Има ли неакадемични пречки за кариерното израстване и научната работа на преподавателите от Тракийския университет

Абсолвенти от Тракийския университет
Снимка: БТА
Отговор на въпроса имат ли проблеми университетските преподаватели от Тракийския университет в кариерното си израстване, научната и преподавателската си работа, които не са свързани с академичната им дейност, потърси кореспондентът на БНР в Стара Загора Венелина Попова в разговор с проф. Георги Бързев, който завежда секция "Коневъдство" към Аграрния факултет и доц. Красимира Узунова от Ветеринарно-медицинския факултет, която е и председател на КНСБ в академичната структура. 


Наскоро на пресконференция бяха оповестени сигнали за проблеми в университета, които според ръководството не са особено сериозни, но вредят на имиджа на учебното заведение. Във връзка с това Бързев коментира:  

Ние бихме искали нашият университет да продължи да съществува. Може би и затова сме тук, защото критиките, които отправяме, те едва ли са уронващи престижа на университета или нещата, които ние виждаме, че стават там. В този  смисъл аз бих искал да кажа, че търся отговор на въпроса каква е основната функция на Тракийския университет през последните години  - отдаване на обекти под наем или обучение на студенти?.... На мен ми прилича повече на търговско дружество, защото се оказва, че е един договор за наем е по-важен от водене на практически занятия на студенти.

Бързев обясни, че казусът е свързан със забраната да води упражнения със студенти на конната база на университета, заради интереси на наемателите. Професорът, срещу когото е извършен и опит за покушение, обаче каза, че има подкрепата на колегите си. На 19 декември започва делото по случая. 

Конфликтът, в който е замесена доц. Узунова, е свързан с обвинения в плагиатство. Тя смята, че е станал обект на целенасочена кампания, за да бъде очернено името ѝ. 

Повече за проблемите в Тракийския университет ще научите от звуковия файл. 

Още от категорията

Окръжната прокуратура в Сливен разпореди проверки за спазване на изискванията за отглеждане на кучета

Започват проверки за спазване изискванията за отглеждане на домашни кучета по разпореждане на Окръжна прокуратура Сливен, след заповед на Върховната административна прокуратура за цялата страна. Причината – зачестилите случаи на нападения на домашни кучета над хора. Всички собственици на кучета се задължават да ги регистрират в общината и да им..

публикувано на 20.02.18 в 04:22

Германски войници се оплакват от липса на зимно облекло

Германски армейски сили, които трябва да подсилят източния фланг на НАТО, се оплакват, че нямат подходящо зимно облекло и друга екипировка, предаде ДПА, като се позова на германския в. "Райнише пост". Според изданието силите за бързо реагиране на германската армия за 2019 г. нямат не само танкове, а и защитни облекла, зимни дрехи и палатки. Вестникът..

публикувано на 20.02.18 в 04:16

ЕС може да пести милиарди, като използва повече възобновяеми енергийни източници, сочи изследване

Европейският съюз може значително да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, пестейки милиарди долари, се твърди в изследване на Международната агенция за възобновяема енергия, цитирано от ДПА. Изчисления на Агенцията са показали, че блокът би могъл рентабилно да увеличи на 34 процента дела на зелените енергийни източници в..

публикувано на 20.02.18 в 04:09

ООН: Бомбардировките на цивилни от сирийската авиация трябва незабавно да спрат

ООН настоя бомбардирането на цивилни граждани и инфраструктура в бунтовническия анклав Източна Гута от сирийската авиация да бъде незабавно прекратено, предаде Франс прес. В комюнике, разпространено в Бейрут, координаторът на ООН за хуманитарната помощ в Сирия Панос Мумцис също така предупреждава, че "хуманитарната ситуация на цивилните в Източна..

публикувано на 20.02.18 в 02:18

Грешно подаден код за отвлечен самолет вдигна под тревога летището във Франкфурт

Пилот неволно задейства тревога за националната сигурност, наближавайки най-натовареното летище в Германия - във Франкфурт, предаде ДПА. Погрешка пилотът на Луфтханза е изпратил код за отвлечен самолет, вместо код за технически проблем с комуникациите в пилотската кабина, заяви говорител на авиокомпанията. Подаденият код довел до незабавно..

публикувано на 20.02.18 в 01:28

Ограничено е ​движението за товарни автомобили над 12 т по път I-1 Видин – Монтана в посока Монтана поради снеговалеж

Ограничено е ​движението за товарни автомобили над 12 тона по път I-1 Видин - Монтана в посока Монтана поради снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на агенция "Пътна инфраструктура". Без ограничение е движението в посока Видин. Обходният маршрут в посока Монтана е: път II-11 Дунавци - Арчар - път III-112 Добри дол - Тополовец и път III-114..

публикувано на 20.02.18 в 01:20
Антонио Таяни

Таяни за Левски: Българските герои са и наши герои!

Председателите на Европейския и на българския парламент Антонио Таяни и Цвета Караянчева, дипломати, граждани и деца поднесоха цветя пред барелефа на Васил Левски в българското консулство в Брюксел. В словото си председателят на Народното събрание подчерта, че Апостолът на свободата е „българското възкресение“. „ Той събуди българите да станат и да..

публикувано на 19.02.18 в 21:41