Евростат потвърди добрата икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се забави слабо през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, но въпреки това икономиката на Стария континент е на път да отбележи през настоящата година своето най-силно представяне от 2007 година насам, показва окончателна неревизирана оценка на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база през периода юли – септември с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,7%, потвърждавайки предишните оценки на европейската статистика.

Потребителските разходи се увеличиха с 0,3%, държавните разходи – с 0,2%, а дълготрайните бизнес инвестиции нараснаха с 1,1 на сто. В същото време износът от еврозоната се повиши с 1,2% при нарастване на вноса с 1,1%, което се отрази позитивно за икономическия растеж през третото тримесечие.

На годишна база растежът на БВП на 19-те страни от Единния валутен блок обаче се ускори през третото тримесечие до 2,6% от 2,4% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна експанзия от началото на 2011 година и при предишна оценка за растеж от 2,5 на сто. По този начин оценената за над 10 трлн. евро икономика на еврозоната е на път да приключи най-успешната си година от 2007-а насам – нещо, което прогнозира и Европейската комисия при представяне на своя "есенен" икономически доклад.

Евростат потвърди и своята експресна оценка за икономическия растеж в рамките на целия Европейски съюз на тримесечна база при възходяща ревизия на данните на годишна база. Според европейската статистика, БВП на ЕС също нарасна през третото тримесечие с 0,6% спрямо периода април – юни, когато европейската икономика се разшири с 0,7 на сто. Спрямо година по-рано обаче икономиката на Стария континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,6% вместо с 2,5% и след експанзия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, БВП на България нарасна през третото тримесечие с 0,9% спрямо предходните три месеца, като икономическият растеж на годишна база се ускори до 3,9% от 3,7% през периода април – юни (според потвърдената оценка на Националния статистически институт от началото на декември).

По темпове на растеж на тримесечна база, нашата страна, заедно с Хърватия, Кипър и Унгария е на шесто място сред всички 28 страни - членки на ЕС, които са изпреварени значително от абсолютният лидер в лицето на Румъния (с ръст на БВП от 2,6%), следвана от Малта (с 1,9%), Латвия (с 1,5%), Полша (с 1,2%) и Словения (с 1.0%).

Лидер по темпове на растеж спрямо третото тримесечие на 2016 година е отново Румъния (ръст на БВП на годишна база с цели 8,6%), следвана от Малта (повишение с 7,7%), Латвия (с 6,2%), Полша (с 5,2%) и Чешката република (повишение също с 5,0%). По този показател нашата страна, заедно с Кипър, заема девета позиция сред всички 28 страни - членки.

Още от категорията

Сеул обвини Пхенян в кражба на криптовалути

Обвинения към Северна Корея за кражба на виртуалните валути биткойн и етериум отправениха от Южна Корея, предаде Би Би Си. Атаката е била извършена през февруари, като има данни и за опити за хакване през октомври, които обаче са били осуетени. Според експерти, най-малко 7 млн.  долара виртуални пари са били откраднати от северкокорейски хакери, чиято..

обновено на 16.12.17 в 18:31

Лука Де Лоренцо: Данък върху въглеродните емисии би помогнал да се преборим с климатичните промени

Има някои много позитивни елемента, свързани със срещата "Една планета". Обикновено, когато се организират подобни събития, винаги се дава един тласък на промяната и се използва моментът, в който всички са готови за нея. Може да се каже, че всички имат енергия да работят за промяната. Това е позитивното нещо от тази среща. В същото време съвсем..

публикувано на 16.12.17 в 10:00

Андре Сапир: България трябва да се присъедини към Банковия съюз преди влизането си в еврозоната

Андре Сапир от най-престижния брюкселски институт "Брюгел" смята, че България трябва да се присъедини към единния банков съюз преди влизането си в еврозоната. Сапир е убеден, че страната ни ще стане част от валутния съюз. По отношение на участието на България в банковия съюз и Европейския валутен фонд, когато бъде създаден, Сапир отговори:..

публикувано на 16.12.17 в 08:47

Ръководителят на мисията на МВФ у нас оцени състоянието на българската икономика като добро

Йорг Декресин , който ръководи мисията на Международния валутен фонд (МВФ) у нас, оцени в специално интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" състоянието на българската икономика като добро и одобри намеренията на България да се присъедини към механизма, предхождащ еврозоната, а след това и към самия валутен съюз.  България е поела..

публикувано на 16.12.17 в 08:37

Министерство на енергетиката: Държавните енергийни компании осигуряват достатъчно ток за свободния пазар

Държавните енергийни компании АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и ТЕЦ „Марица Изток“ 2 изпълняват задълженията си и осигуряват ток за свободния пазар, твърди Министерството на енергетиката . От електроенергията, която НЕК предлага на борсата, ежедневно остават непродадени между 50 и 300 мегавата. Така трите дружества отговориха на твърдения на бизнеса за недостиг..

обновено на 15.12.17 в 20:12

Търговци на ток с обвинения към шефа на енергийната комисия в парламента

Според търговците на ток призивът на председателя на парламентарната енергийната комисия Делян Добрев потребителите да се върнат на регулирания пазар и да купуват ток от НЕК поставя под въпрос по-нататъшната либерализация на пазара. В отворено писмо до медиите от Асоциацията „Свободен енергиен пазар“ посочват, че председателят на законодателната..

публикувано на 15.12.17 в 20:11

Слабо нарастване на индустриалното производство в САЩ през ноември

Американското индустриално производство се увеличи през ноември малко по-слабо от очакваното, тъй като спадът на производството в сектор на комуналните услуги компенсира отчасти подема в добивната петролна и газова промишленост след преминаването на негативния ефект от ураганите "Харви" и "Ирма", както и нарастването на промишленото производство..

публикувано на 15.12.17 в 17:27