Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи преизбраха Мартин Шулц за свой председател с близо 82 процента от гласовете

Снимка: БГНЕС

С изненадващо мнозинство – 81,9 процента, лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц бе преизбран на поста си на драматичен конгрес в Берлин днес. Малко преди това делегатите гласуваха и за започване на преговори за голяма коалиция с консерваторите.

600 делегата спориха в продължение на почти 8 часа дали ГСДП да се включва отново в управлението на страната или да мине в опозиция. До последно не се знаеше кой от двата лагера ще победи – този на привържениците на идеята за трета голяма коалиция или противниците. Против бе младежкото крило на партията, но тяхното предложение да се изключи категорично опцията за нов кабинет с консерваторите бе отхвърлена от делегатите.

Ако Шулц не бе успял да убеди съпартийците си да гласуват за преговорите, той вероятно нямаше да се кандидатира и за поста. Сега тази пречка отпадна. Първите сондажи между лидерите на социалдемократите и консерваторите ще се проведат още идната седмица, а преговорите ще започнат през януари. Ако се стигне до споразумение и коалиционен договор, той първо трябва да бъде одобрен от всички членове на партията в Германия. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна