Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е европейската премиера на новия сингъл на "Мистерията на българските гласове"

Снимка: Нели Куртева

Днес е европейската премиера на новия сингъл на "Мистерията на българските гласове".

Заглавната песен се казва "Pora Sotunda", това е първият сингъл от 20 години насам. Той предшества издаването на нов албум през следващата година с участието на известната австралийска певица Лиса Джерард от дуото "Дед кен денс".

На 15 декември сингълът ще зарадва и меломаните в САЩ. Той ще бъде издаден в ограничено количество – в 7-инчов винилов формат, което ще го превърне в търсен колекционерски артикул. В световен мащаб ще се разпространява и цифрово.

За сингъла е заснет челно-бял клип. Режисьор на клипа е Иван Москов. Около видеото има интересна история. То е снимано в родопското село Дядовци, което е напълно обезлюдено и от години не съществува на картата, а съвсем скоро е починал и последният му жител. В последната обитаема къща са направени част от кадрите.

Композиторът и музикален продуцент Петър Дундаков обясни в интервю за „Хоризонт до обед“ на какъв език е и какво означава името "Pora Sotunda", дадено от Лиса Джерард:

Това не е съществуващ език. Това е език, който идва по-скоро от нейното вокализиране – така, както тя вокализира сричките, така те произвеждат някакви думи, на които не можем да прочетем значението им в речник – остават тайна, но пък са свързани с мелодията, която излиза от това съчетание. Сингълът съдържа две песни – едната песен е тази, в която Лиса е композитор, но има и още една песен, която се казва „Ганка“, която всъщност е базирана на фолклорната песен "Ганка си мами думаше". Идеята беше все пак  „Мистерията на българските гласове“ да се свърже както с нещо съвсем различно, каквото е Лиса Джерард, така сингълът да съдържа и нещо, което да ни връща към това, което ни е познатото от хоровото изкуство на „Мистерията на българските гласове“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


Тук можете да видите видеото: 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени