Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидара Ангелова за пета поредна година ще разчита на подкрепата на "Българската Коледа"

Малката Божидара Ангелова за пета поредна година ще разчита на подкрепата на "Българската Коледа". Детето е със Синдром на Даун. Майка й Галя Ангелова разказва за дъщеря си.

На 12 януари Божидара ще навърши 7 години, а през септември ще е първокласничка, ще тръгне на училище, заедно със своя брат близнак Никола. Двамата са дълго чакани бебета, дошли на бял свят по метода инвитро. Сега ходят заедно на детска градина, учат буквички, имат си приятели. На Никола обаче му се налага да се грижи и за сестричката си. Той е здрав, а тя е със Синдрома на Даун. Майката обаче е категорична – дъщеря й не е болна:

Това не е заболяване. Това си е съвкупност от различни показатели, защото тя е със Синдром на Даун, но тя е здрава. Да, този синдром й пречи, малко по-бавно се развива, но надявам се, с много труд, тези неща да се уравновесят.

Сега усилията са насочени към  развиване на речта на Божидара. Закъснели с включването на логопеда към терапията й. Посещенията й при специалиста започнали едва след като малката навършила 2 годинки заради грешен лекарски съвет. Сега използват помощта от Българската Коледа, за да финансират заниманията й с логопед:

Сега може спокойно да говори, разбират я с малко затруднение околните, но трябва още много работа. Ходим два пъти седмично на логопед. Тя се занимава с нея от малка. На този етап плащаме по 20 лева на астрономически час. Парите, които се отпускат от Българската Коледа, отиват единствено и само за нейния логопед.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна