оптимистичните бизнес очаквания, обещават продължаване на добрата индустриална активност".

Трябва да се има предвид, че само ден по-рано Destatis отчете изненадващо повишение на на поръчките за промишлени стоки през октомври, дължащо се на подобрение както на поръчките от чужбина, така и на тези, идващите от Германия. Индустриалните поръчки нараснаха с 0,5% спрямо септември, когато отчетоха ръст от 1,2 на сто. Вътрешните поръчки се повишиха с 0,4%, докато поръчките от чужбина нараснаха с 1,6%, но при спад с 1,25 на тези, идващи от останалите страни-членки от еврозоната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна