Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тео Ушев с майсторски клас по време на Канадските филмови дни у нас

Кадър от филма "Сляпата Вайша"
Аниматорът и художник Тео Ушев ще води майсторски клас по време на Канадските филмови дни у нас, които ще се състоят от 8 до 11 декември в столичния Дом на киното.

По време на фестивала ще видим филми с отличия и номинации от Кан и Торонто, от Американската академия и националните награди „Сезар“ и „Canadian Screen”.

Селекцията е дело на изпълнителния директор на Канадския филмов институт Том МакСорли, както и на българския аниматор и художник Теодор Ушев, чийто последен филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ през 2017 година. Те са избрали да покажат на зрителите творби, които са заслужили високата оценка на критиката, фестивалните журита и широката аудитория.

Когато организаторът на това събитие Калина Вагенщайн се обърна към мен с тази идея през лятото, аз веднага се отзовах, защото ми се стори много интересно. Канадските анимации и филми не са толкова популярни в България и затова дадох веднага съгласието си. Сърбали сме една представителна извадка, едната програма е от късометражни канадски филми, номинирани за "Оскар", които са доста през годините. Тази програма ще бъде излъчена в неделя от 16:30 часа, а всеки един филм е малък шедьовър, визуално пиршество за очите, разказа за "Радиокафе" Тео Ушев.

Ще бъде показан и един документален трилър, който третира въпроса за идентичността в дигиталните времена и социалните мрежи. По време на Канадските филмови дни ще има демонстрация и прожекция на версията на „Сляпата Вайша“ за виртуална реалност.

Какво още ще бъде показано на Канадските филмови дни - чуйте от самия Тео Ушев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени