Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансирането на дялово участие ще е нов акцент в стратегията на ББР

С. Касидова: Да дадем шанс на новото ръководство на ББР да покаже какво може и да изгради дух на партньорство с бизнеса

Снимка: bbr.bg

Новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР) има амбициозни проекти как да подпомага бизнеса. Това стана ясно още вчера, когато изпълнителният директор Стоян Мавродиев представи стратегията на банката пред икономическата комисия в парламента. Там той обеща Банката за развитие да подпомага публично-частното партньорство и големите инфраструктурни проекти. 

ББР ще направи инвестиционно проучване за нуждите на малкия и среден бизнес, заяви в ефира на "Хоризонт" София Касидова, която е съветник на Управителния съвет на банката. Освен това банката ще предложи нови схеми, разработени с европейските институции и с китайски партньори. Касидова е убедена, че новата стратегия на ББР ще подпомогне фирмите и поиска шанс на новия Управителен съвет, оглавяван от Стоян Мавродиев. 

Освен вече познатите инструменти, свързани с директни заеми или съвместни кредитни линии с търговските банки, стратегията на ББР ще има нов фокус, в синхрон с актуалните тенденции в Европа, обясни Касидова: Ще се опитаме да застъпим финансирането на дялово участие -  както с кредити, така и с повече капитал за дялово участие  - в капитала на фирмите. 
 
Сред най-сериозните проблеми на компаниите е достъпът до финансиране, а причините за тази и други трудности ще бъдат изследвани със специално проучване: По този начин ние не само ще имаме една по-точна картина, но ще можем да валидираме някак си и нашата стратегия по отношение на най-добрия микс от инструменти.
Въпреки че има подписано споразумение с Китайската банка за развитие, все още конкретните проекти за подпомагане на бизнеса не са разработени, посочи още София Касидова. Тя не вижда проблем с доверието на фирмите към банката, въпреки че бизнесът имаше остри критики към работата на Стоян Мавродиев в Комисията за финансов надзор. Тя коментира:  

Регулаторите по принцип никога не са обичани. Какви точно са били възраженията наистина не мога да коментирам, но сегашната работа на председателя е вече от съвсем друга позиция и тя не е да регулира бизнеса, а точно да му помага. Нека да дадем възможност да покаже какво може и как ще изгради такъв дух на партньорство и на доверие с бизнеса.
Цялото интервю със съветника на УС на ББР София Касидова с информация и за останалите проекти в мащабната стратегия на банката, може да чуете от звуковия файл.  





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна