Сотир Цацаров заминава на официално посещение в Белград

Сотир Цацаров
БГНЕС

Меморандум за разбирателство и сътрудничество между българската и сръбската прокуратура ще бъде подписан по време на официалното посещение на главния прокурор Сотир Цацаров в Белград. Очаква се да бъдат обсъдени и други теми и въпроси от взаимен интерес, информират от пресцентъра на обвинител номер едно.

Съдържанието на документа, който е първи по рода си, ще стане известно в петък, както и дали той ще осигури някакъв по-директен контакт между двете прокуратури по национални и международни разследвания. Сотир Цацаров отива в Белград седмица преди старта на мегаделото "КТБ" с основен подсъдим - мажоритарния собственик на фалиралата банка. От началото на разследването, тоест от почти три години и половина, Цветан Василев е в сръбската столица, а българската прокуратура още чака отговор на искането си той да бъде екстрадиран у нас. Заради това мълчание, миналия февруари Цацаров сезира европейските институции. Няма информация последвало ли е нещо от това.

Споменатото дело "КТБ" днес беше знаковият пример, с който ръководителите на спецсъдилища и прокуратури се опитаха да убедят ВСС да реши битовите и кадровите им проблеми. След дискусията стана ясно, че на среща с премиера ще се търси решение на сградния проблем. Новина за нови съдийски щатове засега обаче няма:

Подходът на тези хора е едва ли не - изчакайте първо сграда, а после е това. Това ми прилича все едно да те бомбардират и ти да стоиш и да броиш снарядите и да се чудиш, дали да се криеш - коментира обвързването на темите "нова сграда" и "още щатове" шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Още от категорията

Студенти се събраха отново на мълчалив протест в памет на момичето, което беше прегазено на пешеходна пътека

Студентите от Югозападния университет в Благоевград  преместиха протеста си към общината, където блокираха входа на сградата. Повод за негодуванието им е инцидентът с тяхна колежка, която загина вчера на пешеходна пътека Преди минути кметът на общината Атанас Камбито в излезе, за да разговаря с протестиращите. По-рано с жива верига студенти от..

обновено на 13.12.17 в 09:06
Стефания Георгиева

Стефания Георгиева: Всяка една ситуация за мен е танц

Стефания Георгиева е хореограф, създател на независим танцов театър АТОМ, преподавател по съвременен танц. В рубриката „Човекът“ ви представяме нейния портрет, в който са вплетени ритъмът, музика и желанието да направи невъзможното възможно. Къде се крие предизвикателството да бъдеш независим танцьор? Каква е перспективата за съвременния танц в..

публикувано на 13.12.17 в 09:05

Нов вид наркотик - синтетичен опиат се разпространява в столичните училища

Дилъри на наркотици, често крият дрогата в помещения в столични училища. Сигнали за това са подавани в СДВР, разказ пред „Хоризонт“ инспектор Петьо Петков от сектора за борба с наркотиците. Най-новият хит сред учениците в София е синтетичен наркотик, наречен на жаргон "Шмика". Той наподобява действието на марихуаната и се продава между 2..

обновено на 13.12.17 в 09:05

Трети ден работещите в ловешката болница ще излязат на едночасов предупредителен протест

Трети ден работещите в ловешката болница ще излязат на едночасов предупредителен протест заради неизплатени заплати. Медиците не са получавали възнагражденията си за септември, октомври и ноември, а лекари, медицински сестри и санитари продължават да напускат.  В болницата има сериозен недостиг на лекарства и консумативи заради запорираните сметки...

публикувано на 13.12.17 в 08:55
Ясен Дараков

Ясен Дараков: Българите в Чикаго имат нужда от радио на български език

В Чикаго започна излъчване радио на български език „BG VOICE“ за българите, които живеят там. Как е възникнала идеята, кой ще „говори“ по „BG VOICE“, какво включва програмата и защо е важно да има радио за българи в САЩ? – разказва един от основателите му журналистът Ясен Дараков.

публикувано на 13.12.17 в 08:50

Все по-сериозен става проблемът с липсата на медицински сестри у нас

Проблемът с липсата на медицински сестри във Велико Търново е доста сериозен. В района работят 760 медицински сестри, като само половината от тях са на възраст до 55 години, 212 са над 60 години. Пенсионираните медицински сестри спасяват болниците, тъй като трябва да отговарят на определени критерии за кадрите, които НЗОК изисква, споделят..

публикувано на 13.12.17 в 08:35

Жители на бургаския квартал "Банево" излизат на протест срещу работата на кариера за инертни материали

Жители на бургаския квартал "Банево" излизат на протест срещу работата на кариера за инертни материали, която се намира в непосредствена близост до къщите им. Кариерата се експлоатира от общинско предприятие. Повод за недоволството са планираните за днес контролирани взривове.   Освен протеста, всъщност и служители на самата кариера на..

публикувано на 13.12.17 в 07:20