Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прозрачност без граници" представя новия Индекс за почтеност на местната власт

Общините Бургас, София и Стара Загора са на челни позиции в Индекса за почтеност на местната власт, на дъното са Хасково и Монтана

Снимка: БГНЕС

Общините Бургас, София и Стара Загора са на челни позиции в тазгодишния Индекс за почтеност на местната власт, изготвен от асоциация "Прозрачност без граници". На дъното на класацията за поредна година е община Хасково, следвана от Монтана. Това каза в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Катя Христова от организацията и обясни още за резултатите от изследването:

Има наченки на добри практики, но общата тенденция е да не се разбира механизма за превенция на конфликт на интереси и колко е важно общинските съветници да бъдат наистина етични в своето поведение. Общинските съвети очаквахме да подобрят значително общата си стойност и своите практики, но това не се случи, докато 2/3 от кметовете са с изключително положителни параметри в своята дейност. Ние сме изключително разтревожени от факта, че медиите са секторът, който единствен бележи спад на своята стойност спрямо предходните години и се класира на последно място.

Почтеността е много ясно композирана на определени параметри, каза Христова и поясни:

На първо място ние оценяваме капацитета на всеки от изследваните сектори и реалност да функционира и изпълнява своите основни ангажименти към местната общност. След това ние оценяваме ролята, но по много специфични параметри, например, по отношение на Общинския съвет това, което оценяваме, е, в каква степен той успява наистина да отрази интересите на гражданите. По отношение на кметската политика оценяваме наличието на ясна програма за целия управленски мандат, ясно поставени цели, параметри и отчитането на конкретни постижения. По отношение на администрацията допълнително оценяваме дали електронното администриране и предоставяне на услуги наистина се случва. Параметрите са много конкретни.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна