Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на биткойн надхвърли психологическия таван от 15 000 долара

Мащабна кражба на около 4763 биткойна за над 70 млн. долара

Водещата криптовалута поскъпва драматично за втори пореден ден на търговия, нараствайки в четвъртък с цели 14% до нов рекорден връх от около 15 058 долара, преодолявайки поредна важна психологична бариера в нивото от 15 000 долара, според данни на CoinDesk.

Само в рамките на предходните 24 часа биткойнът поскъпна с над 12%, като само в рамките на сряда успя да преодолее психологическите бариери в нивата от 13 000 и 14 000 долара. По този начин стойността на биткойна нарасна с над 1400% от началото на годината насам, когато търговията стартира в нива от под 1000 долара. Според данни на CoinMarketCap пазарната стойност на основната дигитална валута вече достигна близо 240 млрд. долара, след като нивото от 200 млрд. долара беше преодоляно във вторник, а предишното важно ниво от 100 млрд. долара – през октомври тази година.

След като биткойнът поскъпна малко над 15 000 долара, последва известно отстъплениe към 14 800 нивото, но въпреки това най-известната криптовалута поскъпва в рамките на деня с 11,63%.

Основна движеща сила в последно време за невижданото в историята параболично поскъпване на водещата криптовалута е предстоящото стартиране на търговия на биткойн фючърси на две от водещите американки борси - Chicago Board Options Exchange (на 10-ти декември) и на Chicago Mercantile Exchange (на 18-ти декември).

                                                              Графика на биткойн / американски долар

Снимка


Междувременно "Уолстрийт Джърнъл" съобщи за огромна по размер кражба на биткойни от мина за криптовалута, известна като NiceHash, което доведе до нейното принудително затваряне за поне 24 часа.

Информация за кражбата беше предоставена на фейсбук страницата на NiceHash, като от компанията отбелязаха: Работим, за да проверим точния брой на откраднатите биткойни. Портфейлният адрес, съхраняващ добитата криптовалута, показва, че вероятно са били откраднати около 4736,42 биткойна, според данни на CoinDesk. При текуща пазара стойност от около 15 000 долара, вероятно става въпроса за мащабна кражба в размер на над 70 млн. долара.

Все още изпълнителният директор на компанията не е на разположение веднага, за да коментира, и потвърди тази открадната огромна сума. От NiceHash, която счита сама себе си за най-голямото пазарно място за добиване (копаене) на криптовалути заявиха само, че разследва направения технологичен пробив и че си сътрудничи с оторизираните власти, тъй като се стреми да възстанови представяната от нея услуга "възможно най-бързо и с най-високи мерки на сигурност".

NiceHash, със седалище в Словения, свърза хора, нуждаещи се от компютърна мощ за копаене на криптовалути, с хора, които имат свободен компютърен ресурс, като плащанията се осъществяват в биткойни. Във връзка с голямата кражба от компанията препоръчват на потребителите да променят паролите си за достъп.

Сигурността при търговията и добиването на криптовалути е основна тема в продължение на години. Така например през 2014 година компанията Mt. Gox, която се считаше навремето за най-голямата борса за търговия на биткойн, се принуди да обяви фалит, след като загуби виртуална валута, оценена на стотици милиони долари (от системата ѝ за търговия бяха хакнати и откраднати около 650 хиляди биткойна).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна