Столичният инспекторат с кампания за събиране на стари гуми, за да се предотврати изгарянето им

| обновено на 07.12.17 в 19:07
Снимка: БГНЕС

По повод протестите на жителите на някои от столичните райони за това, че отпадъци се изгарят в печки за битово отопление и замърсяват въздуха, Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат коментира проблемите, свързани с качеството на въздуха в София, като обясни:

При нас са сигналите не са много и далеч не са стотици  - ние реагираме на всеки сигнал, който се отнася за изгаряне на открито  - на клада, защото това се получава и през лятото, и през зимата.  Аз лично съм била по сигнал, когато обгарят на открито, мисля че беше през септември, кабели. Това е недопустимо във всички случаи - тогава моментално се извикват органите на реда и пожарната - защото Столичният инспекторат не може да санкционира някого, ако не е снета самоличността му.  Тук може много да се разказва, има глобени - дали са платили санкциите, или не са, не мога да кажа, защото Столичният инспекторат не събира глоби, това е работа на други органи.

Но целта не е тази  - целта е всички заедно (и това се случва) да работим в посока по-малка възможност различни групи хора да нарушават разпоредбите на Общината, да замърсяват околната среда като горят  - или в печките, или на открито, различни неразрешени материали. Точно в тази връзка Столичната община - чрез нас като Столичен инспекторат и районната администрация "Овча купел" започваме една кампания по събиране на стари гуми от домакинствата.

Постоянно извършваме проверки и смея отговорно да кажа, че в  много от сервизите, гуми-центровете се знае колко гуми се намират при тях, на кого и по какъв ред се предават. В тази посока ние работим с Регионалната инспекция по околната среда и водите в София. Но установяват колегите инспектори, че около съдовете (всеки го е виждал) има оставени стари гуми. Събират се не само гуми, а и хартията, картон, пластмасата и съответно най-вероятно попадат нерегламентирано за изгаряне в домакинството.

Затова искаме да съберем тези стари гуми. Започваме кампанията в събота и неделя  - на 9-и и 10-и декември, като ще продължим дотогава, докогато позволява времето или пък съберем всички стари гуми, в кръга на шегата.

Веска Георгиева увери, че автосервизите и гуми центровете се проверяват през цялата година. Тя добави, че се работи и с фирмите по чистотата, за да се събират бързо, особено едрогабаритни отпадъци, които се очаква, че може да попаднат в печки и да отделят вредни химикали. Контролът е разнопосочен, работим с различни институции, отбеляза Георгиева. Наложените санкции за нерегламентирано изгаряне обаче са малко, призна тя. Глобите са само три. 

Ивайло Хлебаров от екологичното сдружение "За земята", който също коментира темата за замърсяването на въздуха и нерегламентираното изгаряне на отпадъци в София, отбеляза, че малкият брой на санкционираните  - само трима за годината, показва, че контролът е недостатъчен:  Определено не мисля, че това е добре свършена работа. Още повече, че тези резултати показват, че цари типичният хаос за българските институции, когато са изправени пред трудни проблеми.

Много често се говори, че проблемът идва изключително  от бедните квартали, но се вижда, че всъщност кварталите, в които имаме къщи, също са  проблематични.....Като цяло проблемът с използването на дърва и въглища за битово отопление е много сериозен  - и в София, и не само в София.  Така че не бихме могли да решим проблема, ако се фокусираме само върху определени квартали.

Но наистина има проблеми, които трябва да се решават  - примерно една възможност е, където се знае, че се гори всяка вечер да има полиция, ако трябва да има пожарна, и в момента, в който се видят тези неща, да се реагира, но аз не виждам дори такъв опит да се прави в момента.

Ние настояваме от години за различни промени,  но въпросът е дали има политическа воля да се прилагат мерки, които много често са непопулярни, а някои от тях са наистина трудни, посочи още Хлебаров.

Интервютата с Веска Георгиева и Ивайло Хлебаров може да чуете от звуковите файлове. 

Във връзка с кампанията за събиране на гуми се откриват три временни стационарни пункта, които ще работят тази събота и неделя от 8 до 16 часа на следните адреси: Овча купел 1 -  на бул. "Линкълн" № 55 и улица "Зеленика", автокозметичен център "Портокал";

Втори пункт: Овча купел 1  - бул. "Линкълн" срещу блок 431; Трети пункт:  Павилион Овча купел 2 - кръстовището на бул. "Линкълн" и ул. "Петър Димков";

За квартал Суходол, квартал Горна баня, село Мало Бучино и старата част на  Овча Купел има мобилен пункт,  като на телефон 0882  27 12 18 може да подадете информация за точния адрес, от който трябва да се вземат старите гуми.


Още от категорията

Магистрала „Люлин“ блокирана при Даскалово, пътят за Варна - при Добрич, протестите в страната заради високите цени на горивата не стихват

Перничани, недоволни от поскъпването на горивата и автомобилните застраховки, преградиха с живи вериги автомагистралите „Люлин“ и „Струма“ в района на пътен възел „Даскалово“. Полицията и жандармерията не можаха да попречат на стотиците протестиращи. В резултат на блокадата се извиха огромни опашки от автомобили. Протестите срещу високите цени на..

обновено на 12.11.18 в 20:26
Миню Стайков - в средата

Апелативният съд наложи запор на сметки и възбрана над имоти на Миню Стайков

Два месеца след акцията в заводи и офиси на бизнесмена Стайков. Апелативният специализиран съд наложи запор и възбрани на множество имоти, сметки и дружествени дялове на алкохолния бос. Съобщението дойде от специализираната прокуратура, но без подробности за това на каква сума възлизат наложените обезпечителни мерки.  Стайков, който е собственик..

обновено на 12.11.18 в 20:12
Протест на майки на деца с увреждания пред Министерски съвет

Шествие на родители на деца с увреждания блокира движението по ул. "Г.С. Раковски"

Протестът на майките на деца с увреждания прерасна в шествие, което тръгна от площада пред Министерския съвет по булевард "Цар Освободител" и улица "Г. С. Раковски", за да стигне до централата на НФСБ  на ""Г. С. Раковски" 134. Д вижението по улицата бе блокирано за около половин час. Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни..

обновено на 12.11.18 в 19:59

Хлябът и таксиметровите превози поскъпнаха във Велико Търново

От днес хлябът във Велико Търново е със 17% по-висока цена.   Н ай-масовият хляб във Велико Търново поскъпна с 15 стотинки и вече се продава за 1,05 лева . Това е второ осезаемо увеличение на цената в последните 3 месеца  и, според хлебозаводите в региона, е породено от по-високите цени на горивата и суровината. По-голямата част от..

публикувано на 12.11.18 в 18:52

Димитър Бочев: Свободата ни на 10-и ноември не беше изстрадана

10-и ноември донесе свобода, но тя не беше изстрадана, каза в предаването "Нещо повече" писателят и журналист Димитър Бочев "Аз считам, първо това е една много тежка равносметка, дали печалбите, или загубите са повече от този преход, който е революционен по дух. При всички случаи аз считам, че най-голямото, най-значимото, най-същественото..

публикувано на 12.11.18 в 18:15

Близо 3000 машини ще участват в зимното поддържане на републиканската пътна мрежа

Със заповед на председателя на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов от утре влиза в сила зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. От Пътната агенция призовават шофьорите, ако досега не са сменили летните гуми на автомобилите си със зимни, да го направят, тъй като в края на седмицата се очаква застудяване и във..

публикувано на 12.11.18 в 17:52
Полицията гарантира анонимността на хората, които подадат сигнал къде може да бъде открит мъжът

Заподозрян за съпричастност към убийството на жена в Горна Оряховица е обявен за издирване

36-годишният Николай Кънчев от Горна Оряховица е обявен за общодържавно издирване като съпричастен към убийството на 45-годишна жена, което беше извършено в събота в апартамент в квартал "Пролет" на железничарския град. Една от версиите, по които се работи, е за убийство от ревност. Окръжната прокуратура във Велико Търново образува досъдебно..

публикувано на 12.11.18 в 17:49