Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум: Еврогрупата вероятно ще отхвърли идеята на ЕК за финансов министър на еврозоната

Йерун Дейселблум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йерун Дейселблум заяви в четвъртък, че министрите на финансите от еврозоната ще отхвърлят предложението на Европейската комисия за определяне на отделен финансов министър в рамките на Единния валутен блок, който да комбинира ролята на европейски комисар и на председател на Еврогрупата, съобщава Ройтерс.

Мисля, че Еврогрупата ще настоява да продължава да има свой собствен председател, посочи досегашният ѝ шеф Дейселблум пред комисията на Европейския парламент само ден след като Европейската комисия предложи създаването на поста финансов министър на еврозоната.

В Еврогрупата имаме силното усещане, че трябва да има разлика между ролята на Еврогрупата, която е група от министри, и ролята на Европейската комисия, която е пазител на европейските договори, посочи бившият холандски финансов министър, който ще отстъпи своя пост в средата на януари догодина на португалския финансов министър Марио Сентено.

Като коментира икономическото състояние, Дейселблум потвърди, че еврозоната се намира във фаза на солидна експанзия, като икономиката е в добра форма.

Според него предстоящото председателството на Сентено начело на Еврогрупата няма да доведе до промени в политиката на силно влиятелния орган.

Запитан от журналисти дали назначаването на португалския социалист Марио Сентено не означава, че финансовите министри в еврозоната ще прекратят водената досега политика на строги икономии, Дейселблум отговори: Мисля, че това не предстои на обсъждане. Стратегията на Еврогрупата никога не е била дефинирана от едностранен подход на строги икономии. Така че мисля, че нашата стратегия няма да се промени съществено.

Голяма част от стратегията, разбира се, е заложена в Пакта за стабилност и растеж и в други споразумения между нас, като част от стратегията е също така да се подобри финансовият сектор и да се върнат банките обратно в бизнеса, допълни той.

Така че промяната в председателството не означава, че всички извънредни политики ще се променят, тъй като те са включени в споразумения между нас и все още има решения в Еврогрупата, които да се вземат с единодушие, посочи Йерун Дейселблум.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени