Има ли неакадемични пречки за кариерното израстване и научната работа на преподавателите от Тракийския университет

Абсолвенти от Тракийския университет
Снимка: БТА
Отговор на въпроса имат ли проблеми университетските преподаватели от Тракийския университет в кариерното си израстване, научната и преподавателската си работа, които не са свързани с академичната им дейност, потърси кореспондентът на БНР в Стара Загора Венелина Попова в разговор с проф. Георги Бързев, който завежда секция "Коневъдство" към Аграрния факултет и доц. Красимира Узунова от Ветеринарно-медицинския факултет, която е и председател на КНСБ в академичната структура. 


Наскоро на пресконференция бяха оповестени сигнали за проблеми в университета, които според ръководството не са особено сериозни, но вредят на имиджа на учебното заведение. Във връзка с това Бързев коментира:  

Ние бихме искали нашият университет да продължи да съществува. Може би и затова сме тук, защото критиките, които отправяме, те едва ли са уронващи престижа на университета или нещата, които ние виждаме, че стават там. В този  смисъл аз бих искал да кажа, че търся отговор на въпроса каква е основната функция на Тракийския университет през последните години  - отдаване на обекти под наем или обучение на студенти?.... На мен ми прилича повече на търговско дружество, защото се оказва, че е един договор за наем е по-важен от водене на практически занятия на студенти.

Бързев обясни, че казусът е свързан със забраната да води упражнения със студенти на конната база на университета, заради интереси на наемателите. Професорът, срещу когото е извършен и опит за покушение, обаче каза, че има подкрепата на колегите си. На 19 декември започва делото по случая. 

Конфликтът, в който е замесена доц. Узунова, е свързан с обвинения в плагиатство. Тя смята, че е станал обект на целенасочена кампания, за да бъде очернено името ѝ. 

Повече за проблемите в Тракийския университет ще научите от звуковия файл. 

Още от категорията
Най-малко двама полицаи са ранени в Атина в събота вечерта, когато анархисти хвърляха коктейли „Молотов“.

22 ареста в Атина при сблъсъците на годишнината от бунта в Политехниката

Гръцката полиция задържа 22-ма души при вчерашните стълкновения близо до Политехническия институт в централната част на Атина, съобщи гръцкият в. „Катимерини“. При сблъсъците са били ранени двама полицаи. На 17 ноември гръцките студенти с демонстрации годишнина от окървавения бунт на Политехническия университет в Атина през 1973 година. В..

публикувано на 18.11.18 в 08:56

Протестите са планирани в десетки градове, очакват се блокади на пътища

Протестни демонстрации са организирани в неделния ден в десетки градове в страната. Вълната от недоволство бе породена от цените на горивата, но впоследствие прерасна до протести срещу цялостния начин на живот у нас - ниската покупателна способност, качеството на здравеопазването, образованието и начина на управление на България през последните..

обновено на 18.11.18 в 08:42
Врачанският митрополит Григорий

Врачанският митрополит Григорий: Постът е преди всичко въздържание от грехове

„Постът е не трябва да се възприема едностранчиво, като въздържание от определени храни. Той е преди всичко въздържание от грехове, от злите ни мисли, дела и привички.“ Това каза по повод започналите на 15 ноември Рождественски пости за предаването „Рано в неделя“ на програма „Хоризонт“ Врачанският митрополит Григорий. Според него..

публикувано на 18.11.18 в 08:34

Богатството и богатеенето в Бога

Заедно с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, говорим за това как можем да приемем богатството не като средство, чрез което да се възгордеем и забравим за Бога, а като средство за укрепване на волята и душата ни.

публикувано на 18.11.18 в 08:15
Фотографска снимка, предоставена от аржентинския флот на 17 ноември 2017 година.

Траур в Аржентина за жертвите в потънала подводница

Президентът на Аржентина Маурисио Макри обяви тридневен национален траур за жертвите на изчезналата преди година подводница „Сан Хуан“, която беше открита от американската компания „Оушън инфинити“ , предаде ТАСС. Връзката с подводницата, отплавала от аржентинското пристанище Ушуая с 44-членен екипаж, прекъсна на 15 ноември 2017 г. На..

публикувано на 18.11.18 в 08:10
Доналд Тръмп в опустошен от пожарите район на Калифорния.

Тръмп отиде в Калифорния, където над 1000 души са изчезнали при пожарите

Продължава борбата на властите с огромните пожари в Северна Калифорния. Американският президент Доналд Тръмп посети почти заличения от огромен горски пожар град Парадайз. Гигантският пожар в Северна Калифорния, наречен лагерен огън изпепели близо 60 000 хектара, като взе 71 жертви а над 1000 души се смятат за изчезнали. Огнената стихия..

публикувано на 18.11.18 в 08:01

Преглед на българския печат

Четири милиметра грайфер стигат, за да не ви глобят за липса на зимни гуми, пише на първата си страница 24 часа. Вестникът започва водещата си статия с цитат от Закона за движение по пътищата, където пише, че от 15 ноември до 1 март движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия. Глобата за..

публикувано на 18.11.18 в 07:27