Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастасия Събева: Искам да показвам различни светове

Актьорите са голяма сила, когато се обединят около дадена идея

Анастасия Събева
Снимка: БНР

Иска ми се хората, когато излизат от мой спектакъл да бъдат вдъхновени и щастливи, казва режисьорката Анастасия Събева и допълва: "Най-важното за мен е да са преживяли дадената история емоционално. Да са се разсмяли или да са се разплакали. И това да ги е направило малко по-щастливи".

Със своя спектакъл "Кралят елен" младата режисьорка ще гостува на 16 декември на сцената на театър "Азарян" в НДК. Споделя че това е една приказка за възрастни, както и за по-големи деца (над 10 години), разказваща за властта, за любовта и предателството.

На въпрос: Откъде черпи своето вдъхновение?, Анастасия отговаря така: "Животът, филмите. Напоследък гледам "Ъндърграунд" на Емир Кустурица и си казвам: Леле, какво е направил този режисьор във време на война. За мен е глупаво човек да се оплаква, че няма пари за това или онова, защото има много примери в сферата на изкуството, които са направили огромни неща в ситуации, които изобщо не са били благоприятни."

А как ще продължи напред във времето? Анастасия Събева е категорична, че иска да направи нещо, което да вълнува в частност българския човек, нещо, което да е по-народно, но без това да е музейна извадка. "Търся заглавие и тема, която да развълнува българина по народен начин - личностно и регионално, защото в момента мисля, че имаме нужда от подкрепа на национално ниво, на националния си дух", категорична е Анастасия. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна