До 2020-а Великотърновската болница вече ще има единна сграда

Започва строежът на нов болничен комплекс в старопрестолния град
Великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов"
БГНЕС


Във Велико Търново започва строежът на нов клиничен комплекс на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".  Инвестицията е за 4,5 милиона лева собствено финансиране от лечебното заведение, което днес чества 150 години от своето създаване. Новото болнично крило ще е с разгъната застроена площ от близо 4 000 кв. метра и с топла връзка ще има достъп до сегашната сграда.  Парите, които осигурява за строежа Великотърновската болница, идват от продажбата на 20 декара с недостроения от 30 години хирургически блок в болничния двор и на парцела с неработещата парова централа, купени от търговска верига, която строи хипермаркет.  Плановете са новият болничен корпус да е готов до 2020 година.


От три десетилетия медици и пациенти се налага да пътуват от единия до другия край на Велико Търново, където се намират двата корпуса на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".  Началото на края на неудобството за болните и на неоправданото харчена по 400 хиляди лева годишно за транспорт на медиците дойде  - започва изграждането на нов болничен корпус, в който да съберем на едно място всички отделения на Великотърновската болница, посочи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев, като допълни:

За да отговаряме на съвременните медицински стандарти и изисквания, ние трябва да сме единна болница  - във всеки един момент отделенията взаимно да допълват лечебния процес.  Не може  реанимацията, интензивните отделения да бъдат в База 1 в Нова болница на 4-5 километра разстояние от такива тежки отделения като родилно отделение, ортопедия, гинекология, интензивен неврологичен сектор -  трябва да бъдем на едно място, да бъдем единен завършен лечебен и диагностичен комплекс.

Повече по темата ще научите от репортажа в звуковия файл.  

Още от категорията

Надзиратели и съдебни охранители протестираха в Кърджали

Двайсетпроцентно увеличение на заплатите поискаха служителите на Главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" в Кърджали. Това стана на проведения тази вечер протест пред сградата на съдебната палата в града. В протеста участваха около трийсетина от общо 43-мата служители на местните структури на двете Главни дирекции. Те избраха..

публикувано на 21.02.18 в 20:04
Жени Начева

Жени Начева опроверга твърденията, че е променяла решения на НЗОК и цифри по бюджетите на болници

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева опроверга твърденията на проф. Камен Плочев, че е променяла решения на Касата и цифри по бюджетите на болници.  Всички цифри, числа, независимо къде и как са обсъждани, се приемат окончателно от Надзорния съвет на Касата по съответните условия, ред и правила. Аз не съм политик. Аз съм..

обновено на 21.02.18 в 18:54

Повдигнато е обвинение на бившия легионер Иван Пачелиев за възпрепятстване на органите на реда

Обвинение за възпрепятстване на органите на реда вече е повдигнато срещу Иван Пачелиев , който беше арестуван снощи в тополовградското село Орешник. Пачелиев остана барикадиран в дома си цяло денонощие, след като преди това стреля срещу полицаи. Цял ден продължиха следствените експерименти и претърсване на къщата на Иван Пачелиев. Той е бивш..

обновено на 21.02.18 в 18:39

18-годишно момче е в тежко състояние след жесток побой пред бургаска дискотека

Осемнайсетгодишно годишно момче е в тежко състояние, с опасност за живота, след жесток побой пред бургаска дискотека. Момчето е настанено в отделението по реанимация и спешно се нуждае от кръвопреливане.  В морския град се организира акция по кръводаряване за спасяването на младежа.  Инцидентът е станал преди 10 дни, но първоначално полицията е..

публикувано на 21.02.18 в 18:17

Младен Маринов: Пачелиев е имал редовен договор във Френския чуждестранен легион

35-годишният Иван Пачелиев е имал редовен петгодишен договор във Френския чуждестранен легион. Това съобщи пред "Хоризонт" главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов . Задържаният е бил в легиона от 2009-а до 2014-а година. В същото време службите у нас нямат официална информация колко са българите, служещи в това подразделение на..

обновено на 21.02.18 в 17:59

СП отказа да предостави на депутати от БСП резултатите от проверката на оградата по българо-турската граница

Специализираната прокуратура отказа да предостави на депутатите от БСП Елена Йончева и Крум Зарков доклада за резултатите от проверката на ДАНС, свързан с изграждането на оградата по българо-турската граница. Според наблюдаващия прокурор, докладът е част от доказателствените материали по образуваното в края на миналата година досъдебно..

публикувано на 21.02.18 в 17:56
акад. Дамян Дамянов

Акад. Дамян Дамянов: Изкриви се моралът на лекарите

Като че ли усилията на здравния министър са насочени към здравноосигурителния модел, който той счита за напълно изчерпан, но този модел ние самите последователно го разстреляхме. Тази позиция изрази в предаването „Нещо повече“ акад. Дамян Дамянов , завеждащ Секция „Медицински науки“ в БАН, инициатор на обществена дискусия в БАН за..

публикувано на 21.02.18 в 17:31