Изненадващо влошаване на индустриалното производство в Германия през октомври

През октомври индустриалното производство в Германия отбеляза изненадващ спад за втори пореден месец, показват данни на немската официална статистика Destatis. Въпреки това ново влошаване от Министерството на икономиката отбелязаха, че официалните празници през есента са накарали мнозина немски трудещи се да си вземат по-дълги почивни уикенди, което е допринесло в значителна степен за производствения спад.

Индустриалното производство се понижи през октомври с 1,4% спрямо септември, когато се влоши с 0,9% (възходяща корекция от предходна оценка за спад с 1,6%), докато осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за повишение с 0,9 на сто.

Доста по-слабите от очакваното данни се дължат на влошаване на производството в почти всички важни сектори. Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството) се понижи с 2,0%, в строителството беше отчетен спад с 1,3%, производството на потребителски стоки се сви с цели 2,6%, а на средствата за производство – с 1,0%, като единствено енергийното производство отбеляза солиден растеж от 5,1 на сто.

На годишна база растежът на индустриалното производство на Германия се забави рязко през октомври до 2,7% от 4,1% месец по-рано (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 3,6%) при очакванията на финансовите пазари за по-добър растеж от 4,3 на сто.

Въпреки днешните слаби данни Министерството на икономиката отбеляза, че благоприятната ситуация, касаеща индустриалните и промишлените поръчки и преди всичко доста оптимистичните бизнес очаквания, обещават продължаване на добрата индустриална активност".

Трябва да се има предвид, че само ден по-рано Destatis отчете изненадващо повишение на на поръчките за промишлени стоки през октомври, дължащо се на подобрение както на поръчките от чужбина, така и на тези, идващите от Германия. Индустриалните поръчки нараснаха с 0,5% спрямо септември, когато отчетоха ръст от 1,2 на сто. Вътрешните поръчки се повишиха с 0,4%, докато поръчките от чужбина нараснаха с 1,6%, но при спад с 1,25 на тези, идващи от останалите страни-членки от еврозоната.

Още от категорията

ОПЕК прогнозира балансиран пазар на петрола до края на 2018 година

ОПЕК очаква световният петролен пазар да постигне баланс между търсене и предлагане до края на 2018 година, тъй като споразумението с останалите производители за ограничаване на добивите намалява прекомерните складови запаси на петрол, въпреки че САЩ и някои други производители извън картела увеличават техните добиви. В своя редовен месечен..

публикувано на 13.12.17 в 16:01

Евростат отчита рекордни нива на европейската трудова заетост през третото тримесечие на годината

През третото тримесечие на настоящата година броят на заетите лица в еврозоната и в целия Европейски съюз достигна нови рекордни върхове, като в същото време България е на четвърто място по най-добро темпо на растеж на заетостта спрямо предходното тримесечие, показват предварителни данни на Евростат. През периода юли – септември заетите лица..

публикувано на 13.12.17 в 14:07

Транзитните доставки на газ през разпределителния център Баумгартен в Австрия вече са възстановени

Транзитните доставки на газ през разпределителния център Баумгартен в Австрия, където вчера при авария загина един човек, са възстановени, съобщиха от компанията "Газ Кънект". Управляващият директор на фирмата обяви, че линиите за транзит вече работят 100%.  Инцидентът доведе до повишаване на цените на синьото гориво и накара Италия да обяви извънредно..

публикувано на 13.12.17 в 13:49

Увеличаване на индустриалното производство в еврозоната и в ЕС през октомври при негов спад в България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз бележи известен подем през октомври след спада през предходния месец, показват данни на Евростат. В същото време обаче индустриалното производство в България се понижи с най-солидно темпо от юни насам, заличавайки изцяло нарастването, което беше отчетено в началото на есента...

публикувано на 13.12.17 в 13:41

Слабо подобрение на заплащането на труда във Великобритания през октомври, но при рязко понижаване на заетостта

Трудовата заетост във Великобритания се понижи през трите месеца до края на октомври с най-силно темпо от повече от две години насам, докато номиналният растеж на заплатите се ускори слабо, но инфлационно-коригираните доходи останаха отново на негативна територия, показват данни на официалната британска статистика ONS, които подсказват за..

публикувано на 13.12.17 в 12:47

Петролът поскъпва на фона на солиден спад на американските петролни запаси

В сряда петролните фючърси поскъпват с около и над един процент, следвайки оповестени късно снощи данни, които показаха доста по-съществен от очакваното спад на складовите петролни запаси в САЩ през последната седмица. Според Американския петролен институт (API) американските запаси на лек суров петрол   се понижиха през седмицата до 8-и..

публикувано на 13.12.17 в 12:05

Изборът на демократа Дъг Джоунс за следващ сенатор от Алабама се отразява леко негативно на долара

Щатският долар се намира под предпазлив натиск от продажби, след като Републиканската партия загуби сенаторското си място в щата Алабама , което може да затрудни допълнително окончателното одобряване на законопроекта за мащабна данъчна реформа в рамките на Сената. В традиционно републиканския американски щат Алабама кандидат на демократите..

публикувано на 13.12.17 в 10:39