Забраната за ползване на вода от кладенци по поречието на Върбица отпадна

Река Върбица
Снимка: БГНЕС

Отпадна забрана за ползване на вода от кладенци по поречието на Върбица.

Тя беше наложена в 53 населени места заради опасения за замърсяване на реката от хвостохранилището над Златоград. Изследвани са проби по няколко показателя, включително за наличие на тежки метали, съобщи Росица Иванова от Регионалната здравна инспекция:

Няма отклонения от изискванията на Наредба 9 за качеството на водата за питейно-битови цели и на основание получените резултати, РЗИ-Кърджали отменя заповед за забрана и разрешава ползването на водата за питейни цели. 

Междувременно тежка техника и екип на общината в Кюстендил навлезе в коритото на река Бистрица, за да коригира засегнатите участъци от придошлите води преди дни в землището на село Гърляно.

Нивото на реката вече е спаднало, но все още се отводняват залети дворове в селото. Има разрушени постройки от лек тип, както и няколко електропроводни стълба към близката махала.

Още от категорията

Прокуратурата в Петрич повдигна обвинение на 18-годишния шофьор, прегазил трима младежи в центъра на града

Прокуратурата в Петрич е повдигнала обвинение на 18- годишния водач на автомобила, който  вчера  в полунощ прегази трима младежи на тротоар в центъра на града.  Обвинението е за причиняване  средна телесна повреда на  15 годишно,момиче  и за  тежка телесна повреда с временна опасност за живота  на 17 годишното момче, на което се наложи ампутация на..

публикувано на 17.08.18 в 14:30

Над 4,6 милиона отговора получи онлайн анкетата на ЕК за лятното часово време

Повече от 4,6 милиона отговора са получени в онлайн анкетата на Европейската комисия за лятното часово време, съобщиха от пресслужбата на комисията. Допитването започна на 4 юли по искане на Европейския парламент.  Целта е да се проучи дали трябва да се променят разпоредбите, свързани с преминаването всяка пролет към лятно часово в..

публикувано на 17.08.18 в 13:56

Как оцеляват малките хотели по Черноморието в нелекия туристически сезон

Как оцеляват малките хотели в нелекия за българското Черноморие туристически сезон, белязан от липсата на кадри за сезонна работа, отлив на чуждестранни туристи и  хладно и дъждовно начало на сезона?  Някои от хотелиерите се опитват да мотивират работещите по морето и през пролетния и есенния сезон. Теодора Борисова, която е хотелиер в..

публикувано на 17.08.18 в 13:53
Румяна Ченалова

Специализираният съд даде ход на делото срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова. Това стана от петия път и почти две години след като прокуратурата внесе обвинителен акт, според който – през 2013 година – като действащ магистрат, е извършила престъпление по служба и е съставила документ с невярно съдържание. Според съда в..

публикувано на 17.08.18 в 13:41
ПЕТ-скенер

Многопрофилната болница в Добрич остава без скенер

Многопрофилната болница в Добрич остава без скенер. Повредата на скъпата апаратура поставя 2/3 от отделенията пред сериозно изпитание, съобщават от здравното заведение. За проблема са информирани всички ангажирани институции.  Повредата в скенера затруднява изключително много работата на голяма част от отделенията в болницата, заяви директорът..

публикувано на 17.08.18 в 13:27

Осъдиха телефонен измамник на 6 години затвор

Телефонен измамник от Павликени беше осъден на 6 години затвор. Той е заблудил възрастна жена да му даде осем хиляди лева по схемата „съдействие на МВР“.  След протест на Районната прокуратура във Велико Търново съдът е увеличил с една година ефективното наказание на телефонния измамник от Павликени. Извършителят ще изтърпи присъдата си при..

публикувано на 17.08.18 в 13:19

Ангелкова завежда дело за клевета срещу Бранимир Ботев

Министърът на туризма Николина Ангелкова завежда дело за клевета срещу бившия ресорен заместник-министър Бранимир Ботев. Повод за това стана изказване на Ботев, че е бил обект на сплашване, като свърза случилото се с името на министъра.  "Абсурдно е някой да твърди такива неща. Има органи, които ще се заемат с това. За мене е абсолютно..

публикувано на 17.08.18 в 13:13