До 2020-а Великотърновската болница вече ще има единна сграда

Започва строежът на нов болничен комплекс в старопрестолния град
Великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов"
Снимка: БГНЕС


Във Велико Търново започва строежът на нов клиничен комплекс на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".  Инвестицията е за 4,5 милиона лева собствено финансиране от лечебното заведение, което днес чества 150 години от своето създаване. Новото болнично крило ще е с разгъната застроена площ от близо 4 000 кв. метра и с топла връзка ще има достъп до сегашната сграда.  Парите, които осигурява за строежа Великотърновската болница, идват от продажбата на 20 декара с недостроения от 30 години хирургически блок в болничния двор и на парцела с неработещата парова централа, купени от търговска верига, която строи хипермаркет.  Плановете са новият болничен корпус да е готов до 2020 година.


От три десетилетия медици и пациенти се налага да пътуват от единия до другия край на Велико Търново, където се намират двата корпуса на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".  Началото на края на неудобството за болните и на неоправданото харчена по 400 хиляди лева годишно за транспорт на медиците дойде  - започва изграждането на нов болничен корпус, в който да съберем на едно място всички отделения на Великотърновската болница, посочи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев, като допълни:

За да отговаряме на съвременните медицински стандарти и изисквания, ние трябва да сме единна болница  - във всеки един момент отделенията взаимно да допълват лечебния процес.  Не може  реанимацията, интензивните отделения да бъдат в База 1 в Нова болница на 4-5 километра разстояние от такива тежки отделения като родилно отделение, ортопедия, гинекология, интензивен неврологичен сектор -  трябва да бъдем на едно място, да бъдем единен завършен лечебен и диагностичен комплекс.

Повече по темата ще научите от репортажа в звуковия файл.  

Още от категорията

Светлинно шоу върху фасадата на Римската община ще разкаже за българската писменост

В 20.30 часа днес светлините на Капитолийския площад в Рим ще бъдат изключени. Поводът е  светлинно шоу върху фасадата на сградата на Римската община, което ще разкаже как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни.  Събитието е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и ще..

публикувано на 28.05.18 в 12:57

Пациенти и лекари са недоволни от новите изисквания на НЗОК за лечението на дерматологични и ревматологични заболявания

Пациенти и лекари са недоволни от новите изисквания на Националната здравноосигурителна каса за лечението на тежки дерматологични и ревматологични заболявания, които са в сила от 15 май. Те настояват решението за тези изисквания да се преразгледа.  Става въпрос за реда за отпускане на скъпоструващи билогични медикаменти на близо 7 000 болни...

публикувано на 28.05.18 в 12:53

Мълния удари междуградски автобус в Гърция

Междуградски автобус в Гърция е бил ударен от мълния и е напълно изгорял, съобщават гръцки медии. Инцидентът се е разминал без жертви и пострадали. Автобусът е пътувал от Александруполи до Орестиада и е бил ударен от гръм близо до село Монастирики.

публикувано на 28.05.18 в 12:39

Жилищна сграда в центъра на Добрич от два месеца няма нормално водоподаване

Собствениците на апартаменти в жилищна сграда в централната градска част на Добрич от два месеца страдат от липсата на нормално водоподаване. За проблема алармираха живеещите в кооперацията и потърсиха съдействието на Българското национално радио, с надеждата, че по този начин могат да принудят ВиК оператора в града да си свърши работата и..

публикувано на 28.05.18 в 12:35

Христо Михайловски: България губи близо 2 млрд. лв. от катастрофи

От 2012 г. всяка година средно по около 700 души загубват живота си вследствие на пътни инциденти, а други около 9 хил. са ранени. С тази мрачна статистика Христо Михайловски от "Ротари клуб" започна представянето на образователната кампания за пътна безопасност „Дай път на живота!“ при гостуването си в студиото на „Хоризонт“. Инициативата за..

публикувано на 28.05.18 в 12:32
Мамуду Гасама беше приет от френския президент Еманюел Макрон

Макрон дава френско гражданство на мигрант, спасил висящо от 4-ия етаж момче (ВИДЕО)

Млад мигрант от Мали, спасил 4-годишно момче, висящо от балкон на 4-ия етаж в Париж, като се изкачи по фасадата на сградата с голи ръце, ще получи френско гражданство, съобщи президентът Еманюел Макрон. На Мамуду Гасама, който се срещна днес с Макрон, след като видео от спасителната му операция стана популярно в социалните медии, ще бъде..

публикувано на 28.05.18 в 12:30
Като се лимитира законово броят на недоволните, ще се даде още по-широк фронт на възможностите да печелят

Още веднъж за кранчето „обществена поръчка“

За десети път през последните две години българските законодатели работят по промени в Закона за обществените поръчки. Този път целта е да се намали броят на юридическите лица, които имат право да обжалват. Логично на пръв поглед след опити за блокиране, които според институции може да са и откровен рекет. И не съвсем логично, ако погледнем цифрите. Били..

публикувано на 28.05.18 в 12:25