Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "БСП за България" внесоха официално мораториум за лицензиране на частните болници

| обновено на 07.12.17 в 12:41
Корнелия Нинова, БСП
Снимка: БГНЕС

От "БСП за България" внесоха официално мораториум за лицензиране на частните болници. От партията се обявиха за нов модел в здравеопазването и за промени в Наказателния кодекс за реекспорта на лекарствата.

Налагането на забраната за лицензиране на нови частни болници ще реши в краткосрочен план източването на здравната система, смятат от левицата. По данни на БСП, между 10 и 12 частни болници чакат да бъдат лицензирани. В дългосрочен план БСП поиска и промяна на статута на държавните и общински болници.

Държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани  от търговски дружества в лечебни заведения по закона за лечебните заведения.

Това съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова и категорично подчерта, че БСП са против закриването на държавните или общински болници заради натрупани дългове, каквато е заявката на изпълнителната власт.

Държавата да покрие дълговете на общинските и държавни болници, които са в размер на около 450 милиона и след това да се пристъпи към тяхната пререгистрация. Нинова оповести и намерението на социалистите да подкрепят предложенията на главния прокурор за промени в Наказателният кодекс, с които реекспортът на лекарствата да са част от престъплението контрабанда. От БСП разчитат на общо съгласие в Народното събрание за новия модел в здравеопазването, но уточниха, че не са водени разговори с други парламентарни групи. Очакванията са мерките по новия модел да залегнат в бюджета от 2019 година.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви предложението на БСП за мораториум на частните болници за противоконституционно и припомни заложеното от кабинета за догодина:

В никакъв случай ние не разделяме видовете собственост. Ние решихме догодина, за да се прецизира националната здравна карта, която дава картината на структурите в българското здравеопазване, да може една година Касата да не финансира такива структури. В същото време нови структури, нова стопанска инициатива има право по конституция всеки да реализира. Проблемът е, когато тези нови структури сключват договори и черпят средства от нашия национален фонд.

От "Воля" се обявиха против идеята на БСП за налагане на мораториум върху лицензирането на частните болници. Не е редно, когато държавата не може да се справи, да прибягва до подобна мярка, изтъкна Пламен Христов:

Защо да няма нови болници, ако те са по-добри от съществуващите и изместят съществуващите? И в момента действащото законодателство има и дава достатъчно инструменти на управляващите на контролните органи да се справят с криминалния реекспорт, с течовете в Здравната каса, с кражбите от болниците.

От партията се обявиха за широк обществен дебат за децентрализация и премахване на монопола на Здравната каса и за създаване на национален регистър на заболяванията. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна