Столичният инспекторат с кампания за събиране на стари гуми, за да се предотврати изгарянето им

| обновено на 07.12.17 в 19:07
БГНЕС

По повод протестите на жителите на някои от столичните райони за това, че отпадъци се изгарят в печки за битово отопление и замърсяват въздуха, Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат коментира проблемите, свързани с качеството на въздуха в София, като обясни:

При нас са сигналите не са много и далеч не са стотици  - ние реагираме на всеки сигнал, който се отнася за изгаряне на открито  - на клада, защото това се получава и през лятото, и през зимата.  Аз лично съм била по сигнал, когато обгарят на открито, мисля че беше през септември, кабели. Това е недопустимо във всички случаи - тогава моментално се извикват органите на реда и пожарната - защото Столичният инспекторат не може да санкционира някого, ако не е снета самоличността му.  Тук може много да се разказва, има глобени - дали са платили санкциите, или не са, не мога да кажа, защото Столичният инспекторат не събира глоби, това е работа на други органи.

Но целта не е тази  - целта е всички заедно (и това се случва) да работим в посока по-малка възможност различни групи хора да нарушават разпоредбите на Общината, да замърсяват околната среда като горят  - или в печките, или на открито, различни неразрешени материали. Точно в тази връзка Столичната община - чрез нас като Столичен инспекторат и районната администрация "Овча купел" започваме една кампания по събиране на стари гуми от домакинствата.

Постоянно извършваме проверки и смея отговорно да кажа, че в  много от сервизите, гуми-центровете се знае колко гуми се намират при тях, на кого и по какъв ред се предават. В тази посока ние работим с Регионалната инспекция по околната среда и водите в София. Но установяват колегите инспектори, че около съдовете (всеки го е виждал) има оставени стари гуми. Събират се не само гуми, а и хартията, картон, пластмасата и съответно най-вероятно попадат нерегламентирано за изгаряне в домакинството.

Затова искаме да съберем тези стари гуми. Започваме кампанията в събота и неделя  - на 9-и и 10-и декември, като ще продължим дотогава, докогато позволява времето или пък съберем всички стари гуми, в кръга на шегата.

Веска Георгиева увери, че автосервизите и гуми центровете се проверяват през цялата година. Тя добави, че се работи и с фирмите по чистотата, за да се събират бързо, особено едрогабаритни отпадъци, които се очаква, че може да попаднат в печки и да отделят вредни химикали. Контролът е разнопосочен, работим с различни институции, отбеляза Георгиева. Наложените санкции за нерегламентирано изгаряне обаче са малко, призна тя. Глобите са само три. 

Ивайло Хлебаров от екологичното сдружение "За земята", който също коментира темата за замърсяването на въздуха и нерегламентираното изгаряне на отпадъци в София, отбеляза, че малкият брой на санкционираните  - само трима за годината, показва, че контролът е недостатъчен:  Определено не мисля, че това е добре свършена работа. Още повече, че тези резултати показват, че цари типичният хаос за българските институции, когато са изправени пред трудни проблеми.

Много често се говори, че проблемът идва изключително  от бедните квартали, но се вижда, че всъщност кварталите, в които имаме къщи, също са  проблематични.....Като цяло проблемът с използването на дърва и въглища за битово отопление е много сериозен  - и в София, и не само в София.  Така че не бихме могли да решим проблема, ако се фокусираме само върху определени квартали.

Но наистина има проблеми, които трябва да се решават  - примерно една възможност е, където се знае, че се гори всяка вечер да има полиция, ако трябва да има пожарна, и в момента, в който се видят тези неща, да се реагира, но аз не виждам дори такъв опит да се прави в момента.

Ние настояваме от години за различни промени,  но въпросът е дали има политическа воля да се прилагат мерки, които много често са непопулярни, а някои от тях са наистина трудни, посочи още Хлебаров.

Интервютата с Веска Георгиева и Ивайло Хлебаров може да чуете от звуковите файлове. 

Във връзка с кампанията за събиране на гуми се откриват три временни стационарни пункта, които ще работят тази събота и неделя от 8 до 16 часа на следните адреси: Овча купел 1 -  на бул. "Линкълн" № 55 и улица "Зеленика", автокозметичен център "Портокал";

Втори пункт: Овча купел 1  - бул. "Линкълн" срещу блок 431; Трети пункт:  Павилион Овча купел 2 - кръстовището на бул. "Линкълн" и ул. "Петър Димков";

За квартал Суходол, квартал Горна баня, село Мало Бучино и старата част на  Овча Купел има мобилен пункт,  като на телефон 0882  27 12 18 може да подадете информация за точния адрес, от който трябва да се вземат старите гуми.


Още от категорията

Надзирателите и служители в съдебната охрана от няколко града на страната за пореден път на протест

На пореден протест в няколко града на страната излизат надзирателите и служители в съдебната охрана. В Смолян те се събраха пред сградата на Съдебната палата, за да повторят своите искания за по-високи възнаграждения и увеличаване на щатните бройки. Протестиращите настояват за 20 % увеличение на заплатите и изравняване на всички суми в..

обновено на 20.02.18 в 15:19

Обезщетение от 400 хил. лв. поискаха родителите на убития в Борисовата градина Георги Игнатов

Обезщетение от общо 400 000 лева поискаха родителите на 15- годишния Георги Игнатов от подсъдимия за смъртта му Йоан Матев . Игнатов беше убит на 2 юни 2015-та година в столичната Борисова градина. Делото за смъртта на момчето започна днес в Софийския градски съд.  Съдия Руси Алексиев допусна гражданските искове, въпреки възраженията на тримата..

обновено на 20.02.18 в 15:09
Илиян Василев

Илиян Василев: Когато има външна намеса, обществото няма възможност да изгради своя просветена позиция

Когато има външна фокусирана и центрирана намеса, обществото няма възможност да изгради своя балансирана и просветена позиция. Това коментира по повод признанието на Валери Симеонов за дирижирана от Русия кампания срещу енергийната независимост на България Илиян Василев , бивш посланик на България в Русия и енергиен експерт. В интервю за..

публикувано на 20.02.18 в 14:59

Младеж с увреждания е с опасност за живота след падане от третия етаж на Центъра за настаняване от семеен тип в Роман

Две болници в София са отказали да приемат младежа с увреждания, който падна от третия етаж на Центъра за настаняване от семеен тип в Роман. Това твърдят от Агенцията за социално подпомагане във Враца. Момчето е с опасност за живота и в момента се транспортира към болница в Плевен.  Падането на младежа е видяно от служители на Центъра за..

обновено на 20.02.18 в 14:51
Боян Бойчев

Боян Бойчев: Министерството на здравеопазването и НЗОК трябва да работят в синергия

Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да работят в синергия, а това, което се наблюдава, е едно излишно противопоставяне на позиции, при което крайният резултат не е добър за здравеопазването. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Боян Бойчев , представител на..

публикувано на 20.02.18 в 14:18

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка, научи "Хоризонт". До нея се е стигнало след разговор с главния прокурор Сотир Цацаров.  Говорителят на прокуратурата в Пазарджик Пламен Пантов отказа да коментира. Той нито отрече, нито потвърди информацията. Името на районния прокурор Георги Кацаров нашумя по..

публикувано на 20.02.18 в 14:11

3-годишни близнаци са настанени в Университетската болница в Пловдив с наранявания

3-годишни близнаци - момче и момиче, са настанени в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив с наранявания. Майката, която ги е отглеждала сама, е в ареста. По нейните обяснения травмите на децата са следствие от паднал предмет в дома им. Разследва се дали върху децата е било упражнено насилие. Близнаците са приети по спешност вчера...

публикувано на 20.02.18 в 14:05