Сотир Цацаров заминава на официално посещение в Белград

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Меморандум за разбирателство и сътрудничество между българската и сръбската прокуратура ще бъде подписан по време на официалното посещение на главния прокурор Сотир Цацаров в Белград. Очаква се да бъдат обсъдени и други теми и въпроси от взаимен интерес, информират от пресцентъра на обвинител номер едно.

Съдържанието на документа, който е първи по рода си, ще стане известно в петък, както и дали той ще осигури някакъв по-директен контакт между двете прокуратури по национални и международни разследвания. Сотир Цацаров отива в Белград седмица преди старта на мегаделото "КТБ" с основен подсъдим - мажоритарния собственик на фалиралата банка. От началото на разследването, тоест от почти три години и половина, Цветан Василев е в сръбската столица, а българската прокуратура още чака отговор на искането си той да бъде екстрадиран у нас. Заради това мълчание, миналия февруари Цацаров сезира европейските институции. Няма информация последвало ли е нещо от това.

Споменатото дело "КТБ" днес беше знаковият пример, с който ръководителите на спецсъдилища и прокуратури се опитаха да убедят ВСС да реши битовите и кадровите им проблеми. След дискусията стана ясно, че на среща с премиера ще се търси решение на сградния проблем. Новина за нови съдийски щатове засега обаче няма:

Подходът на тези хора е едва ли не - изчакайте първо сграда, а после е това. Това ми прилича все едно да те бомбардират и ти да стоиш и да броиш снарядите и да се чудиш, дали да се криеш - коментира обвързването на темите "нова сграда" и "още щатове" шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Още от категорията

Светлинно шоу върху фасадата на Римската община ще разкаже за българската писменост

В 20.30 часа днес светлините на Капитолийския площад в Рим ще бъдат изключени. Поводът е  светлинно шоу върху фасадата на сградата на Римската община, което ще разкаже как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни.  Събитието е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и ще..

публикувано на 28.05.18 в 12:57

Пациенти и лекари са недоволни от новите изисквания на НЗОК за лечението на дерматологични и ревматологични заболявания

Пациенти и лекари са недоволни от новите изисквания на Националната здравноосигурителна каса за лечението на тежки дерматологични и ревматологични заболявания, които са в сила от 15 май. Те настояват решението за тези изисквания да се преразгледа.  Става въпрос за реда за отпускане на скъпоструващи билогични медикаменти на близо 7 000 болни...

публикувано на 28.05.18 в 12:53

Мълния удари междуградски автобус в Гърция

Междуградски автобус в Гърция е бил ударен от мълния и е напълно изгорял, съобщават гръцки медии. Инцидентът се е разминал без жертви и пострадали. Автобусът е пътувал от Александруполи до Орестиада и е бил ударен от гръм близо до село Монастирики.

публикувано на 28.05.18 в 12:39

Жилищна сграда в центъра на Добрич от два месеца няма нормално водоподаване

Собствениците на апартаменти в жилищна сграда в централната градска част на Добрич от два месеца страдат от липсата на нормално водоподаване. За проблема алармираха живеещите в кооперацията и потърсиха съдействието на Българското национално радио, с надеждата, че по този начин могат да принудят ВиК оператора в града да си свърши работата и..

публикувано на 28.05.18 в 12:35

Христо Михайловски: България губи близо 2 млрд. лв. от катастрофи

От 2012 г. всяка година средно по около 700 души загубват живота си вследствие на пътни инциденти, а други около 9 хил. са ранени. С тази мрачна статистика Христо Михайловски от "Ротари клуб" започна представянето на образователната кампания за пътна безопасност „Дай път на живота!“ при гостуването си в студиото на „Хоризонт“. Инициативата за..

публикувано на 28.05.18 в 12:32
Мамуду Гасама беше приет от френския президент Еманюел Макрон

Макрон дава френско гражданство на мигрант, спасил висящо от 4-ия етаж момче (ВИДЕО)

Млад мигрант от Мали, спасил 4-годишно момче, висящо от балкон на 4-ия етаж в Париж, като се изкачи по фасадата на сградата с голи ръце, ще получи френско гражданство, съобщи президентът Еманюел Макрон. На Мамуду Гасама, който се срещна днес с Макрон, след като видео от спасителната му операция стана популярно в социалните медии, ще бъде..

публикувано на 28.05.18 в 12:30
Като се лимитира законово броят на недоволните, ще се даде още по-широк фронт на възможностите да печелят

Още веднъж за кранчето „обществена поръчка“

За десети път през последните две години българските законодатели работят по промени в Закона за обществените поръчки. Този път целта е да се намали броят на юридическите лица, които имат право да обжалват. Логично на пръв поглед след опити за блокиране, които според институции може да са и откровен рекет. И не съвсем логично, ако погледнем цифрите. Били..

публикувано на 28.05.18 в 12:25