До 2020-а Великотърновската болница вече ще има единна сграда

Започва строежът на нов болничен комплекс в старопрестолния град
Великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов"
Снимка: БГНЕС


Във Велико Търново започва строежът на нов клиничен комплекс на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".  Инвестицията е за 4,5 милиона лева собствено финансиране от лечебното заведение, което днес чества 150 години от своето създаване. Новото болнично крило ще е с разгъната застроена площ от близо 4 000 кв. метра и с топла връзка ще има достъп до сегашната сграда.  Парите, които осигурява за строежа Великотърновската болница, идват от продажбата на 20 декара с недостроения от 30 години хирургически блок в болничния двор и на парцела с неработещата парова централа, купени от търговска верига, която строи хипермаркет.  Плановете са новият болничен корпус да е готов до 2020 година.


От три десетилетия медици и пациенти се налага да пътуват от единия до другия край на Велико Търново, където се намират двата корпуса на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".  Началото на края на неудобството за болните и на неоправданото харчена по 400 хиляди лева годишно за транспорт на медиците дойде  - започва изграждането на нов болничен корпус, в който да съберем на едно място всички отделения на Великотърновската болница, посочи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев, като допълни:

За да отговаряме на съвременните медицински стандарти и изисквания, ние трябва да сме единна болница  - във всеки един момент отделенията взаимно да допълват лечебния процес.  Не може  реанимацията, интензивните отделения да бъдат в База 1 в Нова болница на 4-5 километра разстояние от такива тежки отделения като родилно отделение, ортопедия, гинекология, интензивен неврологичен сектор -  трябва да бъдем на едно място, да бъдем единен завършен лечебен и диагностичен комплекс.

Повече по темата ще научите от репортажа в звуковия файл.  

Още от категорията

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"-3 тази вечер. Сигналът е бил подаден от хора, живеещи в жилищния блок с него. В момента полиция извършва оглед.  Работи се по всички версии за причините за смъртта, като в това число и убийство. За да се потвърди обаче тази версия, трябва да мине оглед в съдебна медицина, който вероятно ще се..

публикувано на 21.09.18 в 22:00

Евтанизираха трите овце от стадото във Вуково, в което беше открита бруцелоза

На заседание тази вечер на Областната епизоотична комисия в Кюстендил бяха докладвани мерките, взети във връзка с констатираното във Вуково огнище на бруцелоза по овцете и козите. С областния управител бяха обсъдени и уточнени и мерките, които трябва да бъдат прилагани. Всички нови положително реагирали за бруцелоза животни ще бъдат умъртвени..

публикувано на 21.09.18 в 21:55

3 от фабриките на “Винпром Карнобат“ край селата Венец и Церковски спират работа

Три от фабриките за производство и бутилиране на спиртни напитки край карнобатските села Венец и Церковски спират работа. Причината са запечатаните за 48 часа данъчни складове от Агенция "Митници". Производствената база е собственост на задържания в ареста алкохолен бос Миню Стайков.  Част от затворените фабрики преминават на авариен режим, което..

обновено на 21.09.18 в 21:45

Почина нашият колега Георги Василски

Почина нашият дългогодишен, обичан и уважаван колега Георги Василски. Въпреки тежката болест, до последния момент той беше изключително творчески активен. Дълги години той беше директор и главен редактор на програма "Христо Ботев". Като кореспондент на БНР в Букурещ, той познаваше дълбоко бита и проблемите на българското малцинство в..

публикувано на 21.09.18 в 21:29

Президентът връчи отличия на 7 българи, постигали златно ниво в наградата на Херцога на Единбург

Президентът Румен Радев връчи отличия на 7 български младежи, които за първи път у нас постигат златно ниво в международната награда на Херцога на Единбург. Над 60 години това е водеща международна младежка програма за личностно развитие и постижения в над 130 страни. В България наградата е учредена преди четири години...

публикувано на 21.09.18 в 20:51

Започна 12-ият Международен фестивал на военните оркестри във Велико Търново

С откриването на 12-ия Международен фестивал на военните оркестри тази вечер във Велико Търново започнаха честванията на 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Тази година в старата столица се представят четири военни оркестъра от България, Полша и Украйна. По традиция концертите на музикантите под пагон са част от празничната..

публикувано на 21.09.18 в 20:36

Почистиха надписа, надраскан върху българския паметник-костница "Ледена стена" в Ниш

Надписът, надраскан с черен спрей върху българския паметник-костница "Ледена стена", е почистен от работници на комуналната служба в Ниш,   съобщава БГНЕС. В мемориала почиват костите на 2015 български войници, загинали за освобождението на Югославия в завършващата фаза на Втората световна война. Вандалският акт е   извършен от подписалата се..

публикувано на 21.09.18 в 20:30