Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Милениум Клуб" учреди стипендия за български студент

Снимка: millenniumclub.org

Клубът на младите българи в чужбина "Милениум клуб" учреди стипендия за български студент на коледната си благотворителна галавечеря в Лондон. Средствата, събрани за стипендията на събитието са 7500 лева.

Румен Чолаков – председател на организацията обясни в предаването "Хоризонт до обед как е протекло събитието:

В Лондон традиционно българската общност организира различни вечери, покрай Коледа, различни мероприятия, концерти и ние решихме в "Милениум", че когато организираме нашето събитие, понеже много от нас са учили в чужбина с различни видове стипендии  и всички ние вярваме в това, че образованието трябва да бъде достъпно за максимално много българи. И всъщност вечерята беше в този дух,. Ние решихме да съберем средства за стипендия за студент, Голямата ни амбиция  е един ден тази стипендия да бъде и по-голяма. На самата вечеря участваха предимно млади професионалисти в Лондон и в Париж, но имаше хората и от различни националности. Ние направихме вечерята отворена и за чужденци, туй като много от нас имаме приятели, на които сме говорили за "Милениум", които не са българи,  и в крайна сметка те дойдоха и подкрепиха нашата кауза, макар че тя ще бъде за български студент.

Лора Белчева – член на Управителния съвет на сдружението и инициатор за стипендията, каза, че средства за нея все още се събират:

Самото събиране на средства още не е приключило. Ние сме оставили линка за дарения, който можете да намерите на нашата фейсбук страница и на нашата страница онлайн. И всъщност събираме дарения до 15 декември, тъй като имаше много хора, които не успяха да дойдат на самата вечерям, но със сигурност искат да допринесат за каузата. Тогава ще видим и финалната сума, която се е събрала, но това искаме да стане една ежегодна инициатива.

Балчева каза още, че получателят на сумата все още не е ясен:

Не е ясно все още. В момента на самата вечеря ние обявихме за създаването на едно жури, което ще бъде независимо от "Милениум" и което ще включва хора от различни академични и професионални пътища. Това жури всъщност ще определи критериите, поле ще получи апликациите, ще ги прегледа и накрая  ще избере, кой да получи стипендията. Мислим самият избор да стане края на пролетта. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна