Пациентските организации "Заедно с теб“ са против предложения мораториум върху новите лекарства

Пенка Георгиева: 1000 пациенти ще останат без лечение след влизането в сила на мораториума върху новите лекарства догодина
| обновено на 07.12.17 в 14:43

1 000 пациенти с различни тежки заболявания ще останат без лечение след влизането в сила на мораториума върху новите лекарства догодина, каза за "Хоризонт" Пенка Георгиева - председател на Пациентските организации "Заедно с теб ". Те ще подкрепят  протеста срещу мораториума в събота пред Народното събрание. От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България съобщиха, че отпадащите лекарства се прилагат от години в Европа и някои от тях са без аналог в лечението.

Пациентските организации "Заедно с теб“ не подкрепят предложения мораториум на финансиране на нови молекули за 2018 година, обясни Пенка Георгиева:

Говорим за медикаменти, които са регистрирани, които са одобрени от Националната ни комисия по реимбурсация, от Националната комисия по оценка на здравните технологии.

От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители съобщиха, че новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за Здравната каса. Лекарствата, които мораториумът ще засегне, са разрешени за употреба от Европейската агенция за лекарства преди средно 3 години и са достъпни за пациентите в средно 15 държави от ЕС, като се заплащат от обществените фондове.


Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


Още от категорията

Варна отбелязва своя празник

Варна отбелязва своя празник в деня на Свето Успение Богородично. В морската столица 15 август е неработен. Празникът традиционно започна с тържествена Света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в катедралния храм. Стотици хора присъстваха на литургията. Хората се поклониха на чудотворната икона на Света..

публикувано на 15.08.18 в 15:30

Има опасност да рухне и останалата част от моста в Генуа

Има опасност останалата част от моста "Моранди" в Генуа да падне. Управителят на област Лигурия Джовани Тоти и кметът на Генуа Марко Бучи казаха, че може да се наложи сградите под моста "Моранди" да бъдат съборени, защото има вероятност виадуктът да бъде разрушен. В момента се търси алтернатива за 311 семейства. Според експерти,..

обновено на 15.08.18 в 15:14

Разбиха голям канал за внос на нелегални цигари

Агенция "Митници" и "Гранична полиция" разбиха голям канал за внос на нелегални цигари. При съвместна акция в София и Бургас са установени голямо количество цигари от неизвестна марка в България. Те са се съхранявани в складове в покрайнините на София. Началникът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов уточни: “След извършените действия..

публикувано на 15.08.18 в 14:56

Инж. Йовчев: Чрез тол системата след 10 години отново ще имаме пътища на средно европейско ниво

След трагичния случай в Генуа не може да се правят генерални изводи и да се плашим, че мостовете са опасни. Това заяви в предаването „12+4“ инж. Румен Йовчев - експерт по мостостроителство и поддържане на съоръжения. „Мостовете се оразмеряват за най-висока степен на земетръс за региона, в който се строят. Нашият регион е 9-а степен и съответно..

публикувано на 15.08.18 в 14:28
Потъналият през 1921 година американски кораб „Мопанг”

От петък трябва да започне източване на мазута от кораба “Мопанг“

Източването на мазута от потъналия край Созопол кораб трябва да започне до петък. Дотогава ще бъде ясно становището на водолазите. "Рано тази сутрин във водите около остров "Свети Иван" са се гмурнали поредните водолази, които са направили оглед на ситуацията", това каза  Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас. "Всички..

публикувано на 15.08.18 в 14:16
Иван Евстатиев, бивш кмет на Стрелча

Предсрочно освобождават бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев

Пазарджишкият окръжен съд реши, че бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев трябва да бъде освободен от затвора предсрочно. Преди три години Евстатиев получи четиригодишна присъда за сексуално посегателство над непълнолетно момиче от Стрелча. С постановлението на съда остатъкът от година и два месеца се заменя с пробационна..

публикувано на 15.08.18 в 14:03

Специализираният наказателен съд решава дали Пейко Янков да остане за постоянно в ареста

Специализираният наказателен съд решава дали да остави за постоянно в ареста Пейко Янков, заподозрян за участие в група за рекет, палежи и наркоразпространение на Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите.  Общинският съветник от Несебър беше последният задържан, за когото беше издадена европейска заповед за арест.  Европейската заповед за арест е била..

публикувано на 15.08.18 в 13:53