Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОП определиха като рационално предложението на БСП за забрана на лицензиране на частните болници

Снимка: БГНЕС

От коалиционния партньор "Обединени патриоти" (ОП) определиха като рационално предложението на БСП за забрана на лицензиране на частните болници. Според Калин Поповски - член на здравната комисия в парламента, обаче процесът няма как да мине без закриване на болници:

Някои неща са леко загадъчни, като пример - да прелицензираме всички болници, но да не съкращаваме нито една, а в крайна сметка в някоя от малките общини, където са под десет хиляди души население, тези болници не могат да функционират реално и там няма реална медицина в момента и затова те са принудени да фалшифицират клинични пътеки, за да могат да съществуват или пък да висят на общинските.

За Хасан Адемов от ДПС проблемът не е в това, че има повече болници. В същото време няма как да се забрани и откриването на нови болници:

Всеки един стопански субект в България има право на стопанска инициатива. Пазарът е този, който трябва да реши този проблем, а не Народното събрание. Големият проблем, който е свързан с това е, че всяка една болница, която е получила лиценз от министъра на здравеопазването, има право да сключи договор с НЗОК.

В тази връзка Адемов припомни дългогодишната идея на ДПС за премахване на монопола на НЗОК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна