"Българите - забравените постижения" разкрива един позабравен и непознат свят

Темз Арабаджиева
Снимка: личен профил
В минутите за книги в сутрешното ни "Радиокафе" ви представихме две нови заглавия на пазара на книги с помощта на литературния блогър Темз Арабаджиева. Първото е "Българите - забравените постижения", а изданието, което е с над 300 цветни илюстрации, обяснява без патетика, че трябва да имаме повече вяра в собствените си възможности като българи. Книжката разказва за много българи, чиито имена срещаме навсякъде в нашето ежедневие, но за повечето от тях не знаем с какво са допринесли за страната ни.

Другото заглавие, което говорихме, е "Децата на диктаторите". Изданието е сборник със статии, съставен от Жан-Кристоф Бризар и Клод Кетел. Книгата е любопитна, защото обръща погледа на читателите не към самите исторически личности, а към техните деца, за които не знаем много. Включени са наследниците на Сталин,  Мусолини, Франко, Мао, Кадафи, Чаушеско и други. Сборникът изгражда една характеристика и на самите диктатори, но не като образ от телевизията или снимката от учебника по история, не само чрез техните военни действия, а посредством ролята им на родители.

Още от категорията

Коледният концерт на вокална група "Смехоранчета" ще помогне на деца със синдром на Даун

Детската вокална група "Смехоранчета", ще има коледен концерт на 19 декември. Той е свързан с благотворителна кауза, каза в предаването "Нещо повече"  Галя Коджаманова – художествен ръководител  формацията: "Не него сме поканили дечица със синдром на Даун и ще подкрепим каузата и за създаване на център за обучение и забавление за такива деца...

публикувано на 12.11.18 в 19:12

15-и фестивал на модерния балет в Ерусалим е под българска звезда

Фестивалът на модерния балет се организира от центъра по танц „Шалем“ в сътрудничество на израелското министерство на културата и спорта и е част от световна верига за международни хореографски фестивали. По традиция фестивалът има конкурсна програма за хореографи, в която тази година има участници от 8 страни. В различните трупи, които ще се..

публикувано на 12.11.18 в 17:46

"Опит за летене" на Радичков отново е на сцената на Народния театър

"Опит за летене" на Йордан Радичков отново е на сцената на Народния театър – премиерите са утре и в сряда. Режисьор на постановката е Стоян Радев. В предаването "12+3" той обясни защо се е захванал с пиесата: "Аз съм гледал като ученик постановката на Младен Киселов. Нямам много ясен спомен за постановъчните му решения, но именно вдъхновението..

публикувано на 12.11.18 в 16:04

Ованес Торосян представя новия си моноспектакъл в Нощта на театрите

В очакване Нощта на театрите , която предстои на 17 ноември, Ованес Торосян подготвя премиера в Пловдив. Той ще изиграе новия си авторски моноспектакъл „Малкият Пучи“ на 13 ноември от 18.30 часа в пространството на „Bee Bop“, с вход свободен, като „подгряващо“ събитие за шестото издание на европейската инициатива. Представлението ще бъде част и от..

публикувано на 12.11.18 в 14:05
Фонтанът пред художествената галерия

Културни маршрути с палитрата на Майстора и плодородието на Кюстендил

Художествената галерия в Кюстендил е създадена през 1959 г. От 1972 г. тя обитава специално построената за целта модерна сграда. Галерията носи името на именития творец Владимир Димитров–Майстора . Галерията е включена сред Стоте национални туристически обекта на България, с основната и най-голяма колекция от уникални творби на художника, подредени в..

публикувано на 12.11.18 в 14:05
Част от корицата на книгата

Пълната версия на писмата на Ане Франк

Гостувалата наскоро у нас белгийска поетеса Мириам Ван хее сподели, че е водила децата си, когато са били около 13-14-годишни в музея на Ане Франк в Амстердам, за да разберат по-добре случилото се през Втората световна война и да осмислят написаното от връстничката си. „Дневникът на Ане Франк“ не престава да бъде четен от различни поколения през..

публикувано на 12.11.18 в 13:08

„Неежедневие“ на Дафина Моллова - в търсене на необикновеното в делничното

В търсене на необикновеното в делничното, работите от “Неежедневие” перифразират гледки, с които съзнанието ни е привикнало. Изложбата на Дафина Моллова ще бъде открита на 14 ноември в „Място 167“ , на ул.‘‘Раковски‘‘167. Старателно подбрани от дълги пътувания, това са илюстрации на “вече видяни” пространства, в които се прокрадва тяхната..

публикувано на 12.11.18 в 13:05