Легенди за скрити пари съпътствали строежа на язовир "Йовковци"

Снимка: БГНЕС

158 са язовирите в област Велико Търново. Регионът е един от малкото, където съоръженията са в добри техническо състояние. 

Два са язовирите от национално стратегически значение – един от тях е "Йовковци". От 36 години той е основният източник за водоснабдяване на региона. За първи път за строежа на съоръжението разказват един от строителите му и един от художниците, работили по него.

Преди половин век Великотърновски окръг е един от многото в страната, подложени на целогодишен тежък воден режим. Това налага да бъде построен хидровъзел "Йовковци: Строителството му започва през април 1968 година, разказва управителят на "ВиК – Йовковци" инж. Димитър Владов:

Язовир "Йовковци" е въведен в експлоатация 1981-ва година. Снабдява почти всички населени места в Търновска област плюс община Дряново. Площта е огромна. Под него са селищата от Еленска община. Едно от тях е Йовковци, затова се нарича така.

За да го има днес язовира, тогава се е наложило да бъдат изселени няколко махали в Еленския Балкан. Имаше легенди за заровени пари под праговете на къщите, спомня си днес 62-годишният Пламен Левичарски, който веднага след казармата отива да работи на строежа и става един от неговите технически ръководители:

Две бригади събаряха Йовковци. Повечето от материалите хората си ги пробраха. Къщите се разглобяваха много внимателно, защото имаше хора, които иманярстваха. Имаше разни поверия, че под праговете на къщите хората слагали пари, защото да им върви по пари. Събираха се стари оръжия, саби, разни пушки - скрити. Помня един комин събаряха и падна нещо дълго, черно, като изгоряло дърво и всъщност извадиха една дълга стара пушка, увита с кожа и натъпкана с някаква мазнина.

Язовирът взема шест жертви, разказва за първи път публично Пламен Левичарски.

Трудови злополуки имаше даже в основата на язовирната стена беше първата.  

Родилните мъки на язовир "Йовковци" са запечатани в скиците и рисунките на великотърновския художник Нестор Иванов. 20-те творби той изважда за първи път. Цяло десетилетие на строежа на хидровъзела го водело любопитството:

Никой не ме е задължавал. Просто тази надежда, която обхвана народа. Ходих често пъти просто от една вътрешна потребност. 


Още от категорията

БАПЗГ:становище срещу зачестилите проявите на агресия върху медицински работници

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи - БАПЗГ изразява, в писмо до медиите, за пореден път, своята загриженост от проявите на агресия срещу медицински работници. "Настояваме за спешни мерки за предотвратяване на посегателствата над професионалистите по здравни грижи и да се осигури безопасна работна среда", пише в..

публикувано на 21.08.18 в 11:15

След решение на съд в Кипър ще е ясно как ще бъдат обезщетявани клиентите на „Олимпик”

След решението на кипърския съд, което се очаква в средата на септември, ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на застрахователната компания „Олимпик” и условията за това ще бъдат детайлно разяснени и на българската страна. Всички кредитори, независимо дали са в България и Кипър, ще бъдат третирани по еднакъв начин, заяви в..

обновено на 21.08.18 в 11:07

Подписка срещу присъствието на проститутки и хамали по булевард "Христо Ботев"

Жители на част от центъра на столицата започнаха събиране на подписи срещу присъствието на проститутки, травестити и хамали по булевард "Христо Ботев". Те се оплакват, че от години са подложени на тормоз и шумотевица денем и нощем. От инициативен комитет "Спокойствие и сигурност за "Красно село" настояват да бъдат премахнати незаконните..

публикувано на 21.08.18 в 11:05
Хасан Рохани Иран президент

Иран представи първия си боен самолет

Иран, който организира днес военен парад в Техеран, представи първия си боен самолет с кадри, разпространени от държавната телевизия. Показан е президентът Хасан Рохани, настанен в кабината на изтребителя Коусар в деня, в който страната отбелязва националния ден на отбранителната промишленост. Според иранската агенция Тасним това е..

публикувано на 21.08.18 в 10:55

Кабул под ракетен обстрел по време на речта на президента Гани за Курбан байрам

Афганистанската столица Кабул беше подложена на ракетен обстрел тази сутрин като целта е била президентският дворец, предаде БТА. Нападението е било извършено докато държавният глава Ашраф Гани е произнасял реч по случай ислямския празник Курбан байрам.  Не се съобщава за жертви и нанесени щети.  Вчера талибаните отхвърлиха предложеното от..

публикувано на 21.08.18 в 10:46

Преглед на чуждестранния печат

"Уроци за свободата и пречупения дух, 50 години след Пражката пролет", с мащабен материал под такова заглавие Ню Йорк Таймс отбелязва годишнината от съветската инвазия през 1968 година. "Израснахме с мисълта, че системата ни има проблеми, но е хуманна. След този момент изгубихме тази вяра", описва шока чешки събеседник на вестника, който..

публикувано на 21.08.18 в 10:25

Изработват се наказателни процедури за компанията оператор на моста в Генуа

Италианското правителство работи по наказателните процедури, които може да наложи на компанията оператор на моста в Генуа, който рухна миналата седмица, съобщи Ройтерс.  Вследствие на инцидента загинаха над 40 души.  "Документът с глобите е в чантата ми и пътува с мен през последните дни",  заяви премиерът на страната Джузепе Конте пред всекидневника..

публикувано на 21.08.18 в 09:58