Има ли неакадемични пречки за кариерното израстване и научната работа на преподавателите от Тракийския университет

Абсолвенти от Тракийския университет
Снимка: БТА
Отговор на въпроса имат ли проблеми университетските преподаватели от Тракийския университет в кариерното си израстване, научната и преподавателската си работа, които не са свързани с академичната им дейност, потърси кореспондентът на БНР в Стара Загора Венелина Попова в разговор с проф. Георги Бързев, който завежда секция "Коневъдство" към Аграрния факултет и доц. Красимира Узунова от Ветеринарно-медицинския факултет, която е и председател на КНСБ в академичната структура. 


Наскоро на пресконференция бяха оповестени сигнали за проблеми в университета, които според ръководството не са особено сериозни, но вредят на имиджа на учебното заведение. Във връзка с това Бързев коментира:  

Ние бихме искали нашият университет да продължи да съществува. Може би и затова сме тук, защото критиките, които отправяме, те едва ли са уронващи престижа на университета или нещата, които ние виждаме, че стават там. В този  смисъл аз бих искал да кажа, че търся отговор на въпроса каква е основната функция на Тракийския университет през последните години  - отдаване на обекти под наем или обучение на студенти?.... На мен ми прилича повече на търговско дружество, защото се оказва, че е един договор за наем е по-важен от водене на практически занятия на студенти.

Бързев обясни, че казусът е свързан със забраната да води упражнения със студенти на конната база на университета, заради интереси на наемателите. Професорът, срещу когото е извършен и опит за покушение, обаче каза, че има подкрепата на колегите си. На 19 декември започва делото по случая. 

Конфликтът, в който е замесена доц. Узунова, е свързан с обвинения в плагиатство. Тя смята, че е станал обект на целенасочена кампания, за да бъде очернено името ѝ. 

Повече за проблемите в Тракийския университет ще научите от звуковия файл. 

Още от категорията
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Съдът съд отстрани от длъжност Десислава Иванчева и Биляна Петрова

С мотив, че могат да въздействат на свидетели, Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета и заместник-кмета столичния район "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Това стана по искане на прокуратурата, която уставила, че макар да е "под стража" от 17-и април, Иванчева издала заповед за уволнение на един от заместниците си -..

публикувано на 23.05.18 в 18:57

МЗХ започва работата по нов Закон за розите идната седмица

През следващата седмица министерството на земеделието започва  работата по нов закон за розите, съобщи министър Румен Порожанов. Целта на закона е да се регулират взаимоотношенията производител-дестилерии и да се защити българското розово масло: "Защита на българското розово масло -  ясно да го заложим от гледна точка на производство на..

публикувано на 23.05.18 в 17:51

Повдигнаха обвинения на шефа на "Пътна полиция" - Благоевград и един съучастник

Окръжната прокуратура в Благоевград е повдигнала обвинения на началника на Пътна полиция-Благоевград и на един от съучастниците му в корупционната схема за заплащане на нерегламентирани такси за бързи услуги. Още в рамките на досъдебното производство началникът на  КАТ Данаил Стоицов е обвинен в три престъпления. Едното е за това, че е..

публикувано на 23.05.18 в 17:40
Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите

Организаторите на проваления концерт на "Смоуки" в Бургас трябва да платят до 30 000 лева санкция

До 30 000 лева санкция ще платят организаторите на проваления в Бургас концерт на групата „Смоуки“. Трети месец стотици бургазлии не могат да си получат обратно парите за несъстоялото се в морския град събитие.  Спорът между организаторите на концерта и фирмата, продала билетите, продължава и до момента. Според Комисията за защита на..

публикувано на 23.05.18 в 17:28
ТИР с турска регистрация блъсна автобус на градския транспорт на АМ „Тракия“ край с. Лозен.

Арестуваха шофьора на ТИР, който предизвика тежката катастрофа с автобус на АМ "Тракия"

Шофьорът на товарния камион, предизвикал тежката катастрофа с автобус тази сутрин на АМ "Тракия", при която бяха ранени 14 души, е арестуван. По случая вече е образувано и досъдебно производство.  Състоянието на двама от пострадалите при инцидента е тежко и те са с опасност за живота в болница "Света Анна". За лечение там остават и други четирима..

обновено на 23.05.18 в 17:28
Мая Манолова

Манолова: Още 12 болници са пред фалит

Омбудсманът Мая Манолова призова здравното министерство да отдели средства за болниците, които са в тежко финансово състояние. Тя съобщи, че освен лечебните заведения във Враца и Ловеч още 12 болници са пред фалит. Манолова организира дискусия, посветена на проблемите в сектора, на която призова за безлимитно здравеопазване. Омбудсманът обобщи и..

обновено на 23.05.18 в 17:19

„Газета.ру“: „Туитър“ блокира кирилицата, но защо да страдат невинните българи

Потребители от България са се оплакали, че Twitter отстранява техни съобщения или блокира акаунтите им само, защото са на кирилица, пише gazeta.ru. Според публикацията в усилията си да се справи с руските ботове компанията разчита не само на модератори, но и на изкуствен интелект, който често санкционира публикации и потребители без да има..

публикувано на 23.05.18 в 17:12