Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК даде съвети на скиорите и туристите преди зимния сезон

Снимка: БГНЕС

Преди откриването на зимния сезон в планинските ни курорти,  от Българския червен кръст пропомниха съветите към скриорите, туристите и любителине на планините през зимата.

От БЧК казаха още, че  сред сновните причини за инцидентите са подценяване на условията в планините и надценяване на възможностите на самите туристи.

От Планинската спасителна служба препоръчват на почитателите на планината да са сключили планинска застраховка, която покрива разходите при евентуален инцидент. Друг важен съвет е туристите да качат на телефоните си приложението на планинската служба. То е безплатно, улеснява спасителите при инциденти и намалява времето за оказване на помощ.

В българските планини има 9 бази на планинските спасители, където дават дежурства, четири от които са с 24-часово дежурство, вкл. централния и денонощния пост, който също е 24 часа, с директна връзка към тел.112 - заяви Емил Нешев - директор на Планинската спасителна служба.

В планините все още няма естествен сняг и затова от зимните курорти предвиждат пистите да бъдат заснежени с изкуствен сняг. Но този сняг крие по-голяма опасност от наранявания, каза Веселин Ганчев от планинската служба.
И действително се получава така, че в откриването на сезона в първия му ден има доста сериозен травматизъм.

Председателят на БЧК Христо Григоров напомня още веднъж, че е важно в България да има закон за доброволчеството.
Вече пет правителства прехвърлят този закон като един горещ картоф едни на други и не взимат решение. Изключително е важно. - смята Григоров.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна