Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските фондови пазари и на британската лира след прогрес в преговорите за Брекзит

Европейските пазари на акции стартират петъчната търговия на доста позитивна територия, а британската лира поскъпва, след като Европейската комисия заяви в ранните сутрешни часове, че Великобритания и Европейският съюз са направили "достатъчен напредък" по отношение на първата фаза на преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Това даде основание на президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер да подчертае, че сега Брекзит преговорите могат да преминат към втората фаза, включваща разговори за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС. Комисията взе официално решение да препоръча на Европейския съвет, че вече е постигнат задоволителен прогрес относно стриктните условия по развода с Обединеното кралство, заяви по-рано днес Юнкер на съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей.

Днешното решение е факт, след като Тереза Мей успя в крайна сметка да намери решение на последния важен въпрос от първата преговорна фаза - този за границата между Република Ирландия (част от ЕС) и Северна Ирландия (част от Обединеното кралство), предотвратявайки рисковете от т.нар. "твърда" граница на ирландския остров. Няма да има твърда граница, посочи тя на пресконференцията в Брюксел, но добави, че постигната сделка ще продължава да спазва "интегритетът на Обединеното кралство".

Освен въпросите с ирландската граница, британските власти задоволиха европейските преговарящи и по отношение на другите две важни теми - за правата на гражданите на ЕС във Великобритания след Брекзит и за финансовите условия по разделянето, въпреки че на този етап все още не става ясно, точно каква ще бъде сума на т.нар. "сметка по развода", която е склонно да плати британското правителство.

Лидерите на останалите 27 страни-членки от ЕС ще направят оценка на преговорния прогрес на срещата на Европейския съвет на 14-ти и 15-и декември в Брюксел. Ако те дадат зелена светлина, това може да позволи следващата (втората) фаза на Брекзит преговорите да стартира до няколко седмици.

Европейските инвеститори приветстват новината за позитивен пробив в Брекзит преговорите, като повечето борси на стария континент отварят на зелена територия в началото на петъчната търговия. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,71%, немският индекс DAX нараства с 0,84%, френският CAC40 - с 0,51%, а италианският MIB -  с 0,81%.

Британският фондов индекс FTSE100 се търгува беше съществена промяна около неговото вчерашно ниво на затваряне, тъй като новината за съществен прогрес в преговорите между Брюксел и Лондон допринася за поскъпване и на британската лира, което обаче не е в подкрепа за мултинационалните компании, влизащи в индекса.

Първоначално паундът се понижи за кратко спрямо останалите основни валути, тъй като сякаш беше задействано пазарното правило: Купувай (британски лири) при слухове (за прогрес в Брекзит преговорите), продавайки при факти. Веднага след изявлението на Жан-Клон Юнкер британската лира падна за кратко от 4-дневен връх около 1,3520 щатски долара до 1,3453 нивото, а еврото поскъпна към 0,8735 паунда. Последваха обаче нови покупки на паунди и в началото на европейската търговия британската лира поскъпва обратно към и над 1,3500 долара, докато еврото се понижава до ново 6-месечно дъно от 0,8689 британски лири (най-ниско ниво на единната валута от началото на месец юни).

На този етап възходящото движение на паунда спрямо долара изглежда ограничено, тъй като финансовите пазари са в очакване и на важния доклад за състоянието на пазара на труда и на нивото на безработица в САЩ през октомври (от 15:30ч. наше време). В очакване на поредни силни данни за американския трудов пазар, доларът поскъпва спрямо еврото и останалите водещи валути, с изключение на британската лира. Днес еврото се понижава с 0,26% към двуседмично дъно от 1,1735 долара, като в същото време зелените пари поскъпват към триседмични върхове от 113,58 японски йени и от 0,9967 швейцарски франка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени