Забраната за ползване на вода от кладенци по поречието на Върбица отпадна

Река Върбица
Снимка: БГНЕС

Отпадна забрана за ползване на вода от кладенци по поречието на Върбица.

Тя беше наложена в 53 населени места заради опасения за замърсяване на реката от хвостохранилището над Златоград. Изследвани са проби по няколко показателя, включително за наличие на тежки метали, съобщи Росица Иванова от Регионалната здравна инспекция:

Няма отклонения от изискванията на Наредба 9 за качеството на водата за питейно-битови цели и на основание получените резултати, РЗИ-Кърджали отменя заповед за забрана и разрешава ползването на водата за питейни цели. 

Междувременно тежка техника и екип на общината в Кюстендил навлезе в коритото на река Бистрица, за да коригира засегнатите участъци от придошлите води преди дни в землището на село Гърляно.

Нивото на реката вече е спаднало, но все още се отводняват залети дворове в селото. Има разрушени постройки от лек тип, както и няколко електропроводни стълба към близката махала.

Още от категорията

В Бургас започва най-големият форум за международно историческо документално кино

Първото издание на най-големия форум за международно историческо документално кино се открива днес в Бургас. Специална комисия селектира предварително филмите, които ще се оценяват от авторитетно жури на световно ниво.  Сред финалистите попадат ленти от Италия, Русия, Сърбия, Съединените щати, Холандия, копродукции между Естония, Германия и Финландия,..

публикувано на 19.09.18 в 04:47

В Перник се провежда научна конференция, посветена на края на Първата световна война

Националната научна конференция, посветена на края на Първата световна война, се провежда в Перник. По време на двудневния форум водещи историци дискутират събитията през 1918 година и последиците от войната. Конференцията е четвъртата поред, която ние съвместно с Македонския научен институт организираме, каза директорът на Института за исторически..

публикувано на 19.09.18 в 04:37

Днес е Европейски ден без загинали на пътя

Днешният 19 септември е Европейски ден без загинали на пътя. България е лидер в Еворпейския съюз по брой загинали при катастрофи на 1 милион души. Операцията, неречена EDWARD, е по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция - ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността. За успешното провеждане на операция EDWARD на..

публикувано на 19.09.18 в 04:15

Почти 100 души бяха арестувани в Турция при операции срещу привърженици на Гюлен

Турските власти проведоха нови операции срещу привърженици на движението на проповедника Фетуллах Гюлен в страната. Бяха издадени заповеди за арест на почти 100 души, сред които 15 бивши военнослужещи и 15 бивши преподаватели. Полицията в Истанбул и Измир проведе едновременни операции на множество адреси за задържане на 60 души,..

публикувано на 19.09.18 в 03:52

В Плевен обсъдиха макет на паметник на героите от Дойранската епопея

В Плевен обсъдиха макет на паметник на Девета плевенска дивизия. Идеята е на Сдружение "Героите на Дойран", които са в основата на дарителската кампания за набиране на средства. Макетът за паметник в Плевен на Девета плевенска пехотна дивизия ще бъде изложен в Областната администрация и всеки, който желае, може да отправи препоръки в..

публикувано на 19.09.18 в 03:47

Над 200 деца участваха в експериментален проект за обучение по програмата "Киндиру"

241 деца от трета и четвърта група на шест столични детски градини се включиха в експериментален проект за обучение по програмата "Киндиру". Програмата се прилага за деца на 5-6 години. Заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов: "На детето се задава задача да си нарисува портрет. От пръв поглед става ясно кое дете е минало по метода..

публикувано на 19.09.18 в 03:20

След година в София ще отвори иновативен център за подкрепа на хора с увреждания

След година в София ще отвори врати нов иновативен център за социални услуги за хора с увреждания с месечен капацитет от 30 души. Подобни центрове ще има и в още 4 града: Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Те ще извършват и мобилни услуги за хора от  близки до големия град населени места. Заместник-социалният министър Зорница Русинова обясни: "Голяма..

публикувано на 19.09.18 в 03:11