Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли неакадемични пречки за кариерното израстване и научната работа на преподавателите от Тракийския университет

Абсолвенти от Тракийския университет
Снимка: БТА
Отговор на въпроса имат ли проблеми университетските преподаватели от Тракийския университет в кариерното си израстване, научната и преподавателската си работа, които не са свързани с академичната им дейност, потърси кореспондентът на БНР в Стара Загора Венелина Попова в разговор с проф. Георги Бързев, който завежда секция "Коневъдство" към Аграрния факултет и доц. Красимира Узунова от Ветеринарно-медицинския факултет, която е и председател на КНСБ в академичната структура. 


Наскоро на пресконференция бяха оповестени сигнали за проблеми в университета, които според ръководството не са особено сериозни, но вредят на имиджа на учебното заведение. Във връзка с това Бързев коментира:  

Ние бихме искали нашият университет да продължи да съществува. Може би и затова сме тук, защото критиките, които отправяме, те едва ли са уронващи престижа на университета или нещата, които ние виждаме, че стават там. В този  смисъл аз бих искал да кажа, че търся отговор на въпроса каква е основната функция на Тракийския университет през последните години  - отдаване на обекти под наем или обучение на студенти?.... На мен ми прилича повече на търговско дружество, защото се оказва, че е един договор за наем е по-важен от водене на практически занятия на студенти.

Бързев обясни, че казусът е свързан със забраната да води упражнения със студенти на конната база на университета, заради интереси на наемателите. Професорът, срещу когото е извършен и опит за покушение, обаче каза, че има подкрепата на колегите си. На 19 декември започва делото по случая. 

Конфликтът, в който е замесена доц. Узунова, е свързан с обвинения в плагиатство. Тя смята, че е станал обект на целенасочена кампания, за да бъде очернено името ѝ. 

Повече за проблемите в Тракийския университет ще научите от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени