Българското читалище ще бъде вписано в регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО

Читалището в Паталеница
Снимка: Валери Леков

Два дни след вписването на мартеницата в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, Междуправителственият комитет за опазване на нематериалното културно наследство е приел решение в Регистъра на добрите практики да бъде вписано и народното читалище. Така българската институция получава международно признание. Разработката по номинацията е с основен автор д-р Силва Хачерян, съобщават от Министерството на културата.

Номинацията за мартеницата, която бе вписана в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, е мултинационална кандидатура, която е представена съвместно от България, Румъния, Молдова и Република Македония. От българска страна по кандидатурата са работили проф. Албена Георгиева и Милена Любенова от ИЕФЕМ при БАН, допълват от Министерството на културата. 
Още от категорията

Комедията на Шекспир „Много шум за нищо“ ще празнува 20 години на сцената

Комедията на Шекспир „Много шум за нищо“ в театър „Българска армия“ ще празнува 20 години на сцената тази вечер, съобщават от трупата. Режисьор на спектакъла е проф. Красимир Спасов. През годините над 250 хиляди зрители са гледали постановката, в която са играли Иван Радоев, Анастасия Ингилизова, Камен Донев, Стефан Вълдобрев и Стефания..

публикувано на 16.01.18 в 10:58

ПГТМД организира изложба на свой млад талант

Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в София, Регионалният исторически музей – София, район Витоша и район Красно село организират обща изложба „Ракурси“ в сградата на училището. Авторът е 14-годишният Кристиан Зарков, ученик в 8-и клас на професионалната гимназия. Достъпът е свободен след 10:40 ч. Николета Васева -..

публикувано на 16.01.18 в 10:36
Силвия Атанасова /д/ в Китай

Силвия Атанасова: Китайският ще си остане екзотичен за българите

В сутрешното предаване "Радиокафе" по Радио София ви разказахме за първия сблъсък на една българка с тази многоцветна азиатската култура. Силвия Атанасова заминава за Китай през 2012 г., след като печели стипендия за магистратура там. Оттогава тя живее, учи и работи в екзотичната държава, докато не идва време да се завърне в България преди няколко..

публикувано на 16.01.18 в 09:55
Тодор и Даниела Тодорови

Гости в „Моето семейство“ - Даниела и Тодор Тодорови

Отново талантът е свързал двама души - това са художниците Даниела и Тодор Тодорови. Той е признат скулптор в световните галерия, а тя - живописец с множество изложби у нас и навън. За творчеството, за порасналите синове, които също са поели по пътя на изкуството, за тайната на успеха и формулата на щастието говорим с нашите гости. Разговора можете да..

публикувано на 16.01.18 в 09:25
Цветан Тодоров

Непокорни – последната книга на Цветан Тодоров

Стоян Атанасов за книгата: От няколко десетилетия въпросът за социалното неподчинение занимава трайно мислителите и политолозите. Цветан Тодоров подхожда към него с осем биографични очерка на Ети Хилезум, Жермен Тийон, Борис Пастернак, Александър Солженицин, Нелсън Мандела, Малкълм Екс, Давид Шулман, Едуард Сноудън. Тези наши предшественици или..

публикувано на 16.01.18 в 09:05

"Много шум за нищо" на 20 в Театъра на армията

Комедията на Шекспир "Много шум за нищо" в Театър "Българска армия", постановка на проф. Красимир Спасов, ще празнува 20 години на сцената тази вечер, съобщават от трупата. Премиерата е през декември 1997 г. През годините над 250 000 зрители са се смели до сълзи и са аплодирали майсторството на няколко звездни актьорски поколения. Иван Радоев,..

публикувано на 16.01.18 в 08:59

Конкурс за графичен знак на габровския карнавал обяви местната администрация

Предложения за графичен знак, който да стане символ на емблематичния за Габрово карнавал, очаква Общината, като задава условието символите да са атрактивни, разпознаваеми и илюстриращи основните задачи на карнавала – да стимулира хумористичното и сатирично творчество и чувствителността към актуални проблеми. Жури ще избере победителя. Той ще получи..

публикувано на 16.01.18 в 01:12