Евростат потвърди добрата икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се забави слабо през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, но въпреки това икономиката на Стария континент е на път да отбележи през настоящата година своето най-силно представяне от 2007 година насам, показва окончателна неревизирана оценка на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база през периода юли – септември с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,7%, потвърждавайки предишните оценки на европейската статистика.

Потребителските разходи се увеличиха с 0,3%, държавните разходи – с 0,2%, а дълготрайните бизнес инвестиции нараснаха с 1,1 на сто. В същото време износът от еврозоната се повиши с 1,2% при нарастване на вноса с 1,1%, което се отрази позитивно за икономическия растеж през третото тримесечие.

На годишна база растежът на БВП на 19-те страни от Единния валутен блок обаче се ускори през третото тримесечие до 2,6% от 2,4% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна експанзия от началото на 2011 година и при предишна оценка за растеж от 2,5 на сто. По този начин оценената за над 10 трлн. евро икономика на еврозоната е на път да приключи най-успешната си година от 2007-а насам – нещо, което прогнозира и Европейската комисия при представяне на своя "есенен" икономически доклад.

Евростат потвърди и своята експресна оценка за икономическия растеж в рамките на целия Европейски съюз на тримесечна база при възходяща ревизия на данните на годишна база. Според европейската статистика, БВП на ЕС също нарасна през третото тримесечие с 0,6% спрямо периода април – юни, когато европейската икономика се разшири с 0,7 на сто. Спрямо година по-рано обаче икономиката на Стария континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,6% вместо с 2,5% и след експанзия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, БВП на България нарасна през третото тримесечие с 0,9% спрямо предходните три месеца, като икономическият растеж на годишна база се ускори до 3,9% от 3,7% през периода април – юни (според потвърдената оценка на Националния статистически институт от началото на декември).

По темпове на растеж на тримесечна база, нашата страна, заедно с Хърватия, Кипър и Унгария е на шесто място сред всички 28 страни - членки на ЕС, които са изпреварени значително от абсолютният лидер в лицето на Румъния (с ръст на БВП от 2,6%), следвана от Малта (с 1,9%), Латвия (с 1,5%), Полша (с 1,2%) и Словения (с 1.0%).

Лидер по темпове на растеж спрямо третото тримесечие на 2016 година е отново Румъния (ръст на БВП на годишна база с цели 8,6%), следвана от Малта (повишение с 7,7%), Латвия (с 6,2%), Полша (с 5,2%) и Чешката република (повишение също с 5,0%). По този показател нашата страна, заедно с Кипър, заема девета позиция сред всички 28 страни - членки.

Още от категорията
Валдис Домбровскис

ЕК отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 година

Във вторник Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 година, тъй като бюджетните планове нарушават правилата на ЕС. Комисията поиска от властите в Рим да представят нова бюджетна рамка през следващите три седмици, като по този начин европейските управляващи в Брюксел упражниха за първи път своите правомощия, които получиха..

публикувано на 23.10.18 в 17:01

България и Румъния с най-голям потенциал за растеж на онлайн и на конвенционалните продажби на дребно до 2022 година

Консервативен сценарий за растеж показва, че електронната онлайн търговия в шестте страни от Централна и Източна Европа, членове на ЕС, може да се увеличава с 8,8% годишно от базовите 13,1 млрд. евро до около 20,0 млрд. евро. Румънски медии цитират най-новия доклад за логистика и търговия на дребно на Colliers International, според който все..

публикувано на 23.10.18 в 16:51

Димитър Радев: Процесът по присъединяване на България към еврозоната даде старт на редица реформи

Началото на процеса по присъединяване на България към еврозоната даде тласък на редица реформи в страната. Това се казва в публикация на управителя на БНБ Димитър Радев в изданието "Euromoney".  Радев подчертава, че страната ни тръгва по пътя на Механизма за тясно сътрудничество, което е новост в процеса към присъединяване към валутния съюз...

публикувано на 23.10.18 в 16:47

Спад на акциите на Caterpilar Inc. и 3M Co. с над 7% оказва сериозен натиск върху индекса DJIA преди старта на Уолстрийт

Фючърсите на фондовия индекс DJIA се разделят с близо 400 пункта преди старта на реалната търговия на Уолстрийт, тъй като само солидният спад от над 7% на акциите на водещи компании в лицето на Caterpillar Inc. и 3М Co. отнема около 150 пункта от стойността на основния индекс на сините чипове (на 30-те най-значими американски компании)...

публикувано на 23.10.18 в 16:09

Техническият университет организира изложението "Дни на кариерата" за своите студенти

За тринадесети път Техническият университет в София организира изложението на работодателите "Дни на кариерата" за своите студенти.   Целта на инициативата е младите хора с най-търсените специалности на пазара на труда да бъдат мотивирани да останат да работят в България.  146 компании, повече от които български, и организации от професионалните..

публикувано на 23.10.18 в 15:34

Саудитският енергиен министър успокои пазарите относно петролните доставки, предизвиквайки рязък ценови спад

Петролните фючърси се понижават доста рязко по време на търговията във вторник, след като енергийният министър на Саудитска Арабия успокои пазарите, отбелязвайки, че Рияд няма да използва цените на петрола като оръжие, подобно на петролното ембарго, наложено през 1973 година. На стартиралата във вторник международна инвестиционна конференция в..

публикувано на 23.10.18 в 14:20

Менда Стоянова: Излишъкът в хазната ще се формира от неосъществени капиталови разходи

Излишъкът в хазната в края на годината ще се формира заради неосъществени капиталови разходи, заяви в предаването "12+3" председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. Очакванията за приключването на Бюджет 2018 ще е на 0,5% от БВП на плюс, каза Стоянова и добави, че към момента излишъкът е 2,5 млрд. лева, но ще..

публикувано на 23.10.18 в 13:39