Легенди за скрити пари съпътствали строежа на язовир "Йовковци"

Снимка: БГНЕС

158 са язовирите в област Велико Търново. Регионът е един от малкото, където съоръженията са в добри техническо състояние. 

Два са язовирите от национално стратегически значение – един от тях е "Йовковци". От 36 години той е основният източник за водоснабдяване на региона. За първи път за строежа на съоръжението разказват един от строителите му и един от художниците, работили по него.

Преди половин век Великотърновски окръг е един от многото в страната, подложени на целогодишен тежък воден режим. Това налага да бъде построен хидровъзел "Йовковци: Строителството му започва през април 1968 година, разказва управителят на "ВиК – Йовковци" инж. Димитър Владов:

Язовир "Йовковци" е въведен в експлоатация 1981-ва година. Снабдява почти всички населени места в Търновска област плюс община Дряново. Площта е огромна. Под него са селищата от Еленска община. Едно от тях е Йовковци, затова се нарича така.

За да го има днес язовира, тогава се е наложило да бъдат изселени няколко махали в Еленския Балкан. Имаше легенди за заровени пари под праговете на къщите, спомня си днес 62-годишният Пламен Левичарски, който веднага след казармата отива да работи на строежа и става един от неговите технически ръководители:

Две бригади събаряха Йовковци. Повечето от материалите хората си ги пробраха. Къщите се разглобяваха много внимателно, защото имаше хора, които иманярстваха. Имаше разни поверия, че под праговете на къщите хората слагали пари, защото да им върви по пари. Събираха се стари оръжия, саби, разни пушки - скрити. Помня един комин събаряха и падна нещо дълго, черно, като изгоряло дърво и всъщност извадиха една дълга стара пушка, увита с кожа и натъпкана с някаква мазнина.

Язовирът взема шест жертви, разказва за първи път публично Пламен Левичарски.

Трудови злополуки имаше даже в основата на язовирната стена беше първата.  

Родилните мъки на язовир "Йовковци" са запечатани в скиците и рисунките на великотърновския художник Нестор Иванов. 20-те творби той изважда за първи път. Цяло десетилетие на строежа на хидровъзела го водело любопитството:

Никой не ме е задължавал. Просто тази надежда, която обхвана народа. Ходих често пъти просто от една вътрешна потребност. 


Още от категорията

Над 1 милион и 500 хиляди души в България живеят в бедност и е необходимо да получават подпомагане

Над 1 милион и 500 хиляди души в България живеят в бедност и е необходимо да получават подпомагане. Сред тях са предимно възрастните и децата, съобщи Надежда Тодоровска - заместник-генерален директор на Българския червен кръст. „Децата имат нужда от допълнително обгрижване, защото при тях също така доста уязвими се явяват обстоятелствата, че те..

публикувано на 27.05.18 в 00:44

Най-малко 22-ма души загинаха и 14 бяха ранени при катастрофа в Уганда

Най-малко 22-ма души загинаха и 14 бяха ранени при катастрофа в Уганда между автобус, трактор и камион, превозващ бира, предаде Асошиейтед прес, цитирайки говорител на полицията. Полицията оспори съобщение на Угандийския червен кръст, според което при катастрофата на около 260 км от столицата са загинали над 40 души. Катастрофите са често..

публикувано на 26.05.18 в 23:33

Тържественото откриване на националните чествания "Ботеви дни - 2018" в Враца

С церемония по издигане на националното знаме и запалване на Вечния огън до паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца започна тържественото откриване на националните чествания "Ботеви дни - 2018", посветени на 142-годишнина от подвига на поета-революционер и неговата чета. След церемонията на откритата сцена пред сградата на..

публикувано на 26.05.18 в 23:26
Камионът, в който е намерен хероинът

Хасковският окръжен съд остави в ареста шофьора на камиона, в който бяха открити 191 килограма хероин

Хасковският окръжен съд остави в ареста 61-годишния Дурсун Хамзаоглу-шофьор на камиона, в който бяха открити 191 килограма хероин. Рекордната  пратка на стойност над 12 милиона и 500 хиляди лева, беше заловена на 23 май на граничния пункт" Капитан Андреево".  На Хамзаоглу е повдигнато обвинение за пренасяне на наркотик в особено големи размери, за..

публикувано на 26.05.18 в 19:58

Възпоменателен митинг-събор се състоя в село Медовец

Възпоменателен митинг-събор с надслов "Единни в защита на демокрацията" се състоя в село Медовец, община Дългопол. Повод са жертвите на възродителния процес отпреди 29 години - Назифе Мустафа и Шакир Мехмед .  Пред паметната плоча за загиналите цветя поднесоха евродепутатите Илхан Кючук, Филиз Хюсменова и Неджми Али, депутати на ДПС,..

публикувано на 26.05.18 в 19:40

Мая Манолова ще поиска 16 милиона лева от държавата за подпомогне на розопроизводителите

Омбусманът Мая Манолова ще поиска 16 милиона лева от държавата, с които да бъдат подпомогнати розопроизводителите, заради  провалената кампания. Така, за всеки килограм розов цвят, стопаните ще получат по 90 стотинки.  Мая Манолова присъства на протестен митинг в Стрелча, където вместо да отбележат "Празника на розата", производителите решиха да..

публикувано на 26.05.18 в 19:17

Лео Варадкар: Свидетели сме на една тиха революция

В Ирландия бяха обявени първите официални резултати от референдума за абортите. 60 процента от участвалите в допитването са подкрепили прекратяването на забраната за прекъсване на бременността. Обявените по-рано прогнозни резултати показваха резултат с по-голяма разлика между привържениците и противниците на промяната.  Окончателните резултати от..

обновено на 26.05.18 в 18:57