ВСС ще търси съдействие от премиера Борисов за решаване на сградните проблеми на специализираните съд и прокуратура

| обновено на 07.12.17 в 14:30
Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще търси съдействие от премиера Бойко Борисов за решаване на сградните проблеми на специализираните съд и прокуратура. Над два часа съдебните кадровици обсъждаха въпросите за битовите и кадровите проблеми на спецправосъдието.

Безпрецедентно това обсъжданe върви в диалог между съдебните кадровици и ръководителите на спец. структурите и пак безпрецедентно съдии, прокурори еднопосочно предупреждават, че на обезпечаването с кадри и сградна площ, на която да е от двете структури ще доведе до блокиране на цялата система. 

Георги Ушев, който ръководи Специализирания наказателен съд и Иван Гешев, който ръководи Специализираната наказателна прокуратура, използваха актуална статистика, за да демонстрират висока натовареност на подчинените си, дори и преди делата за корупция да тръгнат към двете структури. По силата на новите промени в Наказателно процесуалния кодекс вариантите за сгради ще се обсъждат на среща, която тепърва ще се иска от премиера. 

На нея ще присъстват, според гласуваното от ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВКС Лозан Панов, представляващият ВСС Боян Магдалинчев и члена на съвета Евгени Диков. Решението беше взето преди около час, след което дебата продължи, тъй като главният прокурор напусна заседанието на ВСС. По-късно стана ясно, че той заминава на официално посещение в Сърбия, където ще бъде подписан за първи път меморандум за сътрудничество между българската и сръбската прокуратура и ще се дебатират теми от взаимен интерес
От около три години в Сърбия в процедура на екстрадиция е банкерът Цветан Василев.
Повече за днешното заседание на ВСС може да научите от звуковия файл. 

Още от категорията

Расте интересът към обучението по съвременен български книжовен език в Скопие

След дългогодишно прекъсване, от началото на тази година в Скопие започна изучаването на съвременен български книжовен език. С всеки изминал ден интересът към обучението расте, разказа за "Хоризонт" инициаторът на идеята Илияна Атанасова. Дейността си Атанасова и нейните съмишленици започват през 2016 г., когато решават да провеждат обучения..

публикувано на 24.05.18 в 10:39

България чества създаването на славянската писменост

България чества създаването на славянската писменост от Светите братя Кирил и Методий. В София президентът Румен Радев ще се присъедини към традиционното празнично шествие за Деня на буквите и ще произнесе слово пред Националната библиотека. В 10.30 часа от фонтана пред Националния археологически музей ще тръгне тържественото..

обновено на 24.05.18 в 10:27
24 май честване София

Елена Кърпачева: Голяма част от учениците не четат, но има светлина в тунела

24 май е най-хубавият български празник, най-българският, каза в предаването „Преди всички“ Елена Кърпачева - директор на 22-ро средно училище "Г.С.Раковски" в столицата, която попада в учителската професията случайно. Преди повече от 25 години тя започва работа като училищен психолог, смятала, че е за малко, но отдавна не може да си представи..

публикувано на 24.05.18 в 10:18

Акценти от чуждестранния печат

Основен акцент в Западните медии е предупреждението на Северна Корея, че САЩ могат да "вкусят ужасяваща трагедия". Изказването, цитирано от "Гардиън" е на зам.-външния министър Чо Сон-хуй, която допълва, че провеждането на разговори между лидерите Ким Чен-ун и Доналд Тръмп изцяло зависи от САЩ. Коментарът следва седмица на разпалена..

публикувано на 24.05.18 в 09:49

Аплодисменти за учителите!

Аплодисменти за учителите - получават ги днес, в празничния ден, когато децата поднасят цвете, за да благодарят. В един от класовете на Националната Априловска гимназия обаче аплодират учителката си по история всеки път, когато влиза в час.      Първоначално десетокласниците пляскали на свои съученици, когато се изявят по време на час, после..

публикувано на 24.05.18 в 09:41

Ирина Аргирова: Изключително важно е възрожденските къщи да бъдат запазени

Проектът на Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ - „Добър ден, Майсторе! Как я построи?“, продължава и тази година с работилница в с. Кости, Странджа, от днес до 27 май. Проектът предвижда документиране на знанията и уменията на местните майстори в Странджа за строежа на традиционната къща с цел съхраняването и популяризирането на..

публикувано на 24.05.18 в 09:30
България е едно от малкото места в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза

Радиоенциклопедия „Омайна роза, мистична роза”: Българската маслодайна роза

Откъдето и когато и да е дошла в земята ни, тук тя е намерила своята райска градина – подбалканските котловинни полета, където природните условия ѝ позволяват да даде най-доброто от себе си. Българското розово масло е ненадминато по качество, стига някой да не се изкуши да изхитрува, в миналото добавяйки „тереше”, етерично масло от индрише, днес – розов..

публикувано на 24.05.18 в 09:00