Евростат потвърди добрата икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се забави слабо през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, но въпреки това икономиката на Стария континент е на път да отбележи през настоящата година своето най-силно представяне от 2007 година насам, показва окончателна неревизирана оценка на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база през периода юли – септември с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,7%, потвърждавайки предишните оценки на европейската статистика.

Потребителските разходи се увеличиха с 0,3%, държавните разходи – с 0,2%, а дълготрайните бизнес инвестиции нараснаха с 1,1 на сто. В същото време износът от еврозоната се повиши с 1,2% при нарастване на вноса с 1,1%, което се отрази позитивно за икономическия растеж през третото тримесечие.

На годишна база растежът на БВП на 19-те страни от Единния валутен блок обаче се ускори през третото тримесечие до 2,6% от 2,4% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна експанзия от началото на 2011 година и при предишна оценка за растеж от 2,5 на сто. По този начин оценената за над 10 трлн. евро икономика на еврозоната е на път да приключи най-успешната си година от 2007-а насам – нещо, което прогнозира и Европейската комисия при представяне на своя "есенен" икономически доклад.

Евростат потвърди и своята експресна оценка за икономическия растеж в рамките на целия Европейски съюз на тримесечна база при възходяща ревизия на данните на годишна база. Според европейската статистика, БВП на ЕС също нарасна през третото тримесечие с 0,6% спрямо периода април – юни, когато европейската икономика се разшири с 0,7 на сто. Спрямо година по-рано обаче икономиката на Стария континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,6% вместо с 2,5% и след експанзия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, БВП на България нарасна през третото тримесечие с 0,9% спрямо предходните три месеца, като икономическият растеж на годишна база се ускори до 3,9% от 3,7% през периода април – юни (според потвърдената оценка на Националния статистически институт от началото на декември).

По темпове на растеж на тримесечна база, нашата страна, заедно с Хърватия, Кипър и Унгария е на шесто място сред всички 28 страни - членки на ЕС, които са изпреварени значително от абсолютният лидер в лицето на Румъния (с ръст на БВП от 2,6%), следвана от Малта (с 1,9%), Латвия (с 1,5%), Полша (с 1,2%) и Словения (с 1.0%).

Лидер по темпове на растеж спрямо третото тримесечие на 2016 година е отново Румъния (ръст на БВП на годишна база с цели 8,6%), следвана от Малта (повишение с 7,7%), Латвия (с 6,2%), Полша (с 5,2%) и Чешката република (повишение също с 5,0%). По този показател нашата страна, заедно с Кипър, заема девета позиция сред всички 28 страни - членки.

Още от категорията
Нагреваемите устройства за пушене са също толкова вредни, колкото и класическите цигари, твърдят от Коалиция

Акцизът да се измерва на база количество тютюн и да е 40% от ставката на конвенционалните цигари, предлагат ГЕРБ

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще обсъди промените в акциза на тютюна за бездимните нагреваеми цигари. Миналата седмица депутатите от бюджетната комисия, която е водеща по този законопроект, прие на първо четене увеличение на акцизната ставка от 1 октомври. Въпреки че в първоначалния законопроект е записано..

публикувано на 16.07.18 в 19:01

МВФ потвърди прогнозите за световната икономика, но при по-слабо представяне на еврозоната, Япония и Великобритания

Световният икономически растеж се очаква да достигне 3,9% през тази и следващата година в съответствие с прогнозата от априлския доклад на МВФ "Световни икономически перспективи", но експанзията ще става все по-неравномерна и при увеличаващи се рискове за тази перспектива с оглед на ескалиращото търговско напрежение, посочи Международният..

публикувано на 16.07.18 в 18:16
европейски комисар Вера Йоурова

ЕК: "Фолксваген" ремонтира повечето автомобили с измамни устройства за вредните газови емисии

След скандала от 2015-а година насам, известен като "Дизелгейт", германският гигант "Фолксваген" е успял да поправи милиони автомобили в които бяха открити софтуери, представящи неверни данни за отделяните вредни газови емисии, но въпреки това компанията трябва да направи повече, за да удовлетвори своите потребители, заяви в понеделник Европейската..

публикувано на 16.07.18 в 17:28
Елеонора Негулова

Икономиката ни се стабилизира, отделни сектори с по-голям темп на растеж от средния за страната

Годишният доклад на Европейската комисия във връзка с прилагането на основния политически документ на Европейския съюз за политики към малкия и среден бизнес, който ще излезе през есента, постулира 10 принципа, спрямо които се измерва напредъка на отделните страни. По 3 от 10-те принципа България е около или над средното ниво, а по другите, за..

публикувано на 16.07.18 в 16:57

Стабилен растеж на продажбите на дребно в САЩ през юни след солиден скок месец по-рано

През юни продажбите на дребно в САЩ се повишиха солидно за четвърти пореден месец, което е ясен знак за ускоряване на растежа на водещата световна икономика през второто тримесечие след относително слабото начало на годината. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юни се повишиха очаквано с 0,5% спрямо май,..

публикувано на 16.07.18 в 16:09

Световната икономика може да намали представянето си заради търговската политика на САЩ до 2020 г.

До 2020 година световната икономика може да намали представянето си с 0,5 на сто заради търговската политика на Съединените щати. Това е записано в юлския доклад на Международния валутен фонд.  "Растежът в много от развитите икономики остава силен, но започва да се забавя, най-вече заради търговското напрежение, провокирано от САЩ", смятат..

публикувано на 16.07.18 в 16:00

Понижение на европейските борси след слаби данни за китайската икономика

В началото на седмицата европейските фондови индекси се оцветиха в червено, тъй като инвеститорите реагират на днешната серия смесени до по-слаби икономически данни от Китай, които само подчертават притесненията около ескалиращото търговско напрежение между Вашингтон и негови важни партньори в лицето на Пекин и на Европейския съюз. Забавянето на..

публикувано на 16.07.18 в 15:41