До 2020-а Великотърновската болница вече ще има единна сграда

Започва строежът на нов болничен комплекс в старопрестолния град

Великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов"
БГНЕС


Във Велико Търново започва строежът на нов клиничен комплекс на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".  Инвестицията е за 4,5 милиона лева собствено финансиране от лечебното заведение, което днес чества 150 години от своето създаване. Новото болнично крило ще е с разгъната застроена площ от близо 4 000 кв. метра и с топла връзка ще има достъп до сегашната сграда.  Парите, които осигурява за строежа Великотърновската болница, идват от продажбата на 20 декара с недостроения от 30 години хирургически блок в болничния двор и на парцела с неработещата парова централа, купени от търговска верига, която строи хипермаркет.  Плановете са новият болничен корпус да е готов до 2020 година.


От три десетилетия медици и пациенти се налага да пътуват от единия до другия край на Велико Търново, където се намират двата корпуса на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".  Началото на края на неудобството за болните и на неоправданото харчена по 400 хиляди лева годишно за транспорт на медиците дойде  - започва изграждането на нов болничен корпус, в който да съберем на едно място всички отделения на Великотърновската болница, посочи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев, като допълни:

За да отговаряме на съвременните медицински стандарти и изисквания, ние трябва да сме единна болница  - във всеки един момент отделенията взаимно да допълват лечебния процес.  Не може  реанимацията, интензивните отделения да бъдат в База 1 в Нова болница на 4-5 километра разстояние от такива тежки отделения като родилно отделение, ортопедия, гинекология, интензивен неврологичен сектор -  трябва да бъдем на едно място, да бъдем единен завършен лечебен и диагностичен комплекс.

Повече по темата ще научите от репортажа в звуковия файл.  

Още от категорията

Мая Манолова: Всички работници ще получат неизплатените си от години възнаграждения

Всички работници у нас ще получат неизплатените си от години възнаграждения. В това увериха омбудсманът и депутати от всички парламентарни групи, след като парламентът прие на второ четене промени в Кодекса на труда, за които настояваше Мая Манолова . Вече ще бъде забранено и няма да е възможно да се продават фирми на клошари, с цел некоректни..

публикувано на 13.12.17 в 16:16

Обвиняемият за катастрофата в Приморско, при която загина велосипедист, остава в ареста

Бургаският апелативен съд остави в ареста 59-годишния Владимир Колев . Той е обвинен за катастрофата в Приморско, при която загина велосипедистът Евелин Дуков .  Близки и приятели на загиналия Евелин Дуков протестираха пред съдебната палата с искане за доживотна присъда: За мен най-голямата вина е това, че си е позволил да се напие до..

публикувано на 13.12.17 в 16:03

Доц. д-р М. Гешева: Както и да бъде приготвена вечерята по празниците, най-важно е да не се прекалява

Мярка в количеството на празничната трапеза и качество на общуването с най-близките хора , това е най-добрата рецепта за безаварийно изкарване на предстоящите празнични дни. Съветът е на доц. Маргарита Гешева , национален консултант по токсикология и началник на токсикологичното отделение в "Пирогов". Както и да бъде приготвена вечерята по..

публикувано на 13.12.17 в 15:52

Заради нередовно призоваване на Цветан Василев делото за източване на КТБ беше отложено

Заради нередовно призоваване на банкера Цветан Василев делото за източване на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) беше отложено. Следващата дата, на която ще бъде направен опит за провеждане на разпоредително заседание, е 23-ти януари. Абсолютно предизвестен провал - първо, защото разследването срещу Цветан Василев беше..

обновено на 13.12.17 в 15:49

Астрономът Никола Каравасилев: Планът на Тръмп за мисии до Луната и Марс не е утопия

Планът на Доналд Тръмп – САЩ да изпратят отново астронавти на Луната, където да се подготви пилотирана мисия до Марс, в никакъв случай не е утопия. Това коментира в ефира на "Хоризонт" Никола Каравасилев , който е ръководител на националните ни отбори по астрономия и астрофизика. Американският президент подчерта: Този път не става дума само да се..

обновено на 13.12.17 в 15:26

Природозащитници отново на протест в защита на Пирин

Протест в подкрепа на Национален парк „Пирин“ ще се проведе днес от 18:30 часа. Шествието ще тръгне от паметника на Алеко Константинов, който се намира в началото на пешеходната зона на бул. "Витоша", ще премине по булеварда, ще завие по бул. "Дондуков" и ще стигне до сградата на Министерския съвет. Протестът е срещу опитите планът за управление на..

публикувано на 13.12.17 в 14:34

Хората с увреждания в Добрич срещу критериите за предоставяне на безплатни карти за транспорт

Сдруженията на инвалидите, слепите и глухите в Добрич подадоха жалба до Общинския съвет, в която изразяват несъгласието си с критериите за предоставяне на безплатни карти за общинската транспортна схема на хората с увреждания, които бяха одобрени от местния общински съвет. След като се запознах с критериите, които представя Общината да се реши кой има..

обновено на 13.12.17 в 14:28