Мохамед Халаф: Признаването на Йерусалим ще бъде страшно оръжие в ръцете на екстремистките организации в региона

Николай Младенов: Много скоро може да има нов конфликт, който да бъде разрушителен за региона

Президентът Доналд Тръмп нямаше абсолютно никакво оправдание да вземе такова решение. Единственото желание на Тръмп е да угоди на неговите избиратели и да изпълни обещанията си от предизборната кампания. Това заяви журналистът Мохамед Халаф в интервю за предаването "12+3“.

САЩ няма да спечели нищо от това решение, каза още Халаф и добави: Всички държави в региона в момента нямат ресурси да се противопоставят на такова решение. А в същото време това решение подкопава проекта за двете държави, което осигурява създаването на палестинска държава.

Според експерта, статутът на Йерусалим няма да бъде променен. Той обаче изрази опасенията си, че признаването на  Йерусалим за столица на Израел ще бъде използвано от екстремистките организации в региона: Това ще бъде страшно оръжие в ръцете на екстремистки организации, на Иран, които ще използват това, за да създадат ситуации на хаос в различни арабски държави. Този регион няма нужда от допълнително напрежение, защото всеки момент ще избухне една война между „Хизбулла“ и Израел. Очакваме пролетта да има дестабилизация, а може би и война в региона между Израел и „Хизбулла“, и „Хамас“. Това, което се опитва да направи Тръмп не е повече от създаване на нова реалност и нови условия за водене на преговори между палестинци и израелци. Това, което ще направи Махмуд Абас, ще бъде по-радикално от „Хамас“ и джихад, защото той ще загуби подкрепата на собствения си народ и на арабските държави.

Кореспондентът на БНР в Израел Феня Декало се срещна със специалния Снимкакоординатор на ООН за Близкия Изток и бивш министър на външните работи Николай Младенов:

Положението в Газа е много напрегнато. Първо заради хуманитарната криза, която се влоши особено през последните няколко месеца, след като палестинската власт предприе мерки за затягане на санкциите срещу „Хамас“. Това доведе до допълнителен спад на електричеството. В момента хората там живеят с до 4 часа електричество на ден. Това води до пълно спиране на всички системи за рециклиране на водата, болниците са в окаяно положение. Второ, има опити, които в момента се водят от екипа за постигане на споразумение между Рамала и Газа, които да позволят тези мерки да бъдат премахнати и да се постигне съгласие между различните фракции да върнат Газа под контрола на легитимната палестинска власт. За съжаление, през последните дни преговорите не вървят особено добре в тази насока. Притеснението на всички ни е, че много скоро може да има нов конфликт, който да бъде разрушителен за всички страни.

Цялото интервю с Мохамед Халаф и интервюто с Николай Младенов чуйте от звуковите файлове.
Още от категорията

Британският външен министър поиска по-сурови санкции на ЕС срещу Русия

Британският външен министър Джереми Хънт поиска от останалите страни от Европейския съюз да покажат, че "наистина стоят рамо до рамо със Съединените щати" в санкциите срещу Русия.  По време на първото си посещение като британски външен министър в Съединените щати Джеръми Хънт заяви, че Европа трябва да следва американския пример и да наложи..

публикувано на 21.08.18 в 23:05
Доминик Рааб

Следващите два месеца няма да са достатъчни за сделка за Брекзит

Европейският съюз и Великобритания може да пропуснат срока, който си поставиха сами, за уреждане на отношенията след Брекзит. След днешната си среща с британския си колега Доминик Рааб, главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние допусна, че няма да успеят да изгладят различията си до срещата на европейските лидери през октомври. Целта е..

публикувано на 21.08.18 в 21:25
На изслушване в Сената на САЩ представители на американската администрация заплашиха Русия с още икономически санкции, ако не промени поведението си

САЩ наложиха още санкции срещу руски фирми и граждани

САЩ обявиха днес нови санкции срещу руски компании и граждани, а представители на администрацията обещаха още подобни мерки, ако Москва не промени поведението си, предаде Ройтерс. Американското министерство на финансите обяви санкции срещу двама руснаци, руска фирма и словашка фирма за техни действия в помощ на друга руска компания да..

публикувано на 21.08.18 в 19:33

Българските политици поздравиха мюсюлманите по случай Курбан Байрам

В поздравлението си към мюсюлманите по повод празника Курбан Байрам, президентът Румен Радев посочва важността на зачитането на традициите. "Силата на човека не произлиза от физическите му възможности, а от несломимата му воля", казва приветствието си председателят на парламента Цвета Караянчева, а във фейсбук премиерът Бойко Борисов написа:..

обновено на 21.08.18 в 19:31

Бойко Борисов: Преодоляна е кризата в работата на Търговския регистър

Премиерът Бойко Борисов увери депутатите, че кризата в работата на Търговския регистър вече е преодоляна. Това стана по време на извънредно заседание в парламента премиерът представя пред депутатите данни за сигурността на информацията, съхранявана от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието. "Имам уверенията на..

обновено на 21.08.18 в 19:08

Депутатите приеха оставката на Ралица Агайн

Почти с единодушие народните представители освободиха Ралица Агайн от поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор в ресор "Застрахователен надзор". Депутатите задължиха още вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, както и министъра финансите Владислав Горанов, съвместно с Комисията за финансов надзор, да предприемат..

обновено на 21.08.18 в 18:35
Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн подаде оставка.

Ралица Агайн: Оставката ми е емоционален акт, не е продиктувана от нарушение на правилата

Заместник- председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агаин съобщи, че подава оставка заради случая "Олимпик" и уточни, че това е емоционален акт, а не решение, продиктувано от нарушение на правилата.  "Това е моят емоционален и морален ангажимент към хората, макар че държа да подчертая, че всички правомощия, с които..

обновено на 21.08.18 в 18:31