Има ли неакадемични пречки за кариерното израстване и научната работа на преподавателите от Тракийския университет

Абсолвенти от Тракийския университет
Снимка: БТА
Отговор на въпроса имат ли проблеми университетските преподаватели от Тракийския университет в кариерното си израстване, научната и преподавателската си работа, които не са свързани с академичната им дейност, потърси кореспондентът на БНР в Стара Загора Венелина Попова в разговор с проф. Георги Бързев, който завежда секция "Коневъдство" към Аграрния факултет и доц. Красимира Узунова от Ветеринарно-медицинския факултет, която е и председател на КНСБ в академичната структура. 


Наскоро на пресконференция бяха оповестени сигнали за проблеми в университета, които според ръководството не са особено сериозни, но вредят на имиджа на учебното заведение. Във връзка с това Бързев коментира:  

Ние бихме искали нашият университет да продължи да съществува. Може би и затова сме тук, защото критиките, които отправяме, те едва ли са уронващи престижа на университета или нещата, които ние виждаме, че стават там. В този  смисъл аз бих искал да кажа, че търся отговор на въпроса каква е основната функция на Тракийския университет през последните години  - отдаване на обекти под наем или обучение на студенти?.... На мен ми прилича повече на търговско дружество, защото се оказва, че е един договор за наем е по-важен от водене на практически занятия на студенти.

Бързев обясни, че казусът е свързан със забраната да води упражнения със студенти на конната база на университета, заради интереси на наемателите. Професорът, срещу когото е извършен и опит за покушение, обаче каза, че има подкрепата на колегите си. На 19 декември започва делото по случая. 

Конфликтът, в който е замесена доц. Узунова, е свързан с обвинения в плагиатство. Тя смята, че е станал обект на целенасочена кампания, за да бъде очернено името ѝ. 

Повече за проблемите в Тракийския университет ще научите от звуковия файл. 

Още от категорията

Четиринайсет мигранти бяха задържани близо до Приморско

Четиринайсет мигранти бяха задържани в ранния следобед близо до Приморско, ден след като влязоха нелегално в страната ни от Турция. Групата е от млади, мъже, които са влезли нелегално в страната. Те са без документи за самоличност, не са посочили към момента и от коя държава са, съобщи говорителят на "Гранична полиция" Лора Любенова. Гранични служители..

обновено на 16.08.18 в 20:38

Доц. Христо Михайлов от АБВ: Съмнително е дали е имало чума по животните в Югоизточна България

Доц. Христо Михайлов от партия АБВ изрази съмнение дали изобщо е имало чума по дребните преживни животни в Югоизточна България, където бяха избити над 4000 животни. Той каза, че са проведени консултации с ветеринарни специалисти от Тракийския университет и обясни откъде идват съмненията: "Това, че са установени антитела на между 1, 2 и 3 находки по..

публикувано на 16.08.18 в 20:09

Мъж, ударил полицай, беше задържан в с. Орешене, община Ябланица

Мъж на 28 години, ударил полицай, и двама негови приятели, които оказали съпротива при задържането му, са арестувани в село Орешене, община Ябланица. Инцидентът е станал около 04.00 ч. , след като полицейски екип от РУП Ябланица се е отзовал на сигнал за нарушаване на нощната тишина от силна музика. На място полицаите са установили тримата..

публикувано на 16.08.18 в 19:59
Стоян Пасев

Областният управител на Варненска област: "Не е възможно вълноломът да бъде обезопасен"

По повод появилите се коментари в социалните мрежи, че инцидентът на вълнолома във Варна, при който две деца паднаха в морето, е можело да бъде избегнат, ако се поставят обезопасителни съоръжения, областният управител на Варненска област Стоян Пасев коментира: "Не е възможно да се обезопаси съоръжението. То е проектирано като такова, т.е. да се..

публикувано на 16.08.18 в 19:52

Камион се запали на пътя между Ветрино и Провадия

Камион се запали на пътя между село Ветрино и Провадия в посока автомагистрала "Хемус". След получен сигнал в Областната дирекция на МВР във Варна на мястото е бил изпратен противопожарен автомобил с екип от четирима пожарникари, които са изгасили горящата кабина. Ремаркето не е било засегнато. До пристигането на пожарната, шофьорът и граждани са се..

публикувано на 16.08.18 в 17:44

Тази вечер приключва допитването за премахването на лятното часово време

Европейците имат време до тази вечер да помислят дали да сложат край на практиката да се местят стрелките с час напред за периода от март до октомври, предаде ДПА. На 4 юли Европейската комисия започна социологическо допитване по въпроса. В него анкетираните могат да кажат дали искат лятното часово време да бъде премахнато.  Допитването..

публикувано на 16.08.18 в 17:28

Украинската военна прокуратура поиска 15 години затвор за Виктор Янукович

Украинската военна прокуратура поиска от съда да осъди бившия президент на страната Виктор Янукович на 15 години затвор. Той е обвинен в държавна измяна, тъй като през февруари 2014 г. сам се оттегли от поста и се е обърнал с молба към руския президент да изпрати войски в Украйна. Прокуратурата смята, че тези действия на Янукович са улеснили Русия в..

публикувано на 16.08.18 в 17:25