Има ли неакадемични пречки за кариерното израстване и научната работа на преподавателите от Тракийския университет

Абсолвенти от Тракийския университет
Снимка: БТА
Отговор на въпроса имат ли проблеми университетските преподаватели от Тракийския университет в кариерното си израстване, научната и преподавателската си работа, които не са свързани с академичната им дейност, потърси кореспондентът на БНР в Стара Загора Венелина Попова в разговор с проф. Георги Бързев, който завежда секция "Коневъдство" към Аграрния факултет и доц. Красимира Узунова от Ветеринарно-медицинския факултет, която е и председател на КНСБ в академичната структура. 


Наскоро на пресконференция бяха оповестени сигнали за проблеми в университета, които според ръководството не са особено сериозни, но вредят на имиджа на учебното заведение. Във връзка с това Бързев коментира:  

Ние бихме искали нашият университет да продължи да съществува. Може би и затова сме тук, защото критиките, които отправяме, те едва ли са уронващи престижа на университета или нещата, които ние виждаме, че стават там. В този  смисъл аз бих искал да кажа, че търся отговор на въпроса каква е основната функция на Тракийския университет през последните години  - отдаване на обекти под наем или обучение на студенти?.... На мен ми прилича повече на търговско дружество, защото се оказва, че е един договор за наем е по-важен от водене на практически занятия на студенти.

Бързев обясни, че казусът е свързан със забраната да води упражнения със студенти на конната база на университета, заради интереси на наемателите. Професорът, срещу когото е извършен и опит за покушение, обаче каза, че има подкрепата на колегите си. На 19 декември започва делото по случая. 

Конфликтът, в който е замесена доц. Узунова, е свързан с обвинения в плагиатство. Тя смята, че е станал обект на целенасочена кампания, за да бъде очернено името ѝ. 

Повече за проблемите в Тракийския университет ще научите от звуковия файл. 

Още от категорията

Мая Манолова: Всички работници ще получат неизплатените си от години възнаграждения

Всички работници у нас ще получат неизплатените си от години възнаграждения. В това увериха омбудсманът и депутати от всички парламентарни групи, след като парламентът прие на второ четене промени в Кодекса на труда, за които настояваше Мая Манолова . Вече ще бъде забранено и няма да е възможно да се продават фирми на клошари, с цел некоректни..

публикувано на 13.12.17 в 16:16

Обвиняемият за катастрофата в Приморско, при която загина велосипедист, остава в ареста

Бургаският апелативен съд остави в ареста 59-годишния Владимир Колев . Той е обвинен за катастрофата в Приморско, при която загина велосипедистът Евелин Дуков .  Близки и приятели на загиналия Евелин Дуков протестираха пред съдебната палата с искане за доживотна присъда: За мен най-голямата вина е това, че си е позволил да се напие до..

публикувано на 13.12.17 в 16:03

Доц. д-р М. Гешева: Както и да бъде приготвена вечерята по празниците, най-важно е да не се прекалява

Мярка в количеството на празничната трапеза и качество на общуването с най-близките хора , това е най-добрата рецепта за безаварийно изкарване на предстоящите празнични дни. Съветът е на доц. Маргарита Гешева , национален консултант по токсикология и началник на токсикологичното отделение в "Пирогов". Както и да бъде приготвена вечерята по..

публикувано на 13.12.17 в 15:52

Заради нередовно призоваване на Цветан Василев делото за източване на КТБ беше отложено

Заради нередовно призоваване на банкера Цветан Василев делото за източване на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) беше отложено. Следващата дата, на която ще бъде направен опит за провеждане на разпоредително заседание, е 23-ти януари. Абсолютно предизвестен провал - първо, защото разследването срещу Цветан Василев беше..

обновено на 13.12.17 в 15:49

Астрономът Никола Каравасилев: Планът на Тръмп за мисии до Луната и Марс не е утопия

Планът на Доналд Тръмп – САЩ да изпратят отново астронавти на Луната, където да се подготви пилотирана мисия до Марс, в никакъв случай не е утопия. Това коментира в ефира на "Хоризонт" Никола Каравасилев , който е ръководител на националните ни отбори по астрономия и астрофизика. Американският президент подчерта: Този път не става дума само да се..

обновено на 13.12.17 в 15:26

Природозащитници отново на протест в защита на Пирин

Протест в подкрепа на Национален парк „Пирин“ ще се проведе днес от 18:30 часа. Шествието ще тръгне от паметника на Алеко Константинов, който се намира в началото на пешеходната зона на бул. "Витоша", ще премине по булеварда, ще завие по бул. "Дондуков" и ще стигне до сградата на Министерския съвет. Протестът е срещу опитите планът за управление на..

публикувано на 13.12.17 в 14:34

Хората с увреждания в Добрич срещу критериите за предоставяне на безплатни карти за транспорт

Сдруженията на инвалидите, слепите и глухите в Добрич подадоха жалба до Общинския съвет, в която изразяват несъгласието си с критериите за предоставяне на безплатни карти за общинската транспортна схема на хората с увреждания, които бяха одобрени от местния общински съвет. След като се запознах с критериите, които представя Общината да се реши кой има..

обновено на 13.12.17 в 14:28