Увеличаването на лихвения процент за банките се отрази и върху нивото на международните валутни резерви

ЕПА/БГНЕС

Увеличаването на лихвения процент за банките се отрази и върху нивото на международните валутни резерви. Това става ясно от месечния икономически преглед, изготвян от Министерството на финансите.

През октомври банките съобщиха, че от БНБ са увеличили лихвата върху свръхрезервите до минус 0,6 на сто.

Международните валутни резерви са 22,2 млрд. евро към края на октомври, което е с 9,5 на сто по-малко спрямо септември. От Министерството на финансите коментират, че това се дължи основно на банковите резерви, които се свиват с близо 31%. 

Това отразява и прилагането на по-висок отрицателен лихвен процент върху свръхрезервите на банките, коментират експертите от министерството.

Те допълват, че другият фактор, влияещ върху намаляването на международните валутни резерви, е месечното изменение на банкнотите и монетите в обращение. 

От месечния анализ се вижда и тенденцията за намаляване на външния държавен дълг. При вътрешния обаче има леко покачване.

Още от категорията

Луис де Гиндос изглежда като сигурен вицепрезидент на ЕЦБ, след като Ирландия оттегли кандидатурата на Филип Лейн

Испанският икономически министър Луис де Гиндос вероятно ще бъде следващият вицепрезидент на ЕЦБ след края на мандата на Витор Констанцио на 31-ви май. Това вече изглежда сигурно, след като ирландският финансов министър Паскал Донохо обяви в понеделник, че той е оттеглил кандидатурата за същия пост на управителя на Централната банка на Ирландия..

публикувано на 19.02.18 в 17:22

Израел постигна историческа сделка за доставка на природен газ на Египет

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви в понеделник, че е била постигната историческа сделка за продажба на израелски природен газ за милиарди щатски долари на Египет. Това споразумение ще вкара в нашата хазна милиарди долари , посочи той в официално изявление след постигнатото търговско споразумение с Египет, съобщава агенция Франс прес и..

публикувано на 19.02.18 в 16:37

Петролът поскъпва към двуседмични върхове

В понеделник петролните фючърси продължават техния добър ценови отскок от предходната седмица, търгувайки се в близо двуседмични върхове на фона на подновен риск-апетит на световните капиталови пазари и сигнали за растящо напрежение в Близкия изток. Възходящото движение на фондовите борси за шеста поредна сесия на търговия допринася за подновяване..

публикувано на 19.02.18 в 16:06

КНСБ: 581 лева е средната издръжка на човек от четиричленно домакинство, в София тя е 756 лева

581 лева на месец са необходимите средства за издръжка на един човек в  четиричленно семейство , сочат последните данни на КНСБ за четвъртото тримесечие на 2017-а година. Сумата за живот без лукс на домакинство от двама възрастни и две деца е 2 325 лева. За едно тримесечие нарастването на издръжката на живота е с 1%, а на годишна база - с 3,3 на..

обновено на 19.02.18 в 14:48

Цената на биткойн надхвърли отново нивото от 11 000 долара

В рамките на последните 48 часа на търговия водещата криптовалута поскъпва за втори път малко над психологическата бариера от 11 000 щатски долара, продължавайки да се възстановява от агресивните разпродажби в началото на годината, когато тя и останалите дигитални валути се разделиха с над 50% от стойността си. По-рано днес биткойнът нарасна за..

публикувано на 19.02.18 в 14:40
Луис де Гиндос

Еврогрупата вероятно ще номинира Луис де Гиндос за следващ вицепрезидент на ЕЦБ

Министрите на финансите в еврозоната вероятно ще се споразумеят да подкрепят испанският министър на икономиката Луис де Гиндос за следващ вицепрезидент на ЕЦБ, наследявайки на този пост Витор Констанцио, чийто мандат изтичат през май. Според агенция Ройтерс това вероятно ще увеличи шансовете германец да поеме управлението на Европейската централна..

публикувано на 19.02.18 в 13:41

Красен Станчев: Криенето на обороти не може да е водещата причина за смяна на касовите апарати в цялата система

С промяна в Наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства всички касови апарати в страната трябва да се сменят - за регистрираните по ДДС фирми срокът е краят на тази година, а за останалите  - юни 2019-а. Преди 6 години държавата също предприе мерки, с които задължи компаниите да се оборудват с нови касови апарати с..

публикувано на 19.02.18 в 13:23