Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров заминава на официално посещение в Белград

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Меморандум за разбирателство и сътрудничество между българската и сръбската прокуратура ще бъде подписан по време на официалното посещение на главния прокурор Сотир Цацаров в Белград. Очаква се да бъдат обсъдени и други теми и въпроси от взаимен интерес, информират от пресцентъра на обвинител номер едно.

Съдържанието на документа, който е първи по рода си, ще стане известно в петък, както и дали той ще осигури някакъв по-директен контакт между двете прокуратури по национални и международни разследвания. Сотир Цацаров отива в Белград седмица преди старта на мегаделото "КТБ" с основен подсъдим - мажоритарния собственик на фалиралата банка. От началото на разследването, тоест от почти три години и половина, Цветан Василев е в сръбската столица, а българската прокуратура още чака отговор на искането си той да бъде екстрадиран у нас. Заради това мълчание, миналия февруари Цацаров сезира европейските институции. Няма информация последвало ли е нещо от това.

Споменатото дело "КТБ" днес беше знаковият пример, с който ръководителите на спецсъдилища и прокуратури се опитаха да убедят ВСС да реши битовите и кадровите им проблеми. След дискусията стана ясно, че на среща с премиера ще се търси решение на сградния проблем. Новина за нови съдийски щатове засега обаче няма:

Подходът на тези хора е едва ли не - изчакайте първо сграда, а после е това. Това ми прилича все едно да те бомбардират и ти да стоиш и да броиш снарядите и да се чудиш, дали да се криеш - коментира обвързването на темите "нова сграда" и "още щатове" шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени