Евростат потвърди добрата икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се забави слабо през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, но въпреки това икономиката на Стария континент е на път да отбележи през настоящата година своето най-силно представяне от 2007 година насам, показва окончателна неревизирана оценка на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база през периода юли – септември с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,7%, потвърждавайки предишните оценки на европейската статистика.

Потребителските разходи се увеличиха с 0,3%, държавните разходи – с 0,2%, а дълготрайните бизнес инвестиции нараснаха с 1,1 на сто. В същото време износът от еврозоната се повиши с 1,2% при нарастване на вноса с 1,1%, което се отрази позитивно за икономическия растеж през третото тримесечие.

На годишна база растежът на БВП на 19-те страни от Единния валутен блок обаче се ускори през третото тримесечие до 2,6% от 2,4% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна експанзия от началото на 2011 година и при предишна оценка за растеж от 2,5 на сто. По този начин оценената за над 10 трлн. евро икономика на еврозоната е на път да приключи най-успешната си година от 2007-а насам – нещо, което прогнозира и Европейската комисия при представяне на своя "есенен" икономически доклад.

Евростат потвърди и своята експресна оценка за икономическия растеж в рамките на целия Европейски съюз на тримесечна база при възходяща ревизия на данните на годишна база. Според европейската статистика, БВП на ЕС също нарасна през третото тримесечие с 0,6% спрямо периода април – юни, когато европейската икономика се разшири с 0,7 на сто. Спрямо година по-рано обаче икономиката на Стария континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,6% вместо с 2,5% и след експанзия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, БВП на България нарасна през третото тримесечие с 0,9% спрямо предходните три месеца, като икономическият растеж на годишна база се ускори до 3,9% от 3,7% през периода април – юни (според потвърдената оценка на Националния статистически институт от началото на декември).

По темпове на растеж на тримесечна база, нашата страна, заедно с Хърватия, Кипър и Унгария е на шесто място сред всички 28 страни - членки на ЕС, които са изпреварени значително от абсолютният лидер в лицето на Румъния (с ръст на БВП от 2,6%), следвана от Малта (с 1,9%), Латвия (с 1,5%), Полша (с 1,2%) и Словения (с 1.0%).

Лидер по темпове на растеж спрямо третото тримесечие на 2016 година е отново Румъния (ръст на БВП на годишна база с цели 8,6%), следвана от Малта (повишение с 7,7%), Латвия (с 6,2%), Полша (с 5,2%) и Чешката република (повишение също с 5,0%). По този показател нашата страна, заедно с Кипър, заема девета позиция сред всички 28 страни - членки.

Още от категорията

В Европейския потребителски център годишно постъпват над 2000 жалби, свързани с онлайн покупки

Над 2 хиляди жалби, свързани с онлайн покупки, постъпват годишно в Европейския потребителски център в България. Най-често става дума за отказ на производителя да му бъде върната стока в законовия 14-дневен срок или е нарушен срокът на доставката. От Центъра и Комисията за защита на потребителите днес приемат сигнали и дават консултации по темата в един от..

публикувано на 17.03.18 в 16:24
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа напълно

ТЕЦ "Бобов дол" напълно е спрял работа в петък вечерта. Това съобщи за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Емил Христов. Причините са профилактика и ниската цена на тока през последните дни. На борсата електроенергията в последните дни се купува от 30 до 35 лева за мегават час, което не е в интерес на дружеството да продължи да работи...

публикувано на 17.03.18 в 16:16

Двойно повече дела за банкрути в Добрич през 2017 г.

Значително се е увеличил броят на търговските производства в Добричкия окръжен съд през 2017 г.  Двойно повече са делата, образувани по молби за обявяване в несъстоятелност и за годината броят им е бил 13, заяви зам.-председателят на Добричкия окръжен съд Адриана Панайотова. „8 производства са започнали по молби на кредитори, а..

публикувано на 17.03.18 в 13:27
Настоящото трасе на

Шефът на Турската асоциация за енергийна икономика: „Турски поток“ може да мине през България

Газовият проект „Турски поток“ може да мине през България, заяви в интервю за „Хоризонт“ президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът. „Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ, които да..

публикувано на 17.03.18 в 10:36
Луис Колунга - заместник-генерален секретар на

Луис Колунга: САЩ направиха изключение от митата за Мексико и Канада, могат да го направят и за ЕС

Въвеждането на мита върху вноса на алуминий и стомана в Съединените щати ще покачи инфлацията в страната, предупреди пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" икономистът Луис Колунга - заместник-генерален секретар на федерацията "IndustriAll", обединяваща европейски търговски производители в сферата на индустрията. Щетите от евентуалното въвеждане..

публикувано на 17.03.18 в 10:22
Представяне на част от услугите на

Обвинения в САЩ за модернизиране на смартфони, използвани от наркобарони

Шефът на компания, създала суперсигурни смартфони, за които се смята, че са използвани от едни от най-известните престъпници в света, бе обвинен в САЩ, предаде Би Би Си. Базираната в Канада „Фантом секюр“ спечелила „десетки милиони долари“, продавайки модифицирани телефони „Блекбъри“ за използване от престъпни групи, като наркокартела..

обновено на 16.03.18 в 20:09

Германия и Франция ще представят проект за реформи в еврозоната през юни

Финансовите министри на Франция и Германия се разбраха да изработят до месец юни пътна карта за реформи в еврозоната. Брюно льо Мер и Олаф Шолц се срещнаха днес в Париж, за да съпоставят позициите си по идеите за общ бюджет и банков съюз. Съставянето на пътната карта ще изисква „много труд“, призна Льо Мер след срещата. Германското правителство е..

публикувано на 16.03.18 в 19:39