Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изрядни ли са язовирите на територията на област Ямбол

Снимка: Иванка Петрова, Архив

Около 420 са язовирите на територията на Ямболска област, като близо 140 са в община Тунджа. След поредната проверка преди зимния сезон областният управител Димитър Иванов обобщи:

При голяма част от язовирите има дейности, които трябва да се извършат. Има предписания от много години общините да си влязат в правомощията и не само да се събират наемите, а и да се инвестира. Държавата не е донор на тези, които събират наеми, а не инвестират. 

Заместник-кметът на община Тунджа Георги Чалъков отговори:

Във връзка с проверките на агенцията и на областния управител – имаме си нашите възражения във връзка с констатациите. Имаше и някои абсурдни предписания, които няма как да се случат – за контролно-измервателна система на всички язовири. Това е абсурд да стане. Това означава система, която мери водните нива, затлачванията и т.н. Нашите язовири нямат нужда от такива системи.

Според ръководството на общината е абсурдно и изискването растителността – 500 метра по протежението на отводнителното дере да бъде премахната. Чалъков успокои:

Повечето язовири са изпуснати до половината. Имаме няколко язовира, които са т.нар. "потенциално опасни". При тях се извършват мероприятия за добрата им поддръжка и готовност за аварийни ситуации. Тези язовири, които нямат наематели, ние сме поели грижата за наблюдение на водите. Гарантираме, че тези язовири ще си стоят постоянно с кранове, които са изпуснати. При тези, които нямат кранове, преливниците могат да поемат количествата на водите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна